Podcast Lidla DOBRY TEMAT!
Zastanawiasz się, jak będą wyglądać zakupy przyszłości i co zrobić, by być bardziej eko i marnować mniej żywności? To posłuchaj Dobrego Tematu, czyli zupełnie nowego podcastu Lidla! W audycji Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.
Odcinek #55
ŚWIADOME ZAKUPY – czyli jak kupować, żeby nie marnować?
Czy idąc na zakupy możemy walczyć ze zmianami klimatu? Okazuje się, że tak! Posłuchaj rozmowy Karola Okrasy z Barbarą Skułą-Dąbek – kierowniczką do spraw partnerstw strategicznych WWF Polska o działaniach i wyborach zakupowych, które mogą mieć wpływ na dobro naszej planety. Z rozmowy dowiesz się także na czym polega współpraca WWF i Lidla oraz jaki wpływ ma na nas – konsumentów.
Odcinek #54
NIE MARNUJESZ, RATUJESZ! – czyli jak chronić siebie i świat?
Codzienne wybory mogą mieć wpływ na cały świat! Posłuchaj rozmowy Karola Okrasy z przedstawicielami Caritas Polska - Magdaleną Masiak i Bartłomiejem Kuliszem o niemarnowaniu żywności w aspekcie ekonomicznym, etycznym i ekologicznym. Dowiedz się, jakie wspólne działania łączą Lidla z Caritas Polska i jakie akcje dotyczące niemarnowania żywności prowadzone są w Polsce.
Odcinek #53
SZKOŁY PEŁNE TALENTÓW – czyli jak akcja zmienia szkołę?
Mówi się, że każdy ma do czegoś talent, tylko trzeba go znaleźć i wspierać! I właśnie o tym, czy i jak możemy talenty odnajdywać i je pielęgnować już od najmniejszych lat, czy przedmioty są w stanie zmieniać rzeczywistość dziecka i rozwijać jego wyobraźnię, a także – jakie emocje towarzyszą akcji Szkoła Pełna Talentów Lidla i jak wygląda ona w kuluarach Karol Okrasa rozmawia z Elżbietą Lenarczyk, dyrektorką Prywatnej Szkoły Podstawowej nr 1 w Biedrusku.
Odcinek #52
JĘZYK W KUCHNI - czyli o mocy zdrobnień, poprawności i komunikacji
Jak język wpływa na smak dania? Czy cebuleczka i czosneczek brzmią smaczniej niż cebula i czosnek? O języku w kuchni i poza nią, o tym czy należy stać na straży poprawności językowej, a także o espresso, paelii i ratatouille. Karol Okrasa z nieskrywaną radością gości dziś Kamilę Kalińczak – specjalistkę od poprawnego języka, zwana facetką od polskiego, twórczynię ĄĘ, lektorkę i trenerkę wystąpień publicznych.
Odcinek #51
DIETA SPORTOWCÓW – jak odżywiać się po mistrzowsku?
W związku z trwającymi mistrzostwami Europy w piłce nożnej pochylamy się nad dobrymi nawykami żywieniowymi w świecie sportowców. Jak dbają o dietę, co i ile jedzą oraz jak możemy zainspirować się ich stylem życia? Posłuchajcie rozmowy Karola Okrasy z Marcinem Jackowiakiem, dietetykiem od lat zajmującym się żywieniem sportowców.
Odcinek #50
DZIAŁKOWANIE – czyli wszystko o uprawach na działce, w ogrodzie oraz na balkonie
Za oknem wiosna i coraz piękniejsza pogoda. Lubimy aktywności na świeżym powietrzu i coraz częściej działkujemy, uprawiamy ogródki lub sadzimy w skrzyniach na balkonie. Jeśli szukasz wskazówek jak i co sadzić lub chcesz rozpocząć swoja przygodę z ogrodnictwem, koniecznie posłuchajcie rozmowy Karola Okrasy z Joanną Żytkowską – autorką książek oraz bloga „Po prostu posadź”.
Odcinek #49
POLSKA NA WEEKEND, czyli o miejscach do odkrycia
O niesamowitości Polski i naturze poszukiwaczki, dlaczego warto zażywać kąpieli… w sianie i zabierać w podróż kawiarkę, czy pierogi będą nowym pad thaiem, a czernina, fraszynki i ser zgliwiały mają szanse stać się turystycznym dobrem narodowym i jak odkrywa się w Polsce prawdziwe podróżnicze perełki – Karol Okrasa rozmawia z Travelicious, czyli Katarzyną Ciejką-Bogaczyńską, znaną blogerką, podcasterską i fotografką podróżniczą.
Odcinek #48
Tanio… taniej… Lidl! Pierwszy podcast z Prezesem Lidl Polska
Wyścig sieci handlowych w 2024 r. nabrał tempa. Dla konsumentów oznacza to niższe ceny i emocjonujące działania marketingowe. Co wpływa na wartość koszyka zakupowego? Jak łączyć niskie ceny ze społeczną odpowiedzialnością biznesu? Jaki będzie finał? Przekonajcie się sami – dzisiejszym gościem Karola Okrasy jest Włodzimierz Wlaźlak, prezes Lidl Polska.
Odcinek #47
ŚWIĄTECZNE FRYKASY, czyli o Wielkanocy mniej znanej
Jak świętować, to tylko ze smakiem! O najważniejszym śniadaniu w roku przygotowywanym dziś i dawniej, przepisach na baby drożdżowe z legendarną liczbą żółtek i głową cukru, aromacie polskich wędzonek, olejach makowych, szafranach, a także szorowaniu garnków popiołem, pogrzebach żuru i śledzia – Karol Okrasa rozmawia z doktor Martą Sikorską, znawczynią kulturowej historii jedzenia.
Odcinek #46
NIECH ŻYJE BAL! – czyli poradnik karnawałowy
Jak wyglądał karnawałowy clubbing w XVII wieku i co wspólnego z toastami ma Maria Antonina? Zapraszamy do wysłuchania pasjonującej rozmowy o karnawale, balach i zasadach savoir-vivre’u.
W dzisiejszym karnawałowy, odcinku Karol Okrasa rozmawia z Tomaszem Milerem – popularnym znawcą dobrych alkoholi i klasycznej męskiej elegancji.
Odcinek #45
SZCZĘŚLIWY JA, czyli jak sobie radzić z noworocznymi postanowieniami
Nowy Rok to czas, w którym wielu z nas postanawia, że zmieni coś w swoim życiu. Jak podchodzić do tych postanowień, żeby wyciągnąć z nich to, co najlepsze? I jakie są najczęstsze błędy, które popełniamy, planując zmiany? Odpowiedzi na te i inne pytania Karol Okrasa poszuka z Karoliną Tuchalską-Siermińską – psycholożką i edukatorką, którą możecie znać z profilu @odnova.psycholog.
Odcinek #44
POLSKIE TRADYCJE – czyli o tym, jak świętujemy
Barszcz na domowym zakwasie, własnoręcznie lepione pierogi, długo wybierane świeże ryby, suszone borowiki szlachetne i kapusta z grochem suto okraszona masłem… To miłe i smaczne wspomnienie, czy ciągle aktualne potrawy, które serwujemy na świątecznym stole? O tym, jak jest teraz i jak wyglądały polskie tradycyjnie świąteczne tradycje kulinarne 50, 100, a nawet 200 lat temu Karol Okrasa rozmawia z historyczką specjalizującym się w kulturowej historii jedzenia, doktor Martą Sikorską.
Odcinek #43
CZEKOLADA, czyli o szczęściu w kostce
O czekoladzie jako leku na wszystko, wiśniach w czekoladzie i czekoladzie w śledziach, ziarnach kakaowca z Peru, domowych sposobach na trufle i rzeźbieniu w czekoladzie – Karol Okrasa rozmawia z Pawłem Małeckim, mistrzem cukiernictwa.
Odcinek #42
SYSTEM NACZYŃ POŁĄCZONYCH – czyli Lidl, a bioróżnorodność
Czym jest bioróżnorodność? Czy warto o nią dbać? A jeśli tak, to jak? I czy można to zrobić, chodząc na zakupy? O tych bardzo ważnych sprawach dla nas i naszej przyszłości rozmawia Karol Okrasa z Barbarą Dąbek z WWF Polska.
Odcinek #41
TALENCIAKI – czyli jak obudzić w dzieciach pasję do nauki?
Jak pielęgnować w sobie naturalną ciekawość, jak pokochać naukę i dlaczego warto wspierać szkoły pełne talentów w Lidlu – o tym wszystkim Karol Okrasa rozmawia z pewnie wszystkim znanym popularyzatorem nauki, Tomaszem Rożkiem.
Odcinek #40
ZDROWE MYŚLI, czyli jak zadbać o równowagę psychiczną?
Małymi krokami do wielkich zmian – czyli o tym, jak nauczyć się rozumieć swoje emocje, reagować na stres, zadbać o swój dobrostan psychiczny i żyć spokojniej oraz lepiej Karol Okrasa rozmawia psycholożką Magdaleną Chorzewską.
Odcinek #39
NAJTRUDNIEJSZY PIERWSZY KROK, czyli jak zacząć ćwiczyć?
Jak polubić się z ruchem i zacząć ćwiczyć? Pierwszy krok w kierunku lepszej kondycji wcale nie musi być trudny. Jak go zrobić? O tym rozmawiamy wspólnie z Kubą Głąbem, trenerem personalnym z wieloletnim doświadczeniem, który jest również ekspertem towarzyszącym nam podczas kampanii „Zadbajmy o siebie”.
Odcinek #38
DIETA MAŁYMI KROKAMI, czyli jak poczuć się lepiej?
Czy wyobrażasz sobie życie bez słodyczy? Na szczęście – nie musisz! Wystarczy wybierać mądrze i zastępować wysoko przetworzone, zawierające cukier prosty produkty bardziej przyjaznymi i wartościowymi dla naszego organizmu. O tym, jak małymi krokami zmienić swoje złe nawyki żywieniowe na dobre i w konsekwencji czuć się zdecydowanie lepiej – Karol Okrasa rozmawia z Dominiką Hatalą, dietetyczką kliniczną.
Odcinek #37
BEZ GLUTENU, czyli jak żyć na eliminacyjnej diecie?
Karol Okrasa rozmawia z Małgorzatą Źródlak i Pauliną Sabak-Huzior z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej o glutenie – białku, które może zrobić sporo zamieszania, smaku produktów bezglutenowych, celiakii, różnym kształcie diety z ograniczeniami żywieniowymi i restauracjach bezglutenowych w Polsce.
Odcinek #36
JOGURTY BEZ DODATKU CUKRU, czyli jak naturalnie posłodzić?
O słodkim bez cukru, czystych etykietach, najsłodszych odmianach owoców, truskawkach, które zdobywają nagrody, laktoferynie, czyli białku, którego najwięcej jest w mleku matki – Karol Okrasa rozmawia z Krzysztofem Ochalem, przedstawicielem producenta jogurtów Pilos Pure, marki własnej Lidla.
Odcinek #35
PORANNA KAWA, czyli jak obudzić w sobie baristę?
Czy istnieje coś takiego jak „kawa po polsku”, dlaczego zrezygnowaliśmy z popularnych plujek czy zalewajek, jak dobierać ziarna do kawowych urządzeń i jak przygotować perfekcyjną kapuczinę – o tym między innymi Karol Okrasa rozmawia z Marcinem Rzońcą, autorem bloga Popular Coffee i wielkim miłośnikiem kawy.
Odcinek #34
ROZMOWA AROMATYZOWANA – czyli, jakie znaczenie mają zapachy
Węch to ewolucyjnie najstarszy zmysł, a zapachowe wspomnienia zostają z nami praktycznie na całe życie. Czy mając świadomość tego, jak ważny jest zmysł powonienia, nauczyliśmy się już wykorzystywać zapachy do kreowania wizerunku, odpowiedniego nastroju? Na te i wiele innych pytań Karol Okrasa poszuka odpowiedzi z Martą Siembab – jedyną w Polsce senselierką, niezależną specjalistką od zapachów.
Odcinek #33
OSZCZĘDZAĆ KAŻDY MOŻE, czyli jak wydawać mądrze
Jak oszczędzać pieniądze, nie oszczędzając na jakości i jak samotne banany mogą pomóc w ograniczaniu wydatków? O sprawdzonych zakupowych patentach i sztuce oszczędzania, Karol Okrasa rozmawia z Mią i Sarą, specjalistkami od promocji i przecen z instagramowego profilu BABASIERZUCA.
Odcinek #32
ŚWIĘTA NA HACZYKU, czyli czy karp jest wigilijną rybą?
Czy karp jest tradycyjną wigilijną rybą, jak smakuje amur, a jak tołpyga i czy Polacy w ogóle lubią słodkowodne ryby – Karola Okrasa rozmawia z Andrzejem Kalitą, pracownikiem firmy Fair Fish, która dostarcza ryby do Lidla.
Odcinek #31
FAIRTRADE, czyli jak być fair na zakupach
Jak podczas codziennych zakupów wesprzeć rolników na Mauritiusie? Jak kupować w duchu fair i gdzie trafiają pieniądze wydawane na produkty z certyfikatem Faitrade? Odpowiedzi poszuka Karol Okrasa wspólnie ze Zbigniewem Szalbotem z organizacji Faitrade Polska. Zapraszamy na kolejny odcinek podcastu Dobry Temat!