Ta przegl膮darka nie jest przez nas wspierana!
Aby wy艣wietli膰 stron臋 poprawnie, u偶yj jednej z nast臋puj膮cych przegl膮darek:Uwaga!Je艣li b臋dziesz kontynuowa膰 za pomoc膮 tej przegl膮darki, Twoje zakupy mog膮 si臋 nie uda膰 :(

RODZAJE KAWY. POZNAJ NAJBARDZIEJ ZNANE I WYBIERZ SWOJE ULUBIONE!

Je艣li widz膮c list臋 kaw w kawiarni, zastanawiasz si臋, czym r贸偶ni si臋 espresso od espresso macchiato, to zdecydowanie ten artyku艂 jest dla Ciebie! Zebrali艣my w nim informacje o najpopularniejszych rodzajach kawy. Poznaj je wszystkie, pr贸buj ich smak贸w i wybierz swoje ulubione!

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Kawa niejedno ma imi臋 i ka偶dy jej fan znajdzie co艣 dla siebie. Dwa podstawowe rodzaje to aromatyczna arabica i gorzka robusta. Poza tym klasyczny podzia艂 kaw to tak偶e kawa bia艂a i kawa czarna. To jednak nie wyczerpuje listy i nie m贸wi nam wszystkiego o tym, jakie s膮 rodzaje kawy.


Klasyczne w艂oskie espresso ma t臋 zalet臋, 偶e smakuje idealnie, a dodatkowo jest baz膮 do wielu typ贸w kaw. Do ich przygotowania mo偶na wykorzysta膰 ci艣nieniowy ekspres, za pomoc膮 kt贸rego jednym przyciskiem uzyskamy dowolnie wybran膮 kaw臋. Nie jest to jednak warunek konieczny. Kawosze do swojej dyspozycji maj膮 coraz wi臋cej urz膮dze艅 pozwalaj膮cych na uzyskanie idealnej kawy: kawiark臋, aeropress, french press lub drip. Bez problemu mo偶esz zamieni膰 si臋 w home barist臋 i samodzielnie przygotowa膰 wiele z nich. O tym, jak to zrobi膰, dowiesz si臋 z naszego artyku艂u o sposobie na idealn膮 kaw臋 bez wychodzenia z domu!


Oto lista najpopularniejszych rodzaj贸w kaw:


Text And Image Section

Mocna, w艂oska kawa, kt贸ra wystarczy zaledwie na 3-4 艂yki, za to takie, kt贸re idealnie pobudzaj膮 do dzia艂ania.


Ma doskona艂膮, g臋st膮 konsystencj臋, do tego pianka zwana crema. Kolejna warstwa to body 鈥 艣rodkowa cz臋艣膰 o odcieniu karmelowego br膮zu. Sercem espresso jest dolna warstwa o intensywnym, ciemnym kolorze.


Zasada uzyskania 20 ml idealnego espresso wymaga wykorzystywania 艣wie偶o zmielonych ziaren, z kt贸rych powinni艣my uzyska膰 8-10 gram贸w mielonej kawy. Temperatura ekstrakcji powinna wynosi膰 od 90 do 95掳C. Serwuje si臋 je z wod膮 niegazowan膮, kt贸r膮 popija si臋 naprzemiennie z kaw膮 w celu oczyszczenia kubk贸w smakowych.


Text And Image Section

Zwane jest podw贸jn膮 dawk膮 szcz臋艣cia. To podw贸jne espresso. Do jego przygotowania wykorzystuje si臋 podw贸jn膮 ilo艣膰 kawy oraz wody. W ten spos贸b uzyskujemy 50 ml klasycznego espresso. Ta podw贸jna porcja r贸wnie偶 podawana jest z wod膮.

Text And Image Section

To kolejna wariacja na temat klasycznego w艂oskiego espresso. Zwane jest espresso z mlekiem, poniewa偶 znajduje si臋 w nim odrobina spienionego mleka. Macchiato w j臋zyku w艂oskim oznacza 'poplamiony', dlatego, aby przygotowa膰 ten rodzaj kawy nale偶y po prostu poplami膰 klasyczne espresso. W g艂贸wnym planie smakowym nadal prym wiedzie tu jednak smak espresso.

Text And Image Section

To najmniejsza z mo偶liwych kaw, zwana skr贸conym espresso. Do jej przygotowania wykorzystuje si臋 niewielk膮 ilo艣膰 wody (15-20 ml), za to t臋 sam膮 ilo艣膰 kawy.


Ristretto ma bardzo wyrazisty smak, cho膰 zawiera mniej kofeiny, co zawdzi臋cza kr贸tszemu procesowi ekstrakcji. Podobnie jak espresso zwie艅czona jest subteln膮 crema.


Text And Image Section

Espresso Lungo i Americana - te dwie kawy 艂atwo ze sob膮 pomyli膰. Lungo zawiera wi臋cej kofeiny od tradycyjnego espresso ze wzgl臋du na przed艂u偶on膮 d艂ugo艣膰 parzenia.

Text And Image Section

Obj臋to艣膰 Lungo to 150 ml, podczas gdy Americano ma powy偶ej 150 ml i jest wersj膮 espresso rozcie艅czonego wrz膮c膮 wod膮. Dlatego w艂a艣nie americano dla niekt贸rych fan贸w kawy mo偶e mie膰 s艂abszy aromat.

Text And Image Section

Znana jest tak偶e pod nazw膮 mokka. Poniewa偶 jest s艂odka, wielu nazywa j膮 kawowym deserem. Skomponowana jest na bazie espresso z dodatkiem mleka i czekolady 鈥 mlecznej lub gorzkiej.


Mocha ma ob艂臋dny wygl膮d, kt贸ry zawdzi臋cza zwie艅czeniu bit膮 艣mietan膮. Jej obecno艣膰 nie jest jednak konieczna.


Text And Image Section

Najs艂ynniejsza bia艂a kawa. To espresso z dodatkiem spienionego mleka, kt贸re na powierzchni kawy tworzy aksamitn膮 piank臋 o lekko orzechowym kolorze. Cappuccino 艂膮czy w sobie intensywno艣膰 z kremow膮 nut膮, kt贸r膮 zawdzi臋cza obecno艣ci mleka o du偶ej zawarto艣ci t艂uszczu (zwykle 3,2%).


Kultura serwowania kawy uczyni艂a z cappuccino kawowego towarzysza w艂oskich 艣niada艅. Zwykle podaje si臋 je w towarzystwie dodatk贸w takich jak kruche ciasto, herbatniki lub rogaliki.


Text And Image Section

To nap贸j mleczny powsta艂y po wolnym dolewaniu (po 艣ciance wysokiej szklanki) espresso do gor膮cego mleka. Latte macchiato zawiera charakterystyczne trzy warstwy: na dole mleko, po艣rodku espresso i na g贸rze mleczn膮 piank臋.


Cz臋sto mylone jest z caff猫 latte, kt贸ra r贸偶ni si臋 od niego dolewaniem espresso do gor膮cego i dodatkowo spienionego mleka.


Text And Image Section

To podw贸jne espresso zalane gor膮cym mlekiem, kt贸re jest spienione tak jak w latte. Mleko tworzy tu p艂ask膮 powierzchni臋. W smaku podobne jest do espresso.


Flat white podaje si臋 z dodatkiem cukru lub syropu, tradycyjnie w kubku, a nie w fili偶ance.


Text And Image Section

Jak sama nazwa wskazuje, jest to kawa po irlandzku. Doskonale rozgrzewa w ch艂odniejsze dni, a dodatkowo jest bardzo efektown膮 kaw膮. Podaje si臋 j膮 w tradycyjnej szklance na n贸偶ce.


Kaw臋 t臋 serwuje si臋 z dodatkiem irlandzkiej whisky, bitej 艣mietany i br膮zowego cukru. Zobacz asortyment Winnicy Lidla: Kliknij tutaj!


Text And Image Section

To grecka mro偶ona kawa w sam raz na upalne dni. Do jej przygotowania wykorzystuje si臋 kaw臋 rozpuszczaln膮, mleko i kostki lodu. Ca艂o艣膰 mo偶na ubi膰 za pomoc膮 blendera lub miksera, cho膰 najlepiej sprawdzi si臋 shaker.


Po przelaniu do wysokiej szklanki na powierzchni tworzy si臋 charakterystyczna lekka pianka. To wyj膮tkowo orze藕wiaj膮ca kawa.