1. Pierwsze święta z niemowlakiem
    1. Dania wigilijne dla dzieci i niemowląt
      1. Noworoczne postanowienia młodej mamy
        1. Pomysły na kalendarze adwentowe
          1. Mama w ogniu krytyki. Jak sobie z nią radzić?
            1. Mama (nie)idealna – wizerunek macierzyństwa w mediach vs rzeczywistość
              1. Budowanie pewności siebie młodej mamy
                1. Jak prosić o wsparcie i pomoc w rodzicielstwie?
                  1. Jak czerpać radość z rodzicielstwa bez wyrzutów sumienia i poczucia winy?
                    1. Jak radzić sobie z lękiem przed popełnianiem błędów
                      1. Jak reagować na "dobre rady" rodziny i znajomych?
                        1. Jak zaopiekować się sobą w pierwszych tygodniach po narodzeniu dziecka?
                          1. O poszukiwaniu instynktu macierzyńskiego
                            1. Przyjemne poranki – czy to możliwe?
                              1. Rozszerzanie diety – najważniejsze zasady
                                1. Gotowe obiadki i przekąski, czyli jak ułatwiać życie rodzicom?
                                  1. Ekologiczna żywność z certyfikatami
                                    1. Jak pielęgnować noworodka? Odpowiadamy!
                                      1. Składniki łagodzące w kosmetykach dla niemowląt
                                        1. Chłodne dni – jak ubierać noworodka, a jak starsze dziecko?
                                          1. Wyprawka dla niemowlaka - jak ją skompletować?
                                            1. Biobawełna, czyli wszystko o bawełnie organicznej
                                              1. Jak ubrać dziecko- jakie ubranka dla niemowląt wybrać?
                                                1. Zero waste w szafie malucha
                                                  1. Jak prać ubrania dla niemowląt?
                                                    1. Skład pieluszek jest ważny
                                                      1. Pieluchy dla niemowlaka: na co zwrócić uwagę przy zakupie?
                                                        1. Pieluchy czy pantsy? Kiedy przejść na pieluchomajtki?
                                                          1. Wakacje z niemowlakiem
                                                            1. Rozmiary pieluch: jak odpowiednio je dobrać?
                                                              1. Idealny baby shower
                                                                1. Wyjątkowe dekoracje na baby shower
                                                                  1. Jak zrobić tort z pieluch? DIY
                                                                    1. Jak zrobić wózek z pieluch? DIY
                                                                      1. Top 10 zabaw na baby shower
                                                                        1. Zabawki Montessori – co warto o nich wiedzieć?
                                                                          1. Najbardziej przydatne prezenty dla noworodka i rodziców
                                                                            1. Drewniane zabawki- dlaczego warto, 10 najważniejszych zalet
                                                                              1. Organizacja zabawek w pokoju dziecka
                                                                                      Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
                                                                                      Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

                                                                                      Ekologiczna żywność – dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatami?


                                                                                      Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepszym wyborem? Czy w porównaniu z żywnością konwencjonalną tylko ta ekologiczna ma witaminy? Czy to jedyny słuszny wybór w diecie niemowląt i dzieci? Wokół żywności ekologicznej powstało wiele mitów. Postaramy się z nimi rozprawić i odpowiedzieć na te i inne wątpliwości. Sprawdź!

                                                                                      Text And Image Section

                                                                                      Żywność ekologiczna – co to takiego?


                                                                                      Żywność ekologiczna to taka żywność, która jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego. Co to znaczy? A to, że odbywa się z pełnym poszanowaniem zdrowia i środowiska, bez obciążania ekosystemów, bez stosowania takich substancji jak sztuczne nawozy czy pestycydy. Produkcja odbywa się według ściśle określonych zasad, które regulowane są licznymi przepisami prawnymi. Cały proces podlega kontroli i ścisłej dokumentacji.

                                                                                      Według jakich zasad produkowana jest żywność ekologiczna?


                                                                                      Na czym tak naprawdę polega produkcja ekologiczna i jakie są jej najważniejsze zasady z punktu widzenia konsumenta?


                                                                                      Produkty roślinne:

                                                                                      1. Nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
                                                                                      2. Na polach uprawnych stosowany jest płodozmian, który chroni glebę i jej nie wyjaławia.
                                                                                      3. Unika się wielohektarowych monokultur, to znaczy, że uprawy prowadzi się na małych polach, oddzielonych od siebie uprawami osłonowymi. Często stosuje się między polami bariery z drzew i krzewów.
                                                                                      4. Choroby, szkodniki i chwasty zwalczane są metodami biologicznymi.
                                                                                      5. Stosuje się nawozy zielone, które pozwalają utrzymać żyzność gleby.
                                                                                      6. Zamiast wykonywania melioracji pozostawia się na polach zbiorniki i cieki wodne.


                                                                                      Produkty odzwierzęce:

                                                                                      1. Nie stosuje się dodatków do pasz, antybiotyków, hormonów.
                                                                                      2. Pasza, którą karmione są zwierzęta, musi być wytwarzana w gospodarstwie – jej składniki muszą być znane.
                                                                                      3. W hodowli zwierząt stosuje się system ściółkowy.
                                                                                      Text And Image Section

                                                                                      Certyfikat z euroliściem

                                                                                      Na opakowaniach żywności często widzimy nazwy z przedrostkami „eko”, „bio” albo spotykamy określenia „żywność ekologiczna” lub „żywność organiczna”. Sama nazwa jednak nie decyduje o stanie faktycznym. Żywność ekologiczna czy organiczna zawsze musi być opatrzona odpowiednim certyfikatem, czyli unijnym logo rolnictwa ekologicznego. Logo, czyli tak zwany euroliść – to połączenie flagi Unii Europejskiej oraz liścia, symbolu natury i idei zrównoważonego rozwoju – na zielonym prostokątnym tle z białych gwiazdek ułożony jest liść. Zazwyczaj pod certyfikatem umieszczony jest numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Certyfikat wydawany jest na 12 miesięcy, a producenci żywności poddawani są obowiązkowym kontrolom.

                                                                                      Text And Image Section

                                                                                      Żywność ekologiczna a zdrowie

                                                                                      O żywności ekologicznej krąży wiele mitów. Mówi się, że konwencjonalna żywność jest jałowa, a wartości odżywcze i witaminy znajdziemy tylko w tej ekologicznej. Inni z kolei podważają sens mówienia o żywności organicznej, twierdząc, że i tak uprawia się ją w tej samej glebie, w tym samym zanieczyszczonym powietrzu, co żywność konwencjonalną. Prawda jest taka, że brakuje badań, które przedstawiałyby jednoznacznie jej pozytywny wpływ na zdrowie. Są natomiast dostępne badania, z których wynika, że żywność ekologiczna:


                                                                                      • zawiera więcej antyoksydantów (głównie kwasów fenolowych, flawonoli, antocyjanów),
                                                                                      • zawiera więcej witamin (głównie witamin z grupy C i grupy B),
                                                                                      • ma obniżoną zawartość azotanów i azotynów oraz metali ciężkich takich jak kadm,
                                                                                      • jest mniej zanieczyszczona chemicznymi środkami ochrony roślin,
                                                                                      • w przypadku mięsa wykazuje wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych1.

                                                                                      Czy warto sięgać po żywność ekologiczną?


                                                                                      Trzeba podkreślić, że najważniejsza w odżywianiu jest zbilansowana dieta. To zbilansowane posiłki dostarczają właściwych składników odżywczych i witamin. Jeśli kierujemy się tą zasadą w przygotowywaniu posiłków – bez względu na to, czy będziemy sięgać po żywność konwencjonalną czy ekologiczną – nasza dieta będzie zdrowa. Żywność ekologiczną powinniśmy traktować jako wartość dodaną do diety. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, jeśli mamy łatwy dostęp do produktów organicznych – korzystajmy z nich.

                                                                                      Text And Image Section

                                                                                      Żywność ekologiczna w diecie niemowląt


                                                                                      Czy do rozszerzania diety niemowląt potrzebna jest żywność ekologiczna? Nie. W taki sam sposób możemy rozszerzać dietę za pomocą zarówno żywności ekologicznej, jak i konwencjonalnej. Jeśli jednak masz łatwy dostęp do żywności ekologicznej i wybór nie rujnuje budżetu domowego – może warto sięgać częściej po produkty oznaczone euroliściem? Przemawia za tym głównie fakt braku zanieczyszczeń w żywności – warzywa i owoce wolne od środków ochrony roślin, a mięso wolne od antybiotyków i hormonów. Można się zastanowić, jaka grupa produktów jest dla nas najistotniejsza, i ograniczyć swoje ekowybory do niej – np. mięso będziemy kupować tylko certyfikowane. To niewielka zmiana, a działa korzystnie na dietę.

                                                                                      Text And Image Section

                                                                                      Gotowe posiłki i przekąski Lupilu z certyfikatem żywności ekologicznej


                                                                                      Kiedy nie masz czasu na gotowanie, warto sięgać po gotowe rozwiązania. Gotowe, ale stworzone z wykorzystaniem najlepszych składników. W ofercie Lupilu znajdziesz gotowe obiadki, deserki i przekąski – wszystkie w jakości BIO.


                                                                                      Co to oznacza?

                                                                                      Składniki wszystkich produktów spożywczych marki Lupilu pochodzą z certyfikowanych gospodarstw rolnych. Każdy produkt posiada oznaczenie euroliścia. Ponadto, w trosce o małe brzuszki, obiadki, deserki i przekąski w swoich składach nie zawierają cukru, konserwantów ani barwników.

                                                                                      Na każdym produkcie znajduje się informacja o wieku dzieci, dla których przeznaczony jest posiłek. Te z najprostszym składem będą idealne dla maluchów rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety. Te bardziej skomplikowane będą odpowiednie dla starszych dzieci.


                                                                                      Co znajdziesz w ofercie Lupilu?

                                                                                      • Obiadki – słoiczki z gotowymi zbilansowanymi posiłkami, które łatwo dobierzesz do wieku swojego dziecka.
                                                                                      • Desery, czyli owocowe musy w wygodnych tubkach – świetne w podróży, na wycieczce i placu zabaw.


                                                                                      • Przekąski:
                                                                                      • biociasteczka – o kształcie idealnie dostosowanym do niewielkich rączek, ciasteczka nie zawierają dodanego cukru,
                                                                                      • batony owocowe – o dwóch smakach: banan-jabłko-aronia oraz gruszkowo-bananowy.