Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Naczynia żeliwne – niezawodne i ponadczasowe

Garnki żeliwne, a także patelnie i brytfanny z żeliwa są naczyniami, które w polskich kuchniach królują od lat. Dlaczego chętnie sięgają po nie zarówno wprawieni kucharze, jak i początkujący miłośnicy gotowania? Podpowiadamy, w czym tkwi sekret żeliwnych naczyń i jak je czyścić, aby służyły przez długi czas. Poznaj również ofertę brytfann, patelni i garnków, które znajdziesz w naszym sklepie!

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie zalety mają żeliwne garnki?
  • Jak dbać o naczynia żeliwne?
  • Patelnie, garnki, brytfanny: żeliwne naczynia z Lidla – co wybrać?

Naczynia żeliwne – zalety

Text And Image Section

Garnki żeliwne wykonane są ze stopu odlewniczego, w którym głównym składnikiem jest żelazo z dodatkiem węgla. Żeliwo może też powstawać na bazie manganu, krzemu, fosforu i siarki. Naczynia z żeliwa produkowane są w specjalnych piecach. Wypieka się w nich wcześniej przygotowane formy. Żeliwne patelnie, brytfanny, garnki i woki są chętnie używane przez kucharzy na całym świecie. Co sprawia, że tak się dzieje?

  1. Żeliwo jest wytrzymałym materiałem, które doskonale magazynuje ciepło.
  2. Naczynia żeliwne charakteryzują się grubymi utrzymującymi wysoką temperaturę przez długi czas. Gotowane w nich potrawy równomiernie się nagrzewają i pozostają ciepłe nawet po zestawieniu posiłku z ognia lub płyty indukcyjnej albo po wyjęciu go z piekarnika.
  3. W trakcie przygotowywania dań niewielka ilość żelaza może wytrącać się z naczynia żeliwnego i tym samym wzbogaca jedzenie o ten składnik.

Jak rozpoznać prawdziwe garnki żeliwne?

Naczynia żeliwne są zazwyczaj cięższe od tradycyjnych garnków z aluminium. Potrzebują też nieco więcej czasu na nagrzanie w porównaniu do innych materiałów.

Żeliwne brytfanny, patelnie i garnki – jak o nie dbać?

Naczynia żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji – zarówno przed pierwszym, jak i po każdym użyciu. Gdy kupisz nowy garnek z żeliwa, zanim zaczniesz w nim gotować, musisz go zaimpregnować. Użyj do tego dowolnego oleju jadalnego – np. rzepakowego albo ryżowego. Za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka z silikonu nanieś warstwę oleju na wewnętrzną i zewnętrzną część naczynia. Następnie włóż je na godzinę do góry nogami do nagrzanego do 200°C piekarnika. Spód naczynia możesz przykryć folią aluminiową. Następnie wyłącz grzanie, poczekaj, aż garnek albo patelnia ostygnie – i gotowe!


Producenci zalecają, aby odczekać, aż żeliwne naczynie dokładnie się wystudziło również po przygotowaniu potraw. Dopiero wtedy można umyć je delikatnym detergentem. Nie należy jednak szorować dna ostrym zmywakiem. Niestety nie jest wskazane mycie żeliwnych naczyń w zmywarce. Aby zachować właściwości żeliwa, raz na jakiś czas warto posypać dno grubą solą i stopniowo zwiększać ogień lub moc kuchenki. Pamiętaj też o tym, żeby prawdziwych żeliwnych garnków nie przechowywać wraz z pokrywką, aby nie pojawiła się na nich rdza. Warto do środka włożyć np. matę z filcu albo papierowy ręcznik, który będzie pochłaniał ewentualną wilgoć.

Garnki żeliwne na indukcję i na gaz z Lidla

W naszym sklepie możesz zamówić mnóstwo żeliwnych naczyń, które ułatwią Ci gotowanie. Znajdziesz je w wielu pojemnościach i dowolnych kolorach pasujących do reszty wyposażenia w Twojej kuchni. Poznaj kilka propozycji dostępnych w lidlowej cenie!

Text And Image Section

Garnek żeliwny wielofunkcyjny

– żaroodporne naczynie do gotowania, pieczenia i serwowania dań o średnicy 22 cm. W zestawie dostępna jest pokrywka. Garnek równomiernie rozprowadza ciepło i doskonale je magazynuje. Nadaje się do każdego rodzaju kuchenek. Powłoka emaliowana ułatwia czyszczenie, a dwa ergonomiczne uchwyty zapewniają bezpieczne przenoszenie naczynia. Pojemność użytkowa to około 2,6 l, grubość dna wynosi 5,2 mm, a waga garnka to nieco ponad 3 kg. Na naszej stronie znajdziesz również garnki o innych średnicach.

Text And Image Section

Tadżin

– naczynie żeliwne o charakterystycznym kształcie i średnicy 27 cm, w którym można gotować zarówno na ogniu, jak i na płycie kuchennej. Idealnie sprawdzi się do pieczenia i duszenia mięs, przygotowywania gulaszów i pieczenia drobiu w stylu arabskim. Naczynie łatwo się czyści dzięki emaliowanej warstwie ochronnej. Pojemność użytkowa to 2,4 l, a waga wynosi 4,2 kg.

Text And Image Section

Żeliwna patelnia do grillowania

– najlepsza do grillowania steków, drobiu czy warzyw. Z nią nie musisz używać żadnych olejów, wystarczy dobrze nagrzać patelnię i położyć na niej wybrane składniki. Można ją stosować bezpośrednio na ognisku. Patelnia o średnicy 34 cm i wadze nieco ponad 3 kg ma praktyczne uchwyty, które ułatwiają jej przenoszenie, a także otwór do zawieszenia w kuchni. Patelnię – po ugrillowaniu posiłku i przestudzeniu żeliwnej powierzchni – wystarczy opłukać wodą.

Text And Image Section

Brytfanna żeliwna z pokrywą

– owalne naczynie, w którym bez problemu zmieścisz np. całego kurczaka albo kaczkę. Brytfanna z emaliowanym wnętrzem ma specjalny system pozwalający uzyskać za każdym razem soczyste potrawy. Grubość dna w naczyniu żeliwnym do pieczenia, duszenia i gotowania wynosi 4,8 mm, a pojemność użytkowa to 3,8 l. Brytfanna nadaje się do każdego rodzaju kuchenek.

KUP TERAZ!

Jeżeli gotowanie jest Twoją pasją i chcesz zaskoczyć bliskich aromatycznymi daniami, zamów wybrane naczynia żeliwne. Z ich pomocą zostaniesz mistrzem w swojej kuchni. Powodzenia!