Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Pasteryzacja produktów - Twój sposób na domową spiżarnię!

Chcesz cieszyć się smakiem letnich owoców i warzyw przez cały rok? Zamknij je w słoikach i skutecznie wydłuż okres przydatności do spożycia za pomocą pasteryzacji. Sprawdź, na czym polega ten proces i jak poprawnie go przeprowadzić. Zapoznaj się z różnymi metodami i spraw, że Twoja domowa spiżarnia będzie pełna pysznych produktów przez cały rok!

O czym przeczytasz w artykule:

  • Dlaczego warto pasteryzować słoiki?
  • Jak przygotować się do pasteryzacji zapraw?
  • Temperatura i czas pasteryzacji – podstawowe wytyczne
  • Jak przeprowadzić pasteryzację w garnku?
  • Pasteryzacja na sucho w piekarniku – zasady i wytyczne
  • Pasteryzacja w zmywarce – jak się to robi?
  • Domowa spiżarnia – jakie zaprawy warto w niej mieć?

Pasteryzacja słoików — dlaczego warto?

Text And Image Section

Samodzielnie przygotowane przetwory są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. W ten sposób łatwiej kontrolować obecność niekorzystnie wpływających dla zdrowia dodatków w tym, co jesz. Brak substancji barwiących i zagęszczających, a także barwników, słodzików i konserwantów sprawia, że domowa spiżarnia może stać się źródłem jedzenia najwyższej jakości i to przez cały rok.


Pasteryzacja bigosu, konfitury z pomidorów i cukinii, dżemu truskawkowego, ogórków kiszonych czy innych produktów zamkniętych w szklanych słoikach i butelkach pozwala na przygotowanie ich dokładnie tak, jak lubisz najbardziej. Dzięki temu masz pewność, że po odkręceniu przetworu możesz go zjeść praktycznie od razu, bez konieczności dalszego doprawiania.


Produkty pasteryzowane w domowym zaciszu zachowują swój smak i walory odżywcze. Podgrzewanie weków pozwala pozbyć się też drobnoustrojów, które mogły dostać się do słoika. To sprawia, że taka żywność jest naprawdę bezpieczna oraz zdrowa i smaczna.


Oszczędność kosztów to kolejna zaleta, jaką niesie za sobą pasteryzacja słoików. Przygotowanie własnych przetworów w szczycie sezonu na konkretne produkty pozwala znacznie zaoszczędzić, co pozytywnie wpłynie na domowy budżet. Poświęcony czas na pewno się opłaci!

Jak przygotować się do pasteryzacji zapraw na zimę?

Text And Image Section

Zanim przystąpisz do pasteryzacji warzyw i owoców sezonowych, musisz przygotować naczynia, w których chcesz zamknąć swoje zaprawy. Możesz do tego wykorzystać słoiki lub butelki z silikonowymi uszczelkami (typu weck) lub klasyczne zakręcane słoiki z pokrywką.


Bez względu na to, na jaki rodzaj się zdecydujesz, musisz dokładnie sprawdzić stan naczyń. Wyszczerbione brzegi słoików, uszkodzone uszczelki i gumki albo zakrętki zdecydowanie nie nadają się do pasteryzacji. Takie pojemniki nie zagwarantują skuteczności procesu, co z kolei poskutkuje tym, że zaprawy szybko się zepsują.


Gdy już przeprowadzisz selekcję, koniecznie wyparz przygotowane naczynia i ich zamknięcia. Po tym procesie musisz je dokładnie wysuszyć. Dopiero wtedy można włożyć do nich przygotowane wcześniej przetwory, zakręcić i zacząć proces pasteryzacji z wykorzystaniem jednej z dostępnych metod.

Pasteryzacja — czas i temperatura to podstawa!

Text And Image Section

Pasteryzacja produktów to proces, który chroni je skutecznie przed szybkim zepsuciem. To dzięki temu przygotowane przetwory mogą stać w domowej spiżarce naprawdę długi czas. Będą cieszyć wyjątkowym smakiem nawet wtedy, gdy na zewnątrz jest szaro i ponuro, a świeże owoce i warzywa nie smakują tak dobrze, jak latem.


Aby przeprowadzić proces pasteryzacji, konieczne jest zamknięcie domowych przetworów w szklanych słoikach lub butelkach (w zależności od rodzaju produktu). Następnie podgrzewa się naczynia z zawartością do temperatury 60-100 stopni Celsjusza. Ważne, aby nie była ona wyższa niż górna granica! Jest to niezwykle ważne w powodzeniu całego procesu.


Kluczowy w pasteryzacji jest też czas, który należy dopasować do konkretnych przetworów. Owoce wymagają krótszej obróbki niż warzywa. Długość podgrzewania zależy też od tego, w jak dużych naczyniach, umieszczone są dżemy, sałatki czy inne przetwory. Im większy słoik lub butelka, tym dłużej trzeba pasteryzować produkt. Wpływ ma także wielkość warzyw czy owoców zamkniętych w naczyniu. Dlatego np. przetwory warzywne w zalewie octowej pokrojone w dużą kostkę będzie trzeba pasteryzować dłużej niż konfiturę malinową.

Pasteryzacja w garnku — metoda „na mokro”

Text And Image Section

Wykorzystanie do pasteryzacji słoików garnka z wodą to najpopularniejsza metoda, którą możesz znać od swojej babci. Do tej metody można wykorzystać zarówno słoiki twist-off (zakręcane), jak i klasyczne naczynia typu weck, które posiadają dodatkowe zabezpieczenie w postaci gumki umieszczanej pod zakrętką.


Idealny do tego procesu będzie garnek ze stali szlachetnej lub żeliwny garnek z pokrywką. Możesz też wybrać nowoczesny automat do pasteryzacji, który znacznie ułatwi Ci kontrolowanie wszystkich parametrów w trakcie procesu.


Jeśli wybierzesz zwykły garnek, na dno musisz ułożyć ściereczkę, aby ograniczyć kontakt słoików czy butelek z dnem naczynia i zapobiec ich nagrzewaniu (mogłoby to doprowadzić do popękania). Na rynku dostępne są też garnki do pasteryzacji, które mają na dnie specjalną wkładkę.


Pasteryzacja w garnku polega na umieszczeniu w nim przetworów tak, aby się ze sobą nie stykały oraz nie dotykały ścianek garnka. Następnie należy nalać wody mniej więcej do ¾ wysokości słoików i podgrzać do temperatury 60-100 stopni Celsjusza.


Czas pasteryzacji liczy się od momentu zagotowania wody – słoiki należy gotować około 20-40 minut, w zależności od przetworów. Po tym czasie naczynia trzeba wyciągnąć. Wecki odstawia się do ostygnięcia w pozycji pionowej, a słoiki twist-off można odwrócić do góry dnem.

Ważne!

Pamiętaj, że temperatura wody i słoików powinny być do siebie zbliżone. Jeśli chcesz pasteryzować ostudzone w słoikach przetwory, to włóż je do garnka z zimną wodą. Jeśli z kolei zabierasz się za pasteryzację jeszcze ciepłego dżemu to umieść słoiki w ciepłej wodzie.


Pasteryzacja w piekarniku: góra-dół czy z termoobiegiem?

Text And Image Section

Pasteryzacja słoików może być przeprowadzana na sucho, z wykorzystaniem piekarnika. Należy jednak pamiętać, że z tej metody można korzystać przy słoikach twist-off, a przy wekach niekoniecznie — gumowe elementy mogą nie wytrzymać wysokiej temperatury.


Aby przystąpić do tego procesu, należy przygotować słoiki z przetworami i ułożyć je na blaszce do pieczenia, wyłożonej wcześniej gazą lub ściereczką bawełnianą. Słoiki nie mogą się dotykać, podobnie jak w metodzie pasteryzacji na mokro. Tak przygotowane przetwory trzeba umieścić w piekarnik na około 40 minut.


Temperatura, jaką nastawiamy w piekarniku, jest nieco wyższa niż 100 stopni Celsjusza. Wiąże się to z tym, że przetwory nagrzewają się wolniej niż powietrze w tym urządzeniu AGD. To, jaka dokładnie powinna ona być, zależy od wybranego trybu:

  • Pasteryzacja w piekarniku z termoobiegiem: temperatura 120 stopni Celsjusza.
  • Pasteryzacja w piekarniku góra-dół: temperatura 130 stopni Celsjusza.

Po wyciągnięciu słoików z piekarnika należy je odstawić do wystygnięcia do góry dnem.


Ważne!

W przypadku piekarnika, podobnie jak przy pasteryzacji w garnku, ważne jest dopasowanie temperatury. Słoiki z ciepłymi zaprawami należy umieścić w nagrzanym piekarniku, a zimne przetwory wkładamy do piekarnika przed jego włączeniem.

Pasteryzacja w zmywarce — jak to zrobić poprawnie?

Pasteryzacja w zmywarce może wydawać się bardzo niekonwencjonalnym pomysłem, jednak jest to rozwiązanie, które cieszy się sporą popularnością. Do tego procesu może być wykorzystywana nawet zmywarka stołowa, jeśli posiada program o odpowiedniej temperaturze!


Słoiki z zaprawami umieszcza się w koszykach na naczynia, a następnie ustawia program o temperaturze między 60 a 100 stopni Celsjusza (najczęściej 70-75 stopni). Do środka nie należy dokładać żadnych detergentów oraz innych naczyń.


Gdy program zostanie zakończony, pozostaw słoiki w środku urządzenia do czasu, aż wystygną. Pasteryzacja w zmywarce to rozwiązanie idealne, jeśli chcesz zawekować dużą ilość przetworów na raz. W koszykach na naczynia zmieścisz zdecydowanie więcej słoików niż w garnku.

Domowa spiżarnia wypełniona po brzegi dzięki pasteryzacji

Text And Image Section

Pasteryzacja przetworów to sposób na to, aby zachować na dłużej smak i zapach wyjątkowych letnich owoców w formie soków, dżemów i konfitur, a także syropów i kompotów. Takie zaprawy są jednymi z najczęściej wybieranych — idealnie sprawdzą się jako dodatek do naleśników lub gofrów, a także innych słodkich dań.


Poza owocami można oczywiście zaprawiać też warzywa. Z pomidorów możesz zrobić klasyczny przecier, sok lub ketchup, a nawet pyszną konfiturę idealną do smarowania kanapek. Ogórki można zakisić albo zamarynować w stylu koreańskim lub kozackim, sprawdzą się także jako dodatek do sałatek zamkniętych w słoikach na zimę. W słoikach można zamknąć też paprykę, dynię, marchewkę i wiele innych produktów.

Dzięki pasteryzacji sezonowych warzyw i owoców Twoja domowa spiżarnia będzie pełna pyszności, z których możesz korzystać przez cały rok! Wszystkie przygotowane zaprawy i dania będą także zdrowe i dopasowane do Twoich preferencji.