Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Domowa pizza – najlepsze danie pod słońcem!

Pizza podbiła polskie serca. Idealnie nadaje się na samotny wieczór z filmem, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Trójkątny kształt sprawia, że łatwo podzielić się nią z innymi, a mnogość dodatków – że każdy może jeść ją z tym, na co ma ochotę. Światowy Dzień Pizzy przypadający 9 lutego to świetna okazja, by spróbować zrobić domową pizzę samemu. Co może się przydać? Jakie sprzęty są niezbędne? I jakie techniki zastosować, by wyszła Ci pizza jak z pizzerii? Sprawdź w naszym poradniku!

O czym przeczytasz w artykule:

  • Co sprawia, że pizza jest tak wyjątkowa?
  • Dlaczego warto samodzielnie ją zrobić?
  • Jakie sprzęty kuchenne pomogą Ci w przygotowaniu pizzy?

Pizza – dlaczego tak ją kochamy?

Chociaż chętnie poszerzamy swoje kulinarne horyzonty, to konsekwentnie wracamy do klasyków. Pizza to w naszym kraju od lat najczęściej zamawiane danie w dostawie. Owszem, wśród posiłków na dowóz popularne są także kebab, pad thai czy schabowy z ziemniakami, coraz chętniej sięgamy po dania z niszowych restauracji i próbujemy nowych smaków, ale pozycja liderki nie wygląda na zagrożoną.


Za co kochamy pszenny placek z sosem pomidorowym i dodatkami? Powodów jest mnóstwo. Jednym z nich jest z pewnością przyzwyczajenie. W latach 90. pierwsze pizzerie były powiewem Zachodu, nielicznymi lokalami, z których można było zamówić coś do domu, a w wielu mniejszych miejscowościach – w ogóle jedynymi restauracjami. Pizzą celebrowało się ważne okazje, a sentyment u wielu osób pozostał do dziś.


Dobre wspomnienia to jednak nie wszystko. Pizza ma prosty skład, kilka podstawowych składników, które jednak można modyfikować według swoich upodobań. Mogą pozwolić sobie na nią uczniowie czy studenci, ale prawdziwą włoską pizzę docenią także prawdziwi foodies. Czego chcieć więcej?

Text And Image Section

9 lutego – zapamiętaj tę datę!

Pizza zajmuje szczególnie miejsce w sercach (oraz żołądkach) ludzi z całego świata. Dowodem na to jest Światowy Dzień Pizzy – międzynarodowe święto, które wypada 9 lutego. Warto zapamiętać tę datę i uczcić ją swoim ulubionym plackiem!

Ciasto na pizzę – dlaczego warto zrobić je samemu?

Warto przełamać się i spróbować samodzielnie zrobić domową pizzę. Przygotowana w zwykłej kuchni i upieczona w piekarniku może być dokładnie taka, jak lubisz: na grubym albo cienkim cieście, klasyczna, amerykańska albo neapolitana. Co więcej, bez trudu przyrządzisz także takie wersje, których na próżno szukać w restauracjach: pizza z ciasta francuskiego, na słodko albo w wersji wegańskiej (to świetny pomysł na Veganuary) np. pizza z kalafiora. Warto próbować! Być może okaże się, że zabawa w pizzaiolo daje Ci dużo frajdy i często będziesz powtarzać ten kulinarny eksperyment.


Co sprawia, że domowy wypiek smakuje jak najlepsza włoska pizza? Przepis! Poszukaj receptury z wiarygodnego źródła. Może to być znajomy Włoch, w którego domu od pokoleń przygotowuje się to danie, albo zaprzyjaźniony kucharz. Możesz też skorzystać ze sprawdzonej książki kucharskiej albo internetu. W Kuchni Lidla znajdziesz przepisy na pizzę w różnym stylu opracowane m.in. przez Karola Okrasę i Kingę Paruzel.

Pizza jak z pizzerii – przydatne akcesoria

Text And Image Section

Jak zrobić ciasto na pizzę? Tak naprawdę wystarczą dobra mąka, woda, sól, drożdże, olej i dodatki. Te klasyczne to sos pomidorowy oraz ser – najlepiej włoska mozzarella. Składniki ciasta na pizzę mieszamy, następnie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. A potem – przekładamy na blachę, smarujemy sosem, układamy dodatki i pieczemy w piekarniku.

Text And Image Section

Przygotowania znacznie usprawnić może jednak odpowiedni sprzęt. Ciasto szybko i sprawnie wyrobi za Ciebie robot kuchenny, który w kilka minut sprawi, że będzie ono sprężyste, napowietrzone i idealnej konsystencji. Blachę możesz zastąpić kamieniem do pizzy, dzięki czemu danie będzie gotowe już po 5-10 minutach w piekarniku, a jego smak będzie porównywalny do tego z tradycyjnych pizzerii. Nie masz piekarnika? Nic straconego! Użyj grilla do pizzy lub piecyka z terakotową kopułą. Pochłania ona wilgoć, dzięki czemu potrawa jest chrupiąca. Sposobów na przygotowanie idealnego dania jest wiele, ale efekt zawsze będzie taki sam – najlepsza pizza domowa i radość na twarzy domowników!