RODZAJE KAWY. POZNAJ NAJBARDZIEJ ZNANE I WYBIERZ SWOJE ULUBIONE!
Jeśli widząc listę kaw w kawiarni, zastanawiasz się, czym różni się espresso od espresso macchiato, to zdecydowanie ten artykuł jest dla Ciebie! Zebraliśmy w nim informacje o najpopularniejszych rodzajach kawy. Poznaj je wszystkie, próbuj ich smaków i wybierz swoje ulubione!
Najpopularniejsze rodzaje kawy
Kawa niejedno ma imię i każdy jej fan znajdzie coś dla siebie. Dwa podstawowe rodzaje to aromatyczna arabica i gorzka robusta. Poza tym klasyczny podział kaw to także kawa biała i kawa czarna. To jednak nie wyczerpuje listy i nie mówi nam wszystkiego o tym, jakie są rodzaje kawy.
Klasyczne włoskie espresso ma tę zaletę, że smakuje idealnie, a dodatkowo jest bazą do wielu typów kaw. Do ich przygotowania można wykorzystać ciśnieniowy ekspres, za pomocą którego jednym przyciskiem uzyskamy dowolnie wybraną kawę. Nie jest to jednak warunek konieczny. Kawosze do swojej dyspozycji mają coraz więcej urządzeń pozwalających na uzyskanie idealnej kawy: kawiarkę, aeropress, french press lub drip. Bez problemu możesz zamienić się w home baristę i samodzielnie przygotować wiele z nich. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z naszego artykułu o sposobie na idealną kawę bez wychodzenia z domu!
Oto lista najpopularniejszych rodzajów kaw:
Mocna, włoska kawa, która wystarczy zaledwie na 3-4 łyki, za to takie, które idealnie pobudzają do działania.
Ma doskonałą, gęstą konsystencję, do tego pianka zwana crema. Kolejna warstwa to body – środkowa część o odcieniu karmelowego brązu. Sercem espresso jest dolna warstwa o intensywnym, ciemnym kolorze.
Zasada uzyskania 20 ml idealnego espresso wymaga wykorzystywania świeżo zmielonych ziaren, z których powinniśmy uzyskać 8-10 gramów mielonej kawy. Temperatura ekstrakcji powinna wynosić od 90 do 95°C. Serwuje się je z wodą niegazowaną, którą popija się naprzemiennie z kawą w celu oczyszczenia kubków smakowych.
Zwane jest podwójną dawką szczęścia. To podwójne espresso. Do jego przygotowania wykorzystuje się podwójną ilość kawy oraz wody. W ten sposób uzyskujemy 50 ml klasycznego espresso. Ta podwójna porcja również podawana jest z wodą.
To kolejna wariacja na temat klasycznego włoskiego espresso. Zwane jest espresso z mlekiem, ponieważ znajduje się w nim odrobina spienionego mleka. Macchiato w języku włoskim oznacza 'poplamiony', dlatego, aby przygotować ten rodzaj kawy należy po prostu poplamić klasyczne espresso. W głównym planie smakowym nadal prym wiedzie tu jednak smak espresso.
To najmniejsza z możliwych kaw, zwana skróconym espresso. Do jej przygotowania wykorzystuje się niewielką ilość wody (15-20 ml), za to tę samą ilość kawy.
Ristretto ma bardzo wyrazisty smak, choć zawiera mniej kofeiny, co zawdzięcza krótszemu procesowi ekstrakcji. Podobnie jak espresso zwieńczona jest subtelną crema.
Espresso Lungo i Americana - te dwie kawy łatwo ze sobą pomylić. Lungo zawiera więcej kofeiny od tradycyjnego espresso ze względu na przedłużoną długość parzenia.
Objętość Lungo to 150 ml, podczas gdy Americano ma powyżej 150 ml i jest wersją espresso rozcieńczonego wrzącą wodą. Dlatego właśnie americano dla niektórych fanów kawy może mieć słabszy aromat.
Znana jest także pod nazwą mokka. Ponieważ jest słodka, wielu nazywa ją kawowym deserem. Skomponowana jest na bazie espresso z dodatkiem mleka i czekolady – mlecznej lub gorzkiej.
Mocha ma obłędny wygląd, który zawdzięcza zwieńczeniu bitą śmietaną. Jej obecność nie jest jednak konieczna.
Najsłynniejsza biała kawa. To espresso z dodatkiem spienionego mleka, które na powierzchni kawy tworzy aksamitną piankę o lekko orzechowym kolorze. Cappuccino łączy w sobie intensywność z kremową nutą, którą zawdzięcza obecności mleka o dużej zawartości tłuszczu (zwykle 3,2%).
Kultura serwowania kawy uczyniła z cappuccino kawowego towarzysza włoskich śniadań. Zwykle podaje się je w towarzystwie dodatków takich jak kruche ciasto, herbatniki lub rogaliki.
To napój mleczny powstały po wolnym dolewaniu (po ściance wysokiej szklanki) espresso do gorącego mleka. Latte macchiato zawiera charakterystyczne trzy warstwy: na dole mleko, pośrodku espresso i na górze mleczną piankę.
Często mylone jest z caffè latte, która różni się od niego dolewaniem espresso do gorącego i dodatkowo spienionego mleka.
To podwójne espresso zalane gorącym mlekiem, które jest spienione tak jak w latte. Mleko tworzy tu płaską powierzchnię. W smaku podobne jest do espresso.
Flat white podaje się z dodatkiem cukru lub syropu, tradycyjnie w kubku, a nie w filiżance.
Jak sama nazwa wskazuje, jest to kawa po irlandzku. Doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni, a dodatkowo jest bardzo efektowną kawą. Podaje się ją w tradycyjnej szklance na nóżce.
Kawę tę serwuje się z dodatkiem irlandzkiej whisky, bitej śmietany i brązowego cukru. Zobacz asortyment Winnicy Lidla: Kliknij tutaj!
To grecka mrożona kawa w sam raz na upalne dni. Do jej przygotowania wykorzystuje się kawę rozpuszczalną, mleko i kostki lodu. Całość można ubić za pomocą blendera lub miksera, choć najlepiej sprawdzi się shaker.
Po przelaniu do wysokiej szklanki na powierzchni tworzy się charakterystyczna lekka pianka. To wyjątkowo orzeźwiająca kawa.
Inspiracje kawowe z kuchnią lidla!
Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!
SPRAWDŹDeser cappucinno
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
SPRAWDŹCiasto kawowe
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne! Przed podaniem całość udekoruj jeżynami i listkami mięty.
SPRAWDŹ
Sprawdź podobne artykuły!
Arabica czy robusta – który gatunek kawy wybrać?
Arabica czy robusta? To temat wielu sporów i dyskusji toczących się wśród fanów tego szlachetnego napoju, jakim jest kawa. Każda z nich ma inne wymagania i dostarcza nam zupełnie innych smakowych wrażeń. Jakie są różnice? Dowiedz się więcej!
WIĘCEJKawa jak z kawiarni w zaciszu domowym
Kawa to napój, który towarzyszy nam kilka razy dziennie. Wyjścia do kawiarni są przyjemne, ale nie zawsze możemy sobie na to pozwolić. Najczęściej kawę pijemy w domu. Jest kilka zasad i prostych trików, które poczuć się nam jak w kawiarnii.
WIĘCEJ