Dobre noże kuchenne – jak wybrać i jak o nie dbać?
Dobry nóż kuchenny być może nie zagwarantuje, że wszystkie przygotowywane przez Ciebie potrawy się udadzą i zachwycą smakiem… ale z pewnością ułatwi ich przygotowywanie i oszczędzi frustracji. Jak znaleźć idealny model dla swojej kuchni? A gdy już go znajdziesz – jak o niego dbać, by służył jak najdłużej? Sprawdź w naszym artykule!
O czym przeczytasz w artykule:
- Na co zwracać uwagę przy wybieraniu noża kuchennego?
- Jakie są rodzaje noży kuchennych?
- Jak dbać o nóż, aby długo służył?
Po czym poznać najlepsze noże kuchenne?
Profesjonalny nóż kuchenny będzie wyróżniał się kilkoma czynnikami. To właśnie te aspekty powinno wziąć się pod uwagę podczas poszukiwania idealnego modelu:
- Ostrość – to zdecydowanie podstawowe kryterium i najważniejsza sprawa. Oczywiście każdy nóż będzie się z czasem tępił, ale kluczem jest znalezienie takiego, który łatwo będzie się dało naostrzyć ponownie. Możesz też sięgnąć po profesjonalny nóż kuchenny o podwyższonej ostrości.
- Twardość ostrza – elastyczne ostrze nie sprawdzi się przy cięciu twardych składników, bo zamiast lekko przechodzić przez kolejne warstwy, będzie się uginać. Dlatego szukaj noży kuchennych, których twardość ostrza wynosi powyżej 50 HRC.
- Wyważenie – dobry nóż kuchenny po prostu idealnie leży w dłoni. Odpowiednie wyważenie gwarantuje komfort użytkowania. Najprościej można to sprawdzić, kładąc nóż tak, by zbieg ostrza i rękojeści leżał na palcu – powinien nie przechylać się na żadną ze stron.
- Materiał wykonania – zarówno rękojeść, jak i ostrze dobrego noża kuchennego są wykonane z wysokiej jakości składników. Najbardziej cenione są noże ze stali damasceńskiej, chociaż jeśli nie jesteś zawodowym kucharzem prawdopodobnie sprawdzą się u Ciebie także tańsze noże ze zwykłej stali szlachetnej lub wysokiej jakości ceramiczne. Uchwyt z kolei powinien nie ślizgać się w dłoni i nie wycierać od częstego trzymania.
Skala Rockwella
To skala określająca twardość stali. Im wyższy współczynnik HRC, tym lepsza stal, z której wykuto nóż. Taki sprzęt jest dłużej ostry, a gdy już się przytępi – łatwiejszy do naostrzenia i mniej zawodny. Jeżeli więc szukasz ostrych noży kuchennych, zwróć uwagę na to, by współczynnik HRC wynosił powyżej 50.
Najlepsze noże kuchenne – ranking modeli
Jeżeli dużo gotujesz, z pewnością kusi Cię, by sprawić sobie nie jeden nóż kuchenny, a cały zestaw. To świetny pomysł, przed zakupami warto jednak zastanowić się, jakiego typu potrawy przygotowujesz i jakie są Twoje potrzeby.
Najczęściej polecane noże kuchenne to:
- nóż szefa kuchni – to najbardziej uniwersalny model, sprawdzi się w każdym domu. Ma długie ostrze, które zwęża się ku górze, przez co nada się i do siekania, i do krojenia, i do plastrowania,
- nóż do chleba – ma długie, ząbkowane ostrze, dzięki czemu świetnie radzi sobie z chrupiącą twardą skórką i pozwala kroić idealne kromki – bez zgniatania i szarpania miękkiego miąższu,
- nóż do mięsa – ma długie i cienkie ostrze. Dzięki temu precyzyjnie oddziela mięso od kości i pozwala na dokładne cięcie, bez szarpania nawet włóknistej struktury,
- nóż do krojenia warzyw – jest krótki, a przez to bardzo przydatny do krojenia owoców i warzyw i drążenia ich,
- nóż Santoku – to nóż japoński o prostej krawędzi i łukowatym kształcie. Podobnie jak nóż szefa kuchni jest uniwersalny: i do siekania, i do cięcia, i do porcjowania. Jest niezastąpiony, gdy przygotowujesz sushi lub inne potrawy kuchni japońskiej.
Jak dbać o nóż kuchenny?
Najlepszy nóż kuchenny to taki, który służy długo i jest niezawodny. Aby tak było, trzeba jednak o niego dbać. Podstawy pielęgnacji nie są skomplikowane, tak naprawdę ograniczają się do kilku punktów. Najważniejsze jest mycie: jeśli zależy Ci na długim żywocie noża, nie myj go w zmywarce. Zamiast tego czyść go w letniej wodzie z odrobiną detergentu, miękką gąbką bezpośrednio po użyciu, a następnie wytrzyj do sucha ściereczką. Nie dopuść do tego, by przywarły do niego resztki jedzenia i by wymagał szorowania.
W przypadku gdy Twój nóż ma drewnianą rękojeść – pamiętaj o tym, by regularnie ją impregnować za pomocą oleju lub profesjonalnych środków. Używaj też odpowiednich desek do krojenia. Najlepiej sięgać po deski drewniane, bambusowe lub z tworzywa, a zrezygnować z tych twardych: ze szkła lub marmurowych. Są one zazwyczaj twardsze od standardowego ostrza stalowego i mogą tępić nóż.
Pamiętaj też o regularnym ostrzeniu – nie dopuść, by nóż kuchenny stępił się całkowicie. Do tego przyda Ci się kilkustopniowa ostrzałka albo – jeśli brak Ci wprawy – zaufany punkt ostrzenia. Źle na ostrość działa także używanie niezgodnie z przeznaczeniem: nie krój nożem kości (chyba że to tasak), zamrożonej żywności, ani innych przedmiotów, które nie są jedzeniem. Wreszcie, warto odpowiednio przechowywać noże i zadbać o to, by ostrza nie obijały się o inne przedmioty, np. sztućce luzem wrzucone do szuflady. Dobrym pomysłem będzie więc zakup noży w bloku, gdzie każdy egzemplarz ma swoją własną przegródkę, albo zestawu noży z osłoną ostrza.
Noże ceramiczne trudno skutecznie naostrzyć samemu. Zaleca się używać do tego wyłącznie kamienia diamentowego. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, skorzystaj z profesjonalnej usługi i wesprzyj lokalnego rzemieślnika.
Nowe noże do krojenia to idealny prezent na parapetówkę czy ślub. Warto też sprawić taki upominek sobie samemu – zwłaszcza, jeżeli gotowanie to Twój żywioł. A gdy już będziesz mieć swój ukochany egzemplarz – dbaj o niego, by służył Ci przez wiele lat. Z pewnością razem przygotujecie wiele wspaniałych dań!
Przeczytaj również!
Organizacja szafek w kuchni
Organizacja szafek w kuchni to wyzwanie! Jak poukładać akcesoria kuchenne w szafkach i szufladach? Jak przechowywać zastawę, garnki, drobne AGD oraz zapasy produktów, aby utrzymać w nich porządek? Sprawdź nasze pomysły!
WIĘCEJRodzaje kieliszków i szklanek
Poznaj popularne rodzaje kieliszków. Jakie kieliszki do czego? Przeczytaj, w jakim szkle podawać wino, piwo i drinki.
WIĘCEJNaczynia żeliwne
Prawdziwe garnki żeliwne mogą ułatwić Ci gotowanie i pieczenie. Poznaj zalety naczyń, które od dawna są znane naszym babciom i mamom. Przekonaj się, że także dzisiaj warto je mieć w kuchni.
WIĘCEJ