Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

ARABICA CZY ROBUSTA – KTÓRY GATUNEK KAWY WYBRAĆ?

Filiżanka dobrej kawy zaczyna się już w momencie wyboru wśród wielu dostępnych jej rodzajów i gatunków. Którą z nich można uznać za najlepszą kawę? Coffea arabica, Coffea canephora, a może Coffea liberica? Jeżeli te nazwy niewiele Ci mówią, to zdecydowanie warto przeczytać ten artykuł. Dowiesz się z niego o najważniejszych różnicach pomiędzy arabicą a robustą.


Arabica czy robusta? To temat wielu sporów i dyskusji toczących się wśród fanów tego szlachetnego napoju, jakim jest kawa. Każda z nich ma inne wymagania i dostarcza nam zupełnie innych smakowych wrażeń. Możemy wybrać jedną z nich lub lawirować pomiędzy obiema. Zanim jednak dokonamy wyboru i sięgniemy po filiżankę delikatnej arabiki lub wyrazistej robusty – warto poznać najważniejsze różnice.

Kawa arabica

Text And Image Section

To kawa, która zajmuje ⅔ produkcji światowej. Istnieje ponad 100 jej odmian, a najbardziej znane obszary upraw to Brazylia, Kolumbia i Etiopia. Ten szlachetny gatunek wymaga specjalnych warunków, dlatego plantacje znajdują się głównie na wysokości ponad 900 metrów. Zwykle są to strome i trudno dostępne tereny. Drzewka tej kawy są kosztowne w utrzymaniu. To niezwykle delikatny rodzaj rośliny, podatny na różne choroby. Tym bardziej kawowi smakosze doceniają niepowtarzalny smak arabiki. Ceny kształtują się niezwykle różnorodnie. Nieprawdą jednak jest, że najdroższą kawą jest tu słynny kopi luwak. Najdroższa odmiana arabiki to Black Ivory Coffee. Za 1 funt tej kawy zapłacimy nawet 1000 dolarów.


Ziarna arabiki można rozpoznać bardzo łatwo. Charakteryzują się one wydłużonym kształtem i wcięciem w kształcie litery S. Arabica to łagodna kawa o bogatym aromacie. Często wyczuć można w niej delikatną owocową nutę. Ma również niższą zawartość kofeiny niż robusta.


Smak niektórych odmian arabiki jest lekko kwaskowaty. Często można spotkać się także z mieszankami, które zawierają 80% arabiki i 20% robusty. Takie połączenie nazywamy crema.


Kawa robusta

Text And Image Section

Robusta to kongijska kawa wywodząca się z Afryki, ale uprawiana także w innych regionach świata, również w krajach azjatyckich. Jej uprawa jest łatwiejsza i może odbywać się na niższych terenach niż ma to miejsce w przypadku arabiki. Odpowiednia dla jej wzrostu temperatura to ok. 30 stopni. W przypadku robusty możemy zdecydowanie stwierdzić, że jest to rodzaj kawy bardziej odporny i mniej wymagający, a to z kolei przekłada się na niższą cenę. Z tego też powodu niektórzy uważają ją za kawę niższej jakości. Nic jednak bardziej mylnego. To prawdziwy zastrzyk kofeiny o wyrazistym smaku i aromacie.


Ta wyjątkowa kawa kongijska ma w swym intensywnym smaku wyczuwalną goryczkę. Doskonale nadaje się do przygotowania klasycznego espresso, gdyż można z niej uzyskać gęstszą piankę zwaną crema. Ziarna robusty są mniejsze i mają okrągły przekrój.


Dla kawowych smakoszy ważne może być oznaczenie „fine robusta”. To oznaczenie, które powstało dla ziaren wysokiej jakości tego konkretnego gatunku kawy. W procesie oceny wykorzystuje się metody, które od lat sprawdzają się już w przypadku arabiki. W tym przypadku cena jakości fine może być nieco wyższa od przeciętnej robusty.


Arabica czy robusta – którą wybrać

Text And Image Section

Jak więc widać, indywidualne preferencje są mocno zależne od tego, jaki smak i aromat lubimy. Fanom delikatniejszych kaw zdecydowanie bardziej do gustu przypaść powinna arabica. Osoby zaś, które lubią wyraźny, goryczkowaty smak kawy, sięgną chętniej po robustę. To kawa, która doskonale pobudza, zwłaszcza o poranku. To także kawa, z której uzyskamy wyraźniejsze espresso.


Przyjęło się twierdzić, że robusta jest niższej jakości, co jest nieprawdą. Wiemy już, że to właśnie po nią najlepiej sięgnąć, gdy chcemy dostarczyć sobie większej ilości kofeiny. Nie każdemu to jednak pasuje. Delikatniejszy smak arabiki przypadnie do gustu osobom, które wolą średnią zawartość kofeiny i bardziej zbilansowany smak oraz aromat.


Obie kawy są jednak równie popularne. Jeśli więc kawa to temat, który Cię interesuje, warto eksperymentować ze smakami obu tych rodzajów. W każdym z nich odnajdziesz odmienne, wyjątkowe smaki i aromaty. Z pewnością jedna z nich będzie lepsza na pobudzenie i koncentrację, druga zaś na delikatną, popołudniową chwilę relaksu. Decyzja należy do Ciebie, a wybór jest bardzo aromatyczny!