Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Tłusty czwartek – kiedy wypada i co przygotować na ten dzień

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, który lubi zdecydowana większość z nas. Można wtedy bezkarnie jeść nadziewane pączki, kruche faworki, posypane cukrem oponki albo lukrowane donuty czy puszyste pancake’i (nazywane w Polsce pankejkami). Skąd wzięła się tradycja przygotowywania tego typu słodkości i jak możesz celebrować ten dzień? Mamy dla Ciebie kilka słodkich pomysłów!

Z artykułu dowiesz się:

  • Kiedy wypada tłusty czwartek?
  • Dlaczego w tłusty czwartek je się słodkości i czy zawsze tak było?
  • Jak zrobić oponki, pączki, różyczki i faworki na tłusty czwartek?
  • Jakie sprzęty i akcesoria przydadzą się w tłusty czwartek?

Tłusty czwartek – kiedy wypada ten słodki dzień?

Text And Image Section

KIEDY?

Święto bezkarnego jedzenia słodkości co roku celebruje się w ostatni czwartek karnawału, który wypada przed okresem postu i Wielkanocą. Kiedyś ten czas nazywano zapustami. Zazwyczaj to ruchome święto wypada między 29 stycznia a 4 marca. Na terenie Polski i w Niemczech tłusty czwartek związany jest z tradycją jedzenia pączków, faworków i oponek. Warto wspomnieć, że swoje odrębne „słodkie” święto mają także mieszkańcy Wielkiej Brytanii, którzy w ostatni wtorek przed Popielcem świętują Dzień Naleśnika.

Skąd się wziął zwyczaj jedzenia słodkości w tłusty czwartek?

Tradycja jedzenia pączków, oponek i faworków w tłusty czwartek nie zawsze była taka oczywista. Dawniej – zamiast słodkości – wybierano wypieki nadziewane tłustym boczkiem, słoniną i mięsem, a takie smakołyki popijało się mocnym alkoholem. Pączki przypominały wówczas ciasto chlebowe, a spożywanie kalorycznych przysmaków wiązało się z nadchodzącym okresem postu i powstrzymania się w tym czasie od jedzenia potraw mięsnych.


W historycznych zapiskach możemy znaleźć informacje, że niemalże identycznie wyglądało świętowanie w starożytnym Rzymie. Podobne przekazy znajdujemy w pogańskich opowieściach. W Polsce dopiero około XVI-XVII wieku pojawił się zwyczaj spożywania pączków na słodko. Do środka wkładano migdał lub inny orzech. Ten, kto trafił na niespodziankę, miał cieszyć się szczęściem i dostatkiem aż do następnego roku. Do XIX wieku pączki smażyło się tylko w bogatych dworkach szlacheckich, bowiem przyrządzenie takiego smakołyku wymagało dużej ilości tłuszczu, na który ci nieco biedniejsi nie mogli sobie pozwolić.


Z biegiem lat przepis na pączki nieco się zmienił, a ich wytrawną wersję zastąpiły wypieki nadziewane np. dżemem, marmoladą czy konfiturą z róży. Dzisiejsze pączki mogą być posypane cukrem pudrem, polane czekoladą albo udekorowane lukrem z kawałkami kandyzowanych owoców. W wielu regionach kraju z okazji tłustego czwartku przygotowuje się też chrupiące faworki, a Polacy chętnie sięgają również po pankejki i donuty.

Faworki, różyczki, oponki i pączki na tłusty czwartek – jak je zrobić?

Text And Image Section

PĄCZKI

Pączki na tłusty czwartek możesz kupić, jednak warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie takich słodkości. Ciasto drożdżowe należy wyrobić na macie do pieczenia i poczekać, aby pięknie wyrosło. Następnie trzeba je podzielić na mniejsze porcje, rozwałkować, a w środek włożyć ulubione nadzienie (np. powidła albo konfiturę). Pączki smaży się w rozgrzanym oleju (po 2-3 minuty z każdej strony). Po wystygnięciu możesz je polać lukrem albo obsypać cukrem pudrem.

Text And Image Section

FAWORKI

Innym przysmakiem na tłusty czwartek są chrupkie faworki (nazywane również chrustem). Przepis na faworki, który znajdziesz w kuchni Lidla, jest bardzo prosty. Ciasto należy rozwałkować i podzielić na wąskie paski. Każdy nacina się na środku i zawiązuje tak, aby faworek kształtem przypominał kokardkę. W bardzo podobny sposób robi się różyczki karnawałowe. Musisz z ciasta wyciąć trzy kółka (każde o innej wielkości), skleić je ze sobą za pomocą białka i usmażyć.

Text And Image Section

OPONKI, DONUTY

W przypadku oponek serowych po wyrobieniu i rozwałkowaniu ciasta wykrawa się w nim kółka za pomocą szklanki. Następnie w każdym (posługując się małym kieliszkiem) usuwa się środkową część masy, aby powstała charakterystyczna dziurka. Oponki można tradycyjnie obsypać cukrem pudrem albo przygotować kolorową polewę i dodać posypkę, aby słodkości przypominały zagraniczne donuty.

Text And Image Section

NALEŚNIKI, GOFRY

Nasze ostatnie propozycje na świętowanie tłustego czwartku to puszyste naleśniki lub pancakes (pankejki) na bazie kefiru, które można jeść np. z jogurtem naturalnym, borówkami i syropem klonowym. Do wyboru masz również chrupiące gofry z ulubionymi owocami oraz bitą śmietaną.

Lista niezbędnych akcesoriów na tłusty czwartek

Text And Image Section

FRYTKOWNICE BEZTŁUSZCZOWE

Pieczenie i smażenie słodkości na tłusty czwartek warto sobie maksymalnie ułatwić. Jeżeli podoba Ci się pomysł pączków w mniej kalorycznej wersji, zrób je z pomocą frytkownicy na gorące powietrze. Tego typu urządzenia kuchenne pomogą Ci upiec pyszne i pulchne pączki bez grama tłuszczu. Twoje wypieki urosną dzięki cyrkulacji ciepłego powietrza i będą o wiele zdrowsze. Na pewno warto pomyśleć o frytkownicy ze stali szlachetniej, dzięki której ciasto nie przyklei się do jej powierzchni.

Text And Image Section

NALEŚNIKARKA

Do smażenia pankejków niezbędna będzie naleśnikarka 2 w 1 dostępna w elektrycznym zestawie razem z poręcznymi miniwokami. Płyta grillowa i patelnia wok mają wysokiej jakości powłokę, która zapobiega przywieraniu. Oprócz tego można wykorzystać sześć wgłębień do pieczenia racuchów i naleśników na płycie. Z takim pomocnikiem przygotujesz tyle pyszności na tłusty czwartek, ile tylko zechcesz! W całym zestawie – oprócz sześciu patelni wok – otrzymujesz również sześć drewnianych szpatułek i jedną chochlę.

Text And Image Section

GOFROWNICE

A jeżeli od pączków, oponek, różyczek karnawałowych i faworków w tłusty czwartek wolisz jeść gofry, koniecznie rozejrzyj się za odpowiednim modelem gofrownicy, z pomocą której odtworzysz smaki dzieciństwa. Możesz wybrać np.:

  • model obrotowy o mocy 1000 W – do okrągłych gofrów belgijskich, który pozwoli Ci na równomierne wypieczenie ciasta i przyrumienienie go z każdej strony;
  • urządzenie z wymiennymi płytkami o mocy 750 W – dzięki niemu przygotujesz gofry w kształcie donutów, ciasteczek albo klasycznych, prostokątnych wafli;
  • gofrownicę podwójną o mocy 1200 W – pozwalającą uzyskać dwa gofry w trakcie jednego pieczenia.