Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
      Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

      RODZAJE KAWY. POZNAJ NAJBARDZIEJ ZNANE I WYBIERZ SWOJE ULUBIONE!

      Jeśli widząc listę kaw w kawiarni, zastanawiasz się, czym różni się espresso od espresso macchiato, to zdecydowanie ten artykuł jest dla Ciebie! Zebraliśmy w nim informacje o najpopularniejszych rodzajach kawy. Poznaj je wszystkie, próbuj ich smaków i wybierz swoje ulubione!

      Najpopularniejsze rodzaje kawy

      Kawa niejedno ma imię i każdy jej fan znajdzie coś dla siebie. Dwa podstawowe rodzaje to aromatyczna arabica i gorzka robusta. Poza tym klasyczny podział kaw to także kawa biała i kawa czarna. To jednak nie wyczerpuje listy i nie mówi nam wszystkiego o tym, jakie są rodzaje kawy.


      Klasyczne włoskie espresso ma tę zaletę, że smakuje idealnie, a dodatkowo jest bazą do wielu typów kaw. Do ich przygotowania można wykorzystać ciśnieniowy ekspres, za pomocą którego jednym przyciskiem uzyskamy dowolnie wybraną kawę. Nie jest to jednak warunek konieczny. Kawosze do swojej dyspozycji mają coraz więcej urządzeń pozwalających na uzyskanie idealnej kawy: kawiarkę, aeropress, french press lub drip. Bez problemu możesz zamienić się w home baristę i samodzielnie przygotować wiele z nich. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z naszego artykułu o sposobie na idealną kawę bez wychodzenia z domu!


      Oto lista najpopularniejszych rodzajów kaw:


      Text And Image Section

      Mocna, włoska kawa, która wystarczy zaledwie na 3-4 łyki, za to takie, które idealnie pobudzają do działania.


      Ma doskonałą, gęstą konsystencję, do tego pianka zwana crema. Kolejna warstwa to body – środkowa część o odcieniu karmelowego brązu. Sercem espresso jest dolna warstwa o intensywnym, ciemnym kolorze.


      Zasada uzyskania 20 ml idealnego espresso wymaga wykorzystywania świeżo zmielonych ziaren, z których powinniśmy uzyskać 8-10 gramów mielonej kawy. Temperatura ekstrakcji powinna wynosić od 90 do 95°C. Serwuje się je z wodą niegazowaną, którą popija się naprzemiennie z kawą w celu oczyszczenia kubków smakowych.


      Text And Image Section

      Zwane jest podwójną dawką szczęścia. To podwójne espresso. Do jego przygotowania wykorzystuje się podwójną ilość kawy oraz wody. W ten sposób uzyskujemy 50 ml klasycznego espresso. Ta podwójna porcja również podawana jest z wodą.

      Text And Image Section

      To kolejna wariacja na temat klasycznego włoskiego espresso. Zwane jest espresso z mlekiem, ponieważ znajduje się w nim odrobina spienionego mleka. Macchiato w języku włoskim oznacza 'poplamiony', dlatego, aby przygotować ten rodzaj kawy należy po prostu poplamić klasyczne espresso. W głównym planie smakowym nadal prym wiedzie tu jednak smak espresso.

      Text And Image Section

      To najmniejsza z możliwych kaw, zwana skróconym espresso. Do jej przygotowania wykorzystuje się niewielką ilość wody (15-20 ml), za to tę samą ilość kawy.


      Ristretto ma bardzo wyrazisty smak, choć zawiera mniej kofeiny, co zawdzięcza krótszemu procesowi ekstrakcji. Podobnie jak espresso zwieńczona jest subtelną crema.


      Text And Image Section

      Espresso Lungo i Americana - te dwie kawy łatwo ze sobą pomylić. Lungo zawiera więcej kofeiny od tradycyjnego espresso ze względu na przedłużoną długość parzenia.

      Text And Image Section

      Objętość Lungo to 150 ml, podczas gdy Americano ma powyżej 150 ml i jest wersją espresso rozcieńczonego wrzącą wodą. Dlatego właśnie americano dla niektórych fanów kawy może mieć słabszy aromat.

      Text And Image Section

      Znana jest także pod nazwą mokka. Ponieważ jest słodka, wielu nazywa ją kawowym deserem. Skomponowana jest na bazie espresso z dodatkiem mleka i czekolady – mlecznej lub gorzkiej.


      Mocha ma obłędny wygląd, który zawdzięcza zwieńczeniu bitą śmietaną. Jej obecność nie jest jednak konieczna.


      Text And Image Section

      Najsłynniejsza biała kawa. To espresso z dodatkiem spienionego mleka, które na powierzchni kawy tworzy aksamitną piankę o lekko orzechowym kolorze. Cappuccino łączy w sobie intensywność z kremową nutą, którą zawdzięcza obecności mleka o dużej zawartości tłuszczu (zwykle 3,2%).


      Kultura serwowania kawy uczyniła z cappuccino kawowego towarzysza włoskich śniadań. Zwykle podaje się je w towarzystwie dodatków takich jak kruche ciasto, herbatniki lub rogaliki.


      Text And Image Section

      To napój mleczny powstały po wolnym dolewaniu (po ściance wysokiej szklanki) espresso do gorącego mleka. Latte macchiato zawiera charakterystyczne trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso i na górze mleczną piankę.


      Często mylone jest z caffè latte, która różni się od niego dolewaniem espresso do gorącego i dodatkowo spienionego mleka.


      Text And Image Section

      To podwójne espresso zalane gorącym mlekiem, które jest spienione tak jak w latte. Mleko tworzy tu płaską powierzchnię. W smaku podobne jest do espresso.


      Flat white podaje się z dodatkiem cukru lub syropu, tradycyjnie w kubku, a nie w filiżance.


      Text And Image Section

      Jak sama nazwa wskazuje, jest to kawa po irlandzku. Doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni, a dodatkowo jest bardzo efektowną kawą. Podaje się ją w tradycyjnej szklance na nóżce.


      Kawę tę serwuje się z dodatkiem irlandzkiej whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Zobacz asortyment Winnicy Lidla: Kliknij tutaj!


      Text And Image Section

      To grecka mrożona kawa w sam raz na upalne dni. Do jej przygotowania wykorzystuje się kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Całość można ubić za pomocą blendera lub miksera, choć najlepiej sprawdzi się shaker.


      Po przelaniu do wysokiej szklanki na powierzchni tworzy się charakterystyczna lekka pianka. To wyjątkowo orzeźwiająca kawa.