Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Domowe gofry – przepis na sukces to gofrownica!

Czym byłyby wakacje nad morzem bez chrupiących gofrów z owocami i bitą śmietaną kupowanych w budce przy plaży? Nie ma chyba osoby, która potrafiłaby się oprzeć temu przysmakowi. Teraz możesz przygotować go i zjeść we własnym domu, z dodatkami, jakie lubisz, i o każdej porze! Potrzebujesz tylko porządnej gofrownicy, dobrego przepisu i odrobiny wolnego czasu, który spędzisz w kuchni. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto na gofry z Lidlem!

O czym przeczytasz w artykule:

  • Jaka jest historia gofrów?
  • Jak zrobić gofry w domu?
  • Jakie dodatki do gofrów są najpopularniejsze?
  • Czym charakteryzuje się idealna gofrownica?

Chrupiące gofry – skąd wziął się ten przysmak?

Gofry – a właściwie ich przodkowie, wafle – były wypiekane już w średniowieczu. Samo słowo wafel notuje się w języku francuskim (jako walfre) w XII wieku i niderlandzkim (wafele) w XIII wieku. Stamtąd przeszło do angielszczyzny i wyewoluowało w formę, którą znamy jako gofr. Pierwszy przepis na charakterystyczny wypiek w formie kratki znajdziemy już w literaturze z końcówki XIV wieku! Czujne oko dojrzy też go także na… renesansowych obrazach dawnych mistrzów. Jednym słowem: gofry i wafle od wieków są obecne w kulturze – i to nie tylko kulinarnej.


Gofrownica to nieco późniejszy wynalazek – została opatentowana w 1869 roku przez Amerykanina Corneliusa Swarthouta, a do powszechnego użytku i przemysłowej produkcji weszła w 1910 roku, gdy zabrała się za to amerykańska firma General Electric. Od tego czasu zasada działania tego urządzenia zmieniła się niewiele – między nagrzane blaszki wlewa się ciasto, czeka kilka minut, by odpowiednio się przypiekło z obu stron, i wyjmuje pyszny gofr, który można następnie podać z rozmaitymi dodatkami.

Najprostszy przepis na gofry domowe – podstawowe zasady

Text And Image Section

Aby gofry domowe wyszły naprawdę chrupiące i pyszne, potrzeba dwóch czynników: dobrego ciasta i dobrego sprzętu. Zacznijmy od tego pierwszego. W Polsce najpopularniejsze są gofry przygotowywane z ciasta podobnego do naleśnikowego. Aby je zrobić, potrzebne są:

  • mąka,
  • białko jaj,
  • mleko,
  • rozpuszczone masło,
  • proszek do pieczenia.


Białka ubijamy na sztywną pianę, bo to właśnie ona jest sekretem udanych gofrów domowych. Sprawia, że ciasto jest idealnie napowietrzone i dzięki temu nie opada pod wpływem temperatury, a upieczony gofr pozostaje lekki, puszysty i chrupiący. Do piany dodajemy pozostałe składniki. Całość delikatnie mieszamy, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję. I gotowe! To podstawowy przepis na domowe gofry, ale oczywiście można go modyfikować, eksperymentować z dodatkami, aby otrzymać dokładnie taki wypiek, jaki lubisz.

Przepis na gofry wegańskie – co zamiast jajka?

Jeśli chcesz zrobić gofry w wersji wegańskiej, zamiast białek użyj aquafaby, czyli wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy. Wystarczy trochę zredukować ją na kuchence, a następnie ubić na pianę – dokładnie jak z jajkami. Niektóre przepisy po prostu pomijają ten składnik, a ich autorzy zapewniają, że gofry wychodzą równie pyszne jak tradycyjne. Warto przekonać się samemu!

Gofry wytrawne i na słodko – co do nich dodać?

Text And Image Section

Lato to idealny czas na przygotowywanie gofrów. Nie sposób oprzeć się na zakupach świeżym owocom: jagodom, malinom, truskawkom, agrestowi czy porzeczkom. Wszystkie one świetnie komponują się z chrupiącym wypiekiem – podaj je w towarzystwie bitej śmietany, sosu czekoladowego albo słodkiego twarożku czy mascarpone. Warto dodać do ciasta na gofry odrobinę cukru albo poeksperymentować i użyć maślanki owocowej lub gęstego mleczka kokosowego zamiast mleka.


Ale przecież gofry można jeść także na wytrawnie. Nadają się jako pożywne śniadanie albo oryginalny obiad. W takim przypadku do ciasta dosyp jakichś przypraw albo ziół – szczypta soli, bazylia czy zioła prowansalskie nadadzą ciekawego aromatu. Możesz też wzbogacić je na przykład o puree z dyni albo starty żółty ser. W roli dodatków sprawdzi się prawie wszystko: pasty warzywne, guacamole, świeże warzywa na surowo albo podsmażone na patelni, pieczone kawałki kurczaka czy łosoś… Gofry wytrawne to doskonały sposób na danie w stylu zero waste – zagospodarujesz w ten sposób wszelkie resztki z lodówki!

Chrupiące gofry z gofrownicy – jak wybrać tę najlepszą?

Text And Image Section

Skoro wiesz już, jak zrobić ciasto na gofry, pora na drugą kwestię: wybór odpowiedniej gofrownicy. Na jakie czynniki warto zwrócić uwagę, wybierając model do swojego mieszkania?

  • Moc – to najważniejszy parametr. Im większa wartość, tym większa szansa, że gofry wyjdą pięknie wypieczone, chrupiące i złociste. Minimalna moc, która da dobry efekt, to 700 W, ale w wielu przypadkach lepiej sięgnąć po urządzenie o mocy 1000 W lub nawet 1200 W.
  • Powłoka wewnątrz – koniecznie zwróć uwagę, by powłoka wyściełająca wnętrze gofrownicy była wykonana z nieprzywierającego materiału. Wydaje się, że to już standard, ale wciąż zdarzają się nieprzyjemne niespodzianki, gdy trzeba zdrapywać z płytek resztki ciasta.
  • Wielkość – jeśli masz dużą rodzinę, postaw na urządzenie, które robi na raz na przykład 4 czy 5 gofrów, by nikt nie czekał za długo na swoją porcję. Jeśli jest Was niewiele – wystarczy najpopularniejsza opcja dwóch wypieków.
  • Materiał obudowy – obudowa gofrownicy najczęściej wykonana jest z plastiku lub metalu. Ważne, by nie nagrzewała się nadmiernie w czasie pracy i żeby zamknięcie było szczelne nawet wtedy (a może przede wszystkim wtedy), gdy wewnątrz znajduje się wyrośnięte ciasto. Każda nieszczelność to duże prawdopodobieństwo, że gofry pozostaną niedopieczone.
Text And Image Section

DESIGN

W dalszej kolejności weź pod uwagę design – jeśli marzy Ci się pastelowe AGD, wybierz gofrownicę w błękitnym kolorze. Wiele osób docenia też wymienne płytki, dzięki którym w jednym urządzeniu przygotujesz nie tylko domowe gofry, lecz także donuty i tosty. A jeśli od tradycyjnych gofrów wolisz takie belgijskie – koniecznie sięgnij po urządzenie przeznaczone specjalnie do tego typu wypieków.

Gofry to doskonały pomysł na posiłek o każdej porze dnia. Sukces tego dania zależy od dobrego przepisu, odpowiedniej gofrownicy i wybranych dodatków. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania ich samemu, znajdziesz w Lidlu. Smacznego!