Ekologiczna żywność – dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatami?
Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepszym wyborem? Czy w porównaniu z żywnością konwencjonalną tylko ta ekologiczna ma witaminy? Czy to jedyny słuszny wybór w diecie niemowląt i dzieci? Wokół żywności ekologicznej powstało wiele mitów. Postaramy się z nimi rozprawić i odpowiedzieć na te i inne wątpliwości. Sprawdź!
Żywność ekologiczna – co to takiego?
Żywność ekologiczna to taka żywność, która jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego. Co to znaczy? A to, że odbywa się z pełnym poszanowaniem zdrowia i środowiska, bez obciążania ekosystemów, bez stosowania takich substancji jak sztuczne nawozy czy pestycydy. Produkcja odbywa się według ściśle określonych zasad, które regulowane są licznymi przepisami prawnymi. Cały proces podlega kontroli i ścisłej dokumentacji.
Według jakich zasad produkowana jest żywność ekologiczna?
Na czym tak naprawdę polega produkcja ekologiczna i jakie są jej najważniejsze zasady z punktu widzenia konsumenta?
Produkty roślinne:
- Nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
- Na polach uprawnych stosowany jest płodozmian, który chroni glebę i jej nie wyjaławia.
- Unika się wielohektarowych monokultur, to znaczy, że uprawy prowadzi się na małych polach, oddzielonych od siebie uprawami osłonowymi. Często stosuje się między polami bariery z drzew i krzewów.
- Choroby, szkodniki i chwasty zwalczane są metodami biologicznymi.
- Stosuje się nawozy zielone, które pozwalają utrzymać żyzność gleby.
- Zamiast wykonywania melioracji pozostawia się na polach zbiorniki i cieki wodne.
Produkty odzwierzęce:
- Nie stosuje się dodatków do pasz, antybiotyków, hormonów.
- Pasza, którą karmione są zwierzęta, musi być wytwarzana w gospodarstwie – jej składniki muszą być znane.
- W hodowli zwierząt stosuje się system ściółkowy.
Certyfikat z euroliściem
Na opakowaniach żywności często widzimy nazwy z przedrostkami „eko”, „bio” albo spotykamy określenia „żywność ekologiczna” lub „żywność organiczna”. Sama nazwa jednak nie decyduje o stanie faktycznym. Żywność ekologiczna czy organiczna zawsze musi być opatrzona odpowiednim certyfikatem, czyli unijnym logo rolnictwa ekologicznego. Logo, czyli tak zwany euroliść – to połączenie flagi Unii Europejskiej oraz liścia, symbolu natury i idei zrównoważonego rozwoju – na zielonym prostokątnym tle z białych gwiazdek ułożony jest liść. Zazwyczaj pod certyfikatem umieszczony jest numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Certyfikat wydawany jest na 12 miesięcy, a producenci żywności poddawani są obowiązkowym kontrolom.
Żywność ekologiczna a zdrowie
O żywności ekologicznej krąży wiele mitów. Mówi się, że konwencjonalna żywność jest jałowa, a wartości odżywcze i witaminy znajdziemy tylko w tej ekologicznej. Inni z kolei podważają sens mówienia o żywności organicznej, twierdząc, że i tak uprawia się ją w tej samej glebie, w tym samym zanieczyszczonym powietrzu, co żywność konwencjonalną. Prawda jest taka, że brakuje badań, które przedstawiałyby jednoznacznie jej pozytywny wpływ na zdrowie. Są natomiast dostępne badania, z których wynika, że żywność ekologiczna:
- zawiera więcej antyoksydantów (głównie kwasów fenolowych, flawonoli, antocyjanów),
- zawiera więcej witamin (głównie witamin z grupy C i grupy B),
- ma obniżoną zawartość azotanów i azotynów oraz metali ciężkich takich jak kadm,
- jest mniej zanieczyszczona chemicznymi środkami ochrony roślin,
- w przypadku mięsa wykazuje wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych1.
Czy warto sięgać po żywność ekologiczną?
Trzeba podkreślić, że najważniejsza w odżywianiu jest zbilansowana dieta. To zbilansowane posiłki dostarczają właściwych składników odżywczych i witamin. Jeśli kierujemy się tą zasadą w przygotowywaniu posiłków – bez względu na to, czy będziemy sięgać po żywność konwencjonalną czy ekologiczną – nasza dieta będzie zdrowa. Żywność ekologiczną powinniśmy traktować jako wartość dodaną do diety. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, jeśli mamy łatwy dostęp do produktów organicznych – korzystajmy z nich.
Żywność ekologiczna w diecie niemowląt
Czy do rozszerzania diety niemowląt potrzebna jest żywność ekologiczna? Nie. W taki sam sposób możemy rozszerzać dietę za pomocą zarówno żywności ekologicznej, jak i konwencjonalnej. Jeśli jednak masz łatwy dostęp do żywności ekologicznej i wybór nie rujnuje budżetu domowego – może warto sięgać częściej po produkty oznaczone euroliściem? Przemawia za tym głównie fakt braku zanieczyszczeń w żywności – warzywa i owoce wolne od środków ochrony roślin, a mięso wolne od antybiotyków i hormonów. Można się zastanowić, jaka grupa produktów jest dla nas najistotniejsza, i ograniczyć swoje ekowybory do niej – np. mięso będziemy kupować tylko certyfikowane. To niewielka zmiana, a działa korzystnie na dietę.
Gotowe posiłki i przekąski Lupilu z certyfikatem żywności ekologicznej
Kiedy nie masz czasu na gotowanie, warto sięgać po gotowe rozwiązania. Gotowe, ale stworzone z wykorzystaniem najlepszych składników. W ofercie Lupilu znajdziesz gotowe obiadki, deserki i przekąski – wszystkie w jakości BIO.
Co to oznacza?
Składniki wszystkich produktów spożywczych marki Lupilu pochodzą z certyfikowanych gospodarstw rolnych. Każdy produkt posiada oznaczenie euroliścia. Ponadto, w trosce o małe brzuszki, obiadki, deserki i przekąski w swoich składach nie zawierają cukru, konserwantów ani barwników.
Na każdym produkcie znajduje się informacja o wieku dzieci, dla których przeznaczony jest posiłek. Te z najprostszym składem będą idealne dla maluchów rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety. Te bardziej skomplikowane będą odpowiednie dla starszych dzieci.
Co znajdziesz w ofercie Lupilu?
- Obiadki – słoiczki z gotowymi zbilansowanymi posiłkami, które łatwo dobierzesz do wieku swojego dziecka.
- Desery, czyli owocowe musy w wygodnych tubkach – świetne w podróży, na wycieczce i placu zabaw.
- Przekąski:
- biociasteczka – o kształcie idealnie dostosowanym do niewielkich rączek, ciasteczka nie zawierają dodanego cukru,
- batony owocowe – o dwóch smakach: banan-jabłko-aronia oraz gruszkowo-bananowy.
SPRAWDŹ PODOBNE ARTYKUŁY
Zero waste w szafie malucha
Na wysypiska trafia około 2,5 miliona ton odzieży rocznie. Problem z odzieżą niemowlęcą i często również dziecięcą jest taki, że maluch nie jest w stanie znosić danej rzeczy. Jak sprawić, by szafa dziecka była używana zgodnie z zasadami less waste? Podpowiadamy!
WIĘCEJWszystko o bawełnie organicznej
Bawełna to najpopularniejszy materiał w przemyśle odzieżowym. Obecnie zmiana świadomości konsumentów sprawiła, że coraz większą popularnością cieszą się ubrania wykonane z bawełny organicznej. Na czym polega jej fenomen? Przeczytaj!
WIĘCEJJak reagować na „dobre rady”?
Nic tak nie potrafi zepsuć humoru młodym rodzicom jak nieproszona „dobra rada”. Spotykają się z nimi wszyscy rodzice – na etapie ciąży, tuż po porodzie, ci z młodszymi i ci ze starszymi dziećmi. Jak sobie radzić z „dobrymi radami”? Podpowiadamy!
WIĘCEJ