Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
                  Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

                  Zastanawiasz się, jak będą wyglądać zakupy przyszłości i co zrobić, by być bardziej eko i marnować mniej żywności? To posłuchaj Dobrego Tematu, czyli zupełnie nowego podcastu Lidla! W audycji Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.

                  Oto Dobry Temat!

                  Odcinek #30

                  SMAK WSPOMNIEŃ, czyli o kuchniach świata

                  Smak słodki, słony, gorzki, kwaśny czy może umami? Tym razem jednak najlepszy będzie smak wspomnień! O tym, jak smakujemy świat i jak te smaki zapamiętane choćby z zagranicznych podróży odtwarzamy w domu – Karol Okrasa rozmawia z Margheritą Kardaś, dobrze znaną Wam specjalistką i entuzjastką kuchni włoskiej.

                  Odcinek #29

                  SZKOŁY PEŁNE TALENTÓW, czyli jak odkryć i rozwijać talenty

                  Czy talent to magiczny dar zapisany gdzieś w gwiazdach, czy jednak kwestia ciężkiej pracy? Czy można powiedzieć, że w każdym drzemie jakiś talent – wystarczy tylko go rozbudzić? Jaka w tym rola szkoły oraz rodziców? Czy można przegapić moment, bezpowrotnie zaprzepaszczając predyspozycje dziecka, czy też może nigdy nie jest za późno na rozwój? O magnetycznym uroku talentu, sposobach na jego pielęgnowanie, sumienności i przekuwaniu porażek w sukces Karol Okrasa rozmawia z Matyldą Kozakiewicz, psycholożką i autorką bloga Segritta. Zapraszamy do odsłuchu!

                  Odcinek #28

                  DŻEM Z SOLĄ – czyli jak zamknąć lato w słoiku?

                  Kochamy smaki lata, które w naszej szerokości geograficznej trwa tak krótko, że szukamy sprytnych sposobów na jego wydłużenie. Jednym z nich jest… słoik vel wek! I o tym o tym, jak przygotowywać pyszne przetwory z całego letniego soczystego koszyka warzyw i owoców z Ryneczku Lidla, jak wykorzystywać rodzinne receptury i jak je czasami unowocześniać Karol Okrasa rozmawia z najsłynniejszą babcią polskiego internetu, Beatą Borucką, wszystkim znaną jako Mądra Babcia!

                  Odcinek #27

                  JAK NAUCZYĆ SIĘ ODPUSZCZAĆ, czyli sztuka urlopowania z dziećmi

                  Czy wyjeżdżając na urlop z dziećmi można w ogóle wypocząć? A może po takim wyjeździe należy się jeszcze kilka dodatkowych dni, żeby dojść do siebie i podładować baterie? Jak przygotować się do wyprawy z maluchami na pokładzie, podpowiedzą autorzy Bloga Ready for Boarding - Kamila i Paweł, którzy w rozmowie z Karolem Okrasą podzielą się swoimi sprawdzonymi patentami na rodzinne podróżowanie i wypoczywanie. Sezon urlopowy w pełni, więc zapraszamy do odsłuchu!

                  Odcinek #26

                  WYTWÓRNIA SMAKU – czyli kraftowe lody w lodziarni Lidla

                  Kochamy lody! Pyszne, naturalne i w różnych smakach, dlatego w lodziarni Lidla znajdziecie ich tak wiele. Także te z małych manufaktur, w których bije nadal rodzinne serce, jak to w wielkopolskim Wągrowcu. O tym, jak zrobić lody, które podbijają podniebienia, o tradycyjnych i tych bardzo wyszukanych smakach, a także poszukiwaniu świętego graala w świecie rzemieślniczych wytwórni lodowych – Karol Okrasa rozmawia z Robertem Willischem i Marcinem Ulińskim, właścicielami rodzinnej lodziarni Willisch, której tradycja wytwarzania lodów sięga lat 80.

                  Odcinek #25

                  CZAS NA KRAFT – czyli czym smakuje rzemieślnicze piwo?

                  Wyszło z klasztornych murów i trafiło pod strzechy – płynne złoto w rzemieślniczej jakości dostępne w Polsce już od 12 lat! O rewolucji na rynku piw, żegludze po wielu piwnych stylach, biciu rekordów w odmianach i smaczkach, które dobrze współgrają z chmielową nutą Karol Okrasa rozmawia z Ziemowitem Fałatem, współwłaścicielem Browaru PINTA i jego głównym piwowarem.

                  Odcinek #24

                  DOMOWY WARZYWNIK – czyli jak uprawiać nowalijki?

                  Wiosna, ach to ty! Czekamy na nią całą zimę, tak samo jak na dobra, które przynosi – pyszne, świeże, chrupiące nowalijki, dzięki którym od razu robi się kolorowo na talerzu. Dowiedz się, jak samodzielnie wysiać świeże warzywa w swoim przydomowym ogródku, balkonie lub tarasie i sprawdź jakość tych dostępnych na Ryneczku Lidla. Przygotuj się z nami na wiosnę i posłuchaj fascynującej rozmowy Karola Okrasy z Joanną Legutko, wiceprezeską rodzinnej firmy W. Legutko, produkującej nasiona i cebule już od 30 lat.

                  Odcinek #23

                  SKĄD WZIĄŁ SIĘ PĄCZEK – czyli tłusty czwartek od kuchni

                  Jak to się stało, że w tłusty czwartek na polskich stołach króluje właśnie pączek? Skąd wzięła się słodka tradycja popuszczania pasa i ile wspólnego ma starożytny pączek z jego współczesnym następcą? O pączkach, chrustach i donutach Karol Okrasa rozmawia z mistrzem cukiernictwa, ekspertem od słodkich wypieków, Pawłem Małeckim.

                  Odcinek #22

                  OCALMY PLANETĘ! – czyli zacznij od swojego talerza


                  Jak gotując obiad, uratować planetę? Wkładając na talerz choćby więcej warzyw i owoców! O tym, jak wygląda dieta przyjazna naszej planecie i dlaczego wszyscy powinniśmy rozważyć jej stosowanie, o małych, ale jednak wielkich rzeczach, które możemy zrobić dla Ziemi, o zmianach klimatu, przywracaniu gatunków, które przeżyły nawet dinozaury (!) oraz o tym, czy niemal apokaliptyczny scenariusz zamiany ziemi w jeden wielki ocean jest możliwy – Karol Okrasa rozmawia z Katarzyną Karpą-Świderek, rzecznik prasową WWF Polska, organizacji ekologicznej, która chroni ekosystem i stara się przeciwdziałać zmianom klimatu.

                  Odcinek #21

                  ZA CO KOCHAMY POLSKIE MIODY – czyli porcja wiedzy prosto z pasieki


                  Dlaczego miód to absolutnie wyjątkowy spożywczy produkt? Jak powstaje? Jak wygląda miodobranie? I co jeszcze poza miodem zawdzięczamy pszczołom? Odpowiedzi znajdziecie w kolejnym odcinku naszego podcastu „Dobry Temat”. Dzisiaj zaglądamy do ula, rozmawiamy o pszczołach, miodzie i nie tylko. A swoją ekspercką wiedzą na ten temat dzielą się Beata Piasecka-Sasin i Bartosz Piasecki z Mazurskich Miodów, firmy dostarczającej polskie miody do Lidla w całym kraju.

                  Odcinek #20

                  ŚWIĄTECZNE PREZENTY – jak je kupować, żeby nie zwariować?


                  Jak znaleźć idealny świąteczny prezent? Skąd czerpać inspiracje? Gdzie, jak i kiedy kupować, żeby nie zwariować i ze spokojem skompletować pełną listę bożonarodzeniowych upominków? Na ten radosny, ale też nieco stresujący temat, Karol Okrasa rozmawia z Marią Śpikowską, szczęśliwą mamą 6 dzieciaków, którą na Instagramie znajdziecie jako @mamajastado.

                  Odcinek #19

                  SKARBY SADU – czyli kochamy polskie jabłka!


                  Pyszne, kruche albo twarde, nie zawsze rumiane, a czasami nawet zielone – jabłka to najpopularniejsze w Polsce owoce! O tym, jak się je hoduje, ile odmian ich mamy i które z nich mają najlepsze walory smakowe Karol Okrasa rozmawia z Pawłem Baryłą, właścicielem firmy Witamina, dostarczającej polskie jabłka do Lidla.

                  Odcinek #18

                  POWRÓT DO SZKOŁY. Jak się do niego przygotować?

                  Końcówka wakacji to okres zintensyfikowanych działań rodziców, którzy kompletują wyprawki dla swoich pociech. Co powinno się w nich znaleźć? Jak radzić sobie ze stresem w tym okresie i jak wspierać dziecko, by powrót do szkoły był dla niego radosnym doświadczeniem? O tym wszystkim Karol Okrasa rozmawia z Justyną Kozłowską, mamą czwórki maluchów i autorką vloga 20minutspokoju.

                  Odcinek #17

                  ABC RODZICA – czyli jak mądrze wydawać pieniądze na dziecko?


                  Pieluchy, chusteczki, wózki – to niezbędne akcesoria dla malucha, ale jak je kupować racjonalnie, by nie nadwyrężać domowego budżetu? O sprawdzonych sposobach na mądre, przydatne i korzystne finansowo zakupy Karol Okrasa rozmawia z Marysią Górecką, młodą i radosną mamą czwórki dzieci oraz autorką bloga „Mamy gadżety”.

                  Odcinek #16

                  JEDZENIE NA GOTOWO, czyli jak jeść szybko, smacznie i zdrowo?


                  Co i jak jeść, gdy kiszki marsza grają, a czasu niewiele? Dania typu convenience, które są smaczną i szybką odpowiedzią na nasze szybkie życie. Jak jednak wybierać te wartościowe i w jaki sposób dania gotowe rewolucjonizują kuchnię – o tym Karol Okrasa rozmawia z Karoliną Kubrą, pasjonatką zdrowego jedzenia i współzałożycielką marki Dobra Kaloria.

                  Odcinek #15

                  POLSKIE PRODUKTY – co je wyróżnia, jak je rozpoznać i czy polskie znaczy dobre?


                  Jak odnaleźć polskie produkty wśród sklepowych półek? Czy warto ich szukać i co je wyróżnia? O patriotyzmie konsumenckim, o tym, czy polskie zawsze znaczy dobre, bio i naturalne, a także o wpływie księżyca na uprawę owoców i warzyw Karol Okrasa rozmawia z Łukaszem Gębką, właścicielem Farmy Świętokrzyskiej, która specjalizuje się w produkcji żywności ekologicznej.

                  Odcinek #14

                  PROJEKT OGRÓD, czyli jak zorganizować zieloną przestrzeń relaksu?


                  Wakacje na RODos? Właśnie tak! Niezależnie, czy w rodzinnym ogródku działkowym, czy w przydomowym ogrodzie, czy jeszcze na balkonie – warto stworzyć sobie zieloną przestrzeń, w której wśród roślin, kwiatowych rabat i domowego warzywniaka będzie można odpocząć. O tym, jak ją urządzić, by była źródłem radości i przyjemności Karol Okrasa rozmawia z Martą Potoczek, miłośniczką ogrodów, youtuberką i autorką bloga „Leniwa Niedziela”.

                  Odcinek #13

                  JAK CZYTAĆ ETYKIETY – czyli co mówi skład i czym różni się BIO od EKO?


                  Jak nie pogubić się w gąszczu oznaczeń na opakowaniach? Czy BIO różni się od EKO? Co oznaczają skróty UTZ, ASC i MSC i dlaczego warto je znać? O przemyślanych wyborach i świadomym kupowaniu wspólnie z Karolem Okrasą rozmawia Kinga Paruzel, pasjonatka zdrowej kuchni i tropicielka czystych etykiet. Posłuchajcie!

                  Odcinek #12

                  PRACA NA LATA – czyli jak znaleźć dobre miejsce pracy?


                  Rzeczowość czy oryginalność? Krótko czy długo? Wysokie wynagrodzenie czy benefity? O tym, jak dobrze przygotować CV, wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej i w konsekwencji znaleźć satysfakcjonujące miejsce pracy, z którego nie będzie chciało się odchodzić – Karol Okrasa rozmawia z Zytą Machnicką, specjalistką od employer brandingu, czyli budowania dobrych i długich relacji pracodawcy ze swoimi pracownikami.

                  Odcinek #11

                  DAWNA KUCHNIA POLSKA – sprawdź, czy naprawdę znasz rodzime smaki


                  Co było pierwsze, ziemniak czy topinambur? Jak rozebrać się do rosołu i czy bigos bez kapusty, wędzona rzepa, dorsz z agrestem mogą być smaczne? Zapraszamy na niezwykłą opowieść o dawnej kuchni polskiej w jej codziennej i świątecznej odmianie, którą snują dwaj znawcy kuchni: Karol Okrasa i prof. Jarosław Dumanowski, historyk kuchni i jedzenia.

                  Odcinek #10

                  WSZYSTKO O PIECZYWIE, czyli po okruszkach do sedna


                  O tym, jak rozpoznać dobre pieczywo, czy należy bać się glutenu i jak przechowywać chleb, żeby jak najdłużej zachował świeżość, Karol Okrasa rozmawia z Bogdanem Smolorzem, mentorem piekarnictwa z ponad czterdziestoletnim stażem.

                  Odcinek #9

                  PLASTIKOWE WYSPY – czy nie ma od nich odwrotu?


                  Ludzkość wyprodukowała do tej pory około 833 miliardów ton plastiku. Jak zawrócić z tej drogi i być bardziej eko? Jaką rolę w walce z plastikiem powinny odgrywać duże firmy i globalne marki? O tym i o innych tematach związanych z wszędobylskim plastikiem Karol Okrasa rozmawia z Pauliną Górską – promotorką ekologicznego stylu życia.

                  Odcinek #8

                  MĄDRY DOM – czyli jakie rozwiązania energetyczne są najlepsze?


                  O odnawialnych źródłach energii, które chronią nie tylko środowisko, ale i nasze portfele, o małych i dużych energetycznych projektach i inwestycjach Karol Okrasa rozmawia z Michałem Heberle, specjalistą od energii i kierownikiem ds. Budowy Sklepów i Magazynów w Lidl Polska.

                  Odcinek #7

                  CERTYFIKATY – marketingowy chwyt czy znak prawdziwej jakości?


                  56% Polaków nie wie, jak testowane są produkty ze znakami jakości. W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa sprawdzi, jak się sprawdza i w rozmowie z Mileną Zielińska z firmy TÜV Rheinland Polska przyjrzy się od kuchni procesowi certyfikacji. Zajrzy za kulisy badań laboratoryjnych i dowie się, czy certyfikatom można ufać. Zapraszamy do odsłuchu!

                  Odcinek #6

                  ROŚLINOŻERCY – czyli dieta wege na widelcu


                  O green power, diecie wege, roślinnym smaku i ogólnej fascynacji zielonym menu Karol Okrasa rozmawia z Ewą Ługowską, autorką bloga „Misa Mocy” z cudownie smakowitymi przepisami na bazie roślin i przydatnymi wegeporadami.

                  Odcinek #5

                  DROGO VS TANIO, czyli skąd się biorą ceny?


                  Pieniądze – temat, który rozgrzewa wyobraźnię. Jeśli jesteście ciekawi, skąd się biorą ceny, czy tanio może być dobrze, jak oszczędzać i radzić sobie z inflacją – zapraszamy od odsłuchu. Odpowiedzi wspólnie z Karolem Okrasą udzieli Paweł Svinarski, twórca największego kanału o tematyce finansowej na polskim YouTube.


                  Odcinek #4

                  SZLACHETNE PLUCIE, czyli jak degustować wino?


                  Czy wiesz, jakie wino podać do kaczki z pyzami, a jakie do makaronu z owocami morza? I czym różni się pinot noir od sauvignon blanc? Albo – czy wypada pluć… winem!? Zapraszamy na porcję smacznej i przydatnej wiedzy o winie w rozmowie Karola Okrasy z Michałem Jancikiem, Mistrzem Polski Sommelierów, wykładowcą sensoryki na enologii UJ i znawcą-specjalistą w Winnicy Lidla.


                  Więcej informacji o winach znajdziesz na https://winnicalidla.pl/

                  Odcinek #3

                  POLSCY, LOKALNI DOSTAWCY – dlaczego polskie produkty smakują nam bardziej?


                  Produkt polski to brzmi… smacznie! O tym, jak chętnie Polacy sięgają po to, co polskie, o ewolucji czy rewolucji myślenia i o tym, że miarą sukcesu nie zawsze są pieniądze, ale także szczęście – Karol Okrasa rozmawia z Magdą Kubit, pomysłodawczynią polskiej marki, Jogurty Magda.

                  Odcinek #2

                  ASY W RĘKAWIE WIELODZIETNEJ MAMY, czyli jak planować budżet dużej rodziny?


                  W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa gości Marię Śpikowską, mamę sześciorga dzieci, autorkę bloga Mamajastado, prężnie działającą w mediach społecznościowych. Rozmawia między innymi o organizacji w dużej rodzinie, gotowaniu, KDR i zakupowych lifehackach oraz edukacji ekonomicznej dzieciaków.

                  Odcinek #1

                  ZERO WASTE, EKO, czyli jak konsumować, by nie marnować


                  Karol Okrasa rozmawia z Jagną Niedzielską – kucharką, entuzjastką nurtu zero waste w kuchni i w życiu – o tym, jak mądrze przygotowywać jedzenie i marnować mniej. W odcinku między innymi o braku nieba dla plastiku, jedzeniu, które jest przecież do radosnego spożywania, a nie wiecznego przechowywania i drzwiach lodówki, na których nie rozbudujesz tricepsu, ale na pewno posegregujesz dobrze produkty!

                  O PROWADZĄCYM

                  Text And Image Section

                  KAROL OKRASA


                  Pasjonat ze smakiem! I kucharz z reporterskim zacięciem. Mistrzowsko gotuje, kocha jedzenie i potrafi o nim ciekawie i inspirująco mówić. Od lat związany z Lidlem – współtworzy Kuchnię Lidla, akademię kulinarną, która nie tylko uczy gotować, ale i objaśnia tajniki sztuki kulinarnej.