Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
              Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

              Zastanawiasz się, jak będą wyglądać zakupy przyszłości i co zrobić, by być bardziej eko i marnować mniej żywności? To posłuchaj Dobrego Tematu, czyli zupełnie nowego podcastu Lidla! W audycji Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.

              Oto Dobry Temat!

              NAJNOWSZE ODCINKI

              Odcinek #19

              SKARBY SADU – czyli kochamy polskie jabłka!


              Pyszne, kruche albo twarde, nie zawsze rumiane, a czasami nawet zielone – jabłka to najpopularniejsze w Polsce owoce! O tym, jak się je hoduje, ile odmian ich mamy i które z nich mają najlepsze walory smakowe Karol Okrasa rozmawia z Pawłem Baryłą, właścicielem firmy Witamina, dostarczającej polskie jabłka do Lidla.

              Odcinek #18

              POWRÓT DO SZKOŁY. Jak się do niego przygotować?

              Końcówka wakacji to okres zintensyfikowanych działań rodziców, którzy kompletują wyprawki dla swoich pociech. Co powinno się w nich znaleźć? Jak radzić sobie ze stresem w tym okresie i jak wspierać dziecko, by powrót do szkoły był dla niego radosnym doświadczeniem? O tym wszystkim Karol Okrasa rozmawia z Justyną Kozłowską, mamą czwórki maluchów i autorką vloga 20minutspokoju.

              Odcinek #17

              ABC RODZICA – czyli jak mądrze wydawać pieniądze na dziecko?


              Pieluchy, chusteczki, wózki – to niezbędne akcesoria dla malucha, ale jak je kupować racjonalnie, by nie nadwyrężać domowego budżetu? O sprawdzonych sposobach na mądre, przydatne i korzystne finansowo zakupy Karol Okrasa rozmawia z Marysią Górecką, młodą i radosną mamą czwórki dzieci oraz autorką bloga „Mamy gadżety”.

              Odcinek #16

              JEDZENIE NA GOTOWO, czyli jak jeść szybko, smacznie i zdrowo?


              Co i jak jeść, gdy kiszki marsza grają, a czasu niewiele? Dania typu convenience, które są smaczną i szybką odpowiedzią na nasze szybkie życie. Jak jednak wybierać te wartościowe i w jaki sposób dania gotowe rewolucjonizują kuchnię – o tym Karol Okrasa rozmawia z Karoliną Kubrą, pasjonatką zdrowego jedzenia i współzałożycielką marki Dobra Kaloria.

              Odcinek #15

              POLSKIE PRODUKTY – co je wyróżnia, jak je rozpoznać i czy polskie znaczy dobre?


              Jak odnaleźć polskie produkty wśród sklepowych półek? Czy warto ich szukać i co je wyróżnia? O patriotyzmie konsumenckim, o tym, czy polskie zawsze znaczy dobre, bio i naturalne, a także o wpływie księżyca na uprawę owoców i warzyw Karol Okrasa rozmawia z Łukaszem Gębką, właścicielem Farmy Świętokrzyskiej, która specjalizuje się w produkcji żywności ekologicznej.

              Odcinek #14

              PROJEKT OGRÓD, czyli jak zorganizować zieloną przestrzeń relaksu?


              Wakacje na RODos? Właśnie tak! Niezależnie, czy w rodzinnym ogródku działkowym, czy w przydomowym ogrodzie, czy jeszcze na balkonie – warto stworzyć sobie zieloną przestrzeń, w której wśród roślin, kwiatowych rabat i domowego warzywniaka będzie można odpocząć. O tym, jak ją urządzić, by była źródłem radości i przyjemności Karol Okrasa rozmawia z Martą Potoczek, miłośniczką ogrodów, youtuberką i autorką bloga „Leniwa Niedziela”.

              Odcinek #13

              JAK CZYTAĆ ETYKIETY – czyli co mówi skład i czym różni się BIO od EKO?


              Jak nie pogubić się w gąszczu oznaczeń na opakowaniach? Czy BIO różni się od EKO? Co oznaczają skróty UTZ, ASC i MSC i dlaczego warto je znać? O przemyślanych wyborach i świadomym kupowaniu wspólnie z Karolem Okrasą rozmawia Kinga Paruzel, pasjonatka zdrowej kuchni i tropicielka czystych etykiet. Posłuchajcie!

              Odcinek #12

              PRACA NA LATA – czyli jak znaleźć dobre miejsce pracy?


              Rzeczowość czy oryginalność? Krótko czy długo? Wysokie wynagrodzenie czy benefity? O tym, jak dobrze przygotować CV, wypaść na rozmowie kwalifikacyjnej i w konsekwencji znaleźć satysfakcjonujące miejsce pracy, z którego nie będzie chciało się odchodzić – Karol Okrasa rozmawia z Zytą Machnicką, specjalistką od employer brandingu, czyli budowania dobrych i długich relacji pracodawcy ze swoimi pracownikami.

              Odcinek #11

              DAWNA KUCHNIA POLSKA – sprawdź, czy naprawdę znasz rodzime smaki


              Co było pierwsze, ziemniak czy topinambur? Jak rozebrać się do rosołu i czy bigos bez kapusty, wędzona rzepa, dorsz z agrestem mogą być smaczne? Zapraszamy na niezwykłą opowieść o dawnej kuchni polskiej w jej codziennej i świątecznej odmianie, którą snują dwaj znawcy kuchni: Karol Okrasa i prof. Jarosław Dumanowski, historyk kuchni i jedzenia.

              Odcinek #9

              PLASTIKOWE WYSPY – czy nie ma od nich odwrotu?


              Ludzkość wyprodukowała do tej pory około 833 miliardów ton plastiku. Jak zawrócić z tej drogi i być bardziej eko? Jaką rolę w walce z plastikiem powinny odgrywać duże firmy i globalne marki? O tym i o innych tematach związanych z wszędobylskim plastikiem Karol Okrasa rozmawia z Pauliną Górską – promotorką ekologicznego stylu życia.

              Odcinek #8

              MĄDRY DOM – czyli jakie rozwiązania energetyczne są najlepsze?


              O odnawialnych źródłach energii, które chronią nie tylko środowisko, ale i nasze portfele, o małych i dużych energetycznych projektach i inwestycjach Karol Okrasa rozmawia z Michałem Heberle, specjalistą od energii i kierownikiem ds. Budowy Sklepów i Magazynów w Lidl Polska.

              Odcinek #7

              CERTYFIKATY – marketingowy chwyt czy znak prawdziwej jakości?


              56% Polaków nie wie, jak testowane są produkty ze znakami jakości. W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa sprawdzi, jak się sprawdza i w rozmowie z Mileną Zielińska z firmy TÜV Rheinland Polska przyjrzy się od kuchni procesowi certyfikacji. Zajrzy za kulisy badań laboratoryjnych i dowie się, czy certyfikatom można ufać. Zapraszamy do odsłuchu!

              Odcinek #6

              ROŚLINOŻERCY – czyli dieta wege na widelcu


              O green power, diecie wege, roślinnym smaku i ogólnej fascynacji zielonym menu Karol Okrasa rozmawia z Ewą Ługowską, autorką bloga „Misa Mocy” z cudownie smakowitymi przepisami na bazie roślin i przydatnymi wegeporadami.

              Odcinek #5

              DROGO VS TANIO, czyli skąd się biorą ceny?


              Pieniądze – temat, który rozgrzewa wyobraźnię. Jeśli jesteście ciekawi, skąd się biorą ceny, czy tanio może być dobrze, jak oszczędzać i radzić sobie z inflacją – zapraszamy od odsłuchu. Odpowiedzi wspólnie z Karolem Okrasą udzieli Paweł Svinarski, twórca największego kanału o tematyce finansowej na polskim YouTube.


              Odcinek #4

              SZLACHETNE PLUCIE, czyli jak degustować wino?


              Czy wiesz, jakie wino podać do kaczki z pyzami, a jakie do makaronu z owocami morza? I czym różni się pinot noir od sauvignon blanc? Albo – czy wypada pluć… winem!? Zapraszamy na porcję smacznej i przydatnej wiedzy o winie w rozmowie Karola Okrasy z Michałem Jancikiem, Mistrzem Polski Sommelierów, wykładowcą sensoryki na enologii UJ i znawcą-specjalistą w Winnicy Lidla.


              Więcej informacji o winach znajdziesz na https://winnicalidla.pl/

              Odcinek #3

              POLSCY, LOKALNI DOSTAWCY – dlaczego polskie produkty smakują nam bardziej?


              Produkt polski to brzmi… smacznie! O tym, jak chętnie Polacy sięgają po to, co polskie, o ewolucji czy rewolucji myślenia i o tym, że miarą sukcesu nie zawsze są pieniądze, ale także szczęście – Karol Okrasa rozmawia z Magdą Kubit, pomysłodawczynią polskiej marki, Jogurty Magda.

              Odcinek #2

              ASY W RĘKAWIE WIELODZIETNEJ MAMY, czyli jak planować budżet dużej rodziny?


              W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa gości Marię Śpikowską, mamę sześciorga dzieci, autorkę bloga Mamajastado, prężnie działającą w mediach społecznościowych. Rozmawia między innymi o organizacji w dużej rodzinie, gotowaniu, KDR i zakupowych lifehackach oraz edukacji ekonomicznej dzieciaków.

              Odcinek #1

              ZERO WASTE, EKO, czyli jak konsumować, by nie marnować


              Karol Okrasa rozmawia z Jagną Niedzielską – kucharką, entuzjastką nurtu zero waste w kuchni i w życiu – o tym, jak mądrze przygotowywać jedzenie i marnować mniej. W odcinku między innymi o braku nieba dla plastiku, jedzeniu, które jest przecież do radosnego spożywania, a nie wiecznego przechowywania i drzwiach lodówki, na których nie rozbudujesz tricepsu, ale na pewno posegregujesz dobrze produkty!

              O PROWADZĄCYM

              KAROL OKRASA


              Pasjonat ze smakiem! I kucharz z reporterskim zacięciem. Mistrzowsko gotuje, kocha jedzenie i potrafi o nim ciekawie i inspirująco mówić. Od lat związany z Lidlem – współtworzy Kuchnię Lidla, akademię kulinarną, która nie tylko uczy gotować, ale i objaśnia tajniki sztuki kulinarnej.