Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Jaka patelnia najlepsza? Poznaj różne rodzaje

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie w kuchni, w której nie ma dobrej patelni. To naczynie, które pozwala na bardzo różnorodną obróbkę termiczną wielu dań. Dostępne są różne rodzaje patelni, które różnią się od siebie między innymi wykorzystanym do ich produkcji materiałem i przeznaczeniem. Sprawdź, jakie są między nimi różnice i jaką patelnię najlepiej wybrać.

O czym przeczytasz w artykule:

  • Podział patelni ze względu na materiał wykonania
  • Podział patelni ze względu na przeznaczenie
  • Jaką patelnię wybrać na płytę indukcyjną?
  • Jaka patelnia jest najlepsza i najzdrowsza?

Jaka patelnia najlepsza do Twojej kuchni?

Materiały, które wykorzystuje się do robienia patelni, różnią się od siebie przede wszystkim przewodnictwem ciepła. To z kolei znacząco wpływa na to, jak szybko i w jaki dokładnie sposób smażony jest produkt. Niektóre patelnie mogą mieć także dodatkową powłokę, która wpływa na te kwestie oraz na to, czy potrawy przywierają do jej powierzchni.


Poniżej znajdziesz podział patelni ze względu na materiał, z którego zostały wykonane.

Patelnia ceramiczna

— pozwala na smażenie na minimalnej tłuszczu lub bez jego użycia. Nawet wtedy nie ma ryzyka, że produkty będą przywierać do ceramicznej powłoki, którą pokryte jest wnętrze patelni. Dlatego to idealne rozwiązanie dla osób dbających o sylwetkę oraz preferujących zdrowe odżywianie. Dużą zaletą jest również fakt, że patelnia ceramiczna nie wchodzi w interakcję ze smażonymi daniami, dlatego nie zmienia w żaden sposób ich smaku. Długo utrzymuje ciepło, a dzięki temu, że produkty do niej nie przywierają, jest łatwa w utrzymaniu w czystości. Nie można jej jednak myć w zmywarce i nie należy narażać na gwałtowne zmiany temperatur, np. poprzez zalanie gorącej patelni zimną wodą (może doprowadzić to do uszkodzenia powłoki ceramicznej).

Text And Image Section

Patelnia żeliwna

— bardzo trwała patelnia, która przy odpowiednim traktowaniu może służyć przez naprawdę długi, długie lata. Charakteryzuje się doskonałym przewodnictwem ciepła i tym, że utrzymuje temperaturę przez długi czas. Żeliwna patelnia jest bardzo solidna i ciężka, jednak należy obchodzić się z nią stosunkowo ostrożnie i nie upuścić. Można w ten sposób uszkodzić samą patelnię oraz (ze względu na jej ciężar) powierzchnię, na którą spadnie. Żeliwna patelnia pod wpływem wysokiej temperatury wydziela żelazo, dlatego zaleca się smażenie na niej osobom, które chorują na anemię. Nie należy jej myć w zmywarce, ale dzięki wykonaniu w całości z jednego materiału można używać jej w piekarniku.

• Patelnia tytanowa

— bez wątpienia jest to jeden z najtrwalszych rodzajów patelni, który jest odporny na uszkodzenia i zużywanie. Można smażyć na niej z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu lub bez jego dodatku. Patelnia tytanowa dobrze przewodzi ciepło i nie wydziela żadnych substancji w trakcie podgrzewania, dlatego nie zmienia smaku potraw. Jej minusem jest cena — to jeden z najdroższych rodzajów patelni, dlatego wiele osób woli zdecydować się na tańsze modele, wykonane z innych materiałów.

Text And Image Section

• Patelnia stalowa

— jest bardzo odporna na zarysowania i inne uszkodzenia, dzięki czemu można mieszać na niej dania nawet z wykorzystaniem metalowych akcesoriów. Patelnia ze stali szlachetnej jest odporna na wysokie temperatury, jednak nie jest najlepszym przewodnikiem ciepła i stosunkowo długo się nagrzewa, co może być irytujące dla osób, które często gotują. Patelnie ze stali, bez dodatkowych powłok, można myć w zmywarce.

Text And Image Section

Patelnia aluminiowa

— aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła, dlatego ten wariant błyskawicznie się nagrzewa, co zapewnia bardzo szybkie przygotowywanie dań. Naukowcy jednak uważają, że patelnia aluminiowa nagrzana do wysokiej temperatury może wydzielać związki, które są szkodliwe dla zdrowia. Dlatego patelnie albuminowe są pokryte dodatkową powłoką do smażenia. Należy uważać, aby jej nie uszkodzić, dlatego zaleca się stosować drewniane akcesoria w trakcie gotowania.

• Patelnia teflonowa

— Posiada teflonową powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw i pozwala smażyć bez wykorzystywania dużej ilości tłuszczu. Teflon jest delikatny, dlatego nie wolno używać do mieszania czy przewracania dań akcesoriów metalowych, które mogłyby zarysować jego powierzchnię. Patelnia teflonowa nie lubi wysokich temperatur, a gdy na jej powierzchni pojawią się odpryski, to konieczne jest wymienienie jej na nową. Takich patelni nie powinno myć się w zmywarce.

Patelnia grillowa i patelnia typu wok

Materiał, z którego wykonana jest patelnia lub jej powłoka do smażenia, to nie jedyna cecha wyróżniająca różne typy tych naczyń. Poza klasycznymi patelniami uniwersalnymi można wskazać kilka rodzajów, które dedykowane są do smażenia konkretnych potraw.


Text And Image Section

• Patelnia grillowa

— posiada specjalne rowki na dnie, które mają imitować strukturę grilla. Dzięki temu na smażonych produktach nie tylko powstaje charakterystyczny dla grilla wzór, ale także można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub bez jego użycia. Patelnie grillowe idealnie sprawdzą się do przyrządzania mięs, a także warzyw.

Text And Image Section

• Patelnia wok

— głęboka patelnia o półokrągłym kształcie, która jest bardzo często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Wok umożliwia przygotowywanie dań w krótkim czasie. Na dnie patelni typu wok umieszcza się te składniki, które mają być poddane procesowi smażenia, a na jego ściankach te, które wymagają jedynie podgrzania. To doskonały wybór do dań z warzywami i makaronem lub ryżem.

Patelnia — jaka najlepsza na indukcję?

Text And Image Section

Jednym z częściej zadawanych aktualnie pytań w kontekście wyboru naczyń do smażenia jest to, jaka patelnia na indukcję będzie najlepszym wyborem. To aktualnie bardzo popularny sprzęt w gospodarstwach domowych i nie każde akcesoria kuchenne na nim poprawnie działają. Dlatego nic dziwnego, że właściciele płyt indukcyjnych zwracają na tę kwestię szczególną uwagę.


W tym zakresie należy kierować się wskazówkami producenta. Nie ma znaczenia, z jakiego materiału wykonana jest patelnia. Na kuchenki indukcyjne dostępne są właściwie wszystkie rodzaje. Dlatego jeśli potrzebna Ci jest patelnia grillowa lub marzy Ci się patelnia żeliwna, to na pewno uda Ci się odszukać wariant, który będzie pasował do każdego rodzaju płyty grzewczej — również indukcyjnej.

Jaka patelnia najzdrowsza i najlepsza — sprawdź, co wybrać!

Każdy rodzaj patelni ma swoje wady i zalety.


Wysoką popularnością od lat cieszą się patelnie żeliwne, patelnie teflonowe, patelnie aluminiowe i patelnie stalowe. Wszystkie te produkty gwarantują dobry przepływ ciepła i szybką obróbkę termiczną, są także bezpieczne dla zdrowia i wygodne w użytkowaniu.


To, jaka patelnia będzie najlepsza dla Ciebie, zależy w znacznym stopniu od Twoich indywidualnych preferencji i potrzeb. Warto mieć w domu więcej niż jedną patelnię, aby móc stosować ją do różnych typów dań w różnych stylach. Dzięki temu gotowanie będzie prostsze i wygodniejsze.