Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

BEZALKOHOLOWY NAPÓJ W STYLU AJERKONIAKU

Zainspirowana klasycznym eggnog stworzyłam coś doskonałego! Coś co uszczęśliwi każdego! Można pić go na ciepło lub mocno schłodzony, dodawać do kawy lub polewać nim desery - zdecydowanie jest to świąteczny napój radości.

To również genialny pomysł na prezent - pobierz etykiety i zawieś na buteleczkach. Przechowuj w lodówce.

Zawieszki na butelkę

Do przeglądania pliku PDF potrzebny jest czytnik Adobe Acrobat Reader.

Potrzebujesz:

✔ 500 ml mleka 3,2%

✔ 3 goździki

✔ 1 laska cynamonu

✔ 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

✔ 1 laska wanilii

✔ 6 żółtek

✔ 200 g cukru drobnego

✔ 500 ml śmietany 30%

✔ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wykonanie:

  1. W małym rondlu połącz mleko, goździki, ziarenka wanilii oraz jej laskę, cynamon i gałkę muszkatołową. Powoli doprowadzić mieszaninę mleka do wrzenia.
  2. W misce utrzyj żółtka o temperaturze pokojowej z cukrem przez około 5 minut.
  3. Stopniowo dodawaj lekko przestudzone mleko cały czas mieszając, aby masa jajeczna się nie ścięła na jajecznicę. Kiedy składniki dobrze się połączą przelej je do rondelka i ponownie gotuj na małym ogniu aż masa nieco zgęstnieje. Zdejmij z ognia i całość przelej przez sito. Wystudź. Śmietanę ubij na sztywno i jej połowę dodaj do wystudzonego płynu. Delikatnie połącz. Przelej gotowy eggnog do kieliszków, udekoruj pozostałą bitą śmietaną i dowolnymi cukrowymi posypkami.