Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(
    Brand Navigation
    1. Kim jesteśmy?
    2. Kariera
    3. Nieruchomości
    4. Informacje dla klienta
    5. Regulaminy i promocje
    6. Dla Dostawców
    Ekologiczna żywność – dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatami?

    Ekologiczna żywność – dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatami?

    Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest najlepszym wyborem? Czy w porównaniu z żywnością konwencjonalną tylko ta ekologiczna ma witaminy? Czy to jedyny słuszny wybór w diecie niemowląt i dzieci? Wokół żywności ekologicznej powstało wiele mitów. Postaramy się z nimi rozprawić i odpowiedzieć na te i inne wątpliwości. Sprawdź!

    Żywność ekologiczna – co to takiego?

    Żywność ekologiczna – co to takiego?

    Żywność ekologiczna to taka żywność, która jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego. Co to znaczy? A to, że odbywa się z pełnym poszanowaniem zdrowia i środowiska, bez obciążania ekosystemów, bez stosowania takich substancji jak sztuczne nawozy czy pestycydy. Produkcja odbywa się według ściśle określonych zasad, które regulowane są licznymi przepisami prawnymi. Cały proces podlega kontroli i ścisłej dokumentacji.

    Według jakich zasad produkowana jest żywność ekologiczna?

    Na czym tak naprawdę polega produkcja ekologiczna i jakie są jej najważniejsze zasady z punktu widzenia konsumenta?


    Produkty roślinne:

    1. Nie stosuje się sztucznych środków ochrony roślin, regulatorów wzrostu, organizmów genetycznie zmodyfikowanych.
    2. Na polach uprawnych stosowany jest płodozmian, który chroni glebę i jej nie wyjaławia.
    3. Unika się wielohektarowych monokultur, to znaczy, że uprawy prowadzi się na małych polach, oddzielonych od siebie uprawami osłonowymi. Często stosuje się między polami bariery z drzew i krzewów.
    4. Choroby, szkodniki i chwasty zwalczane są metodami biologicznymi.
    5. Stosuje się nawozy zielone, które pozwalają utrzymać żyzność gleby.
    6. Zamiast wykonywania melioracji pozostawia się na polach zbiorniki i cieki wodne.


    Produkty odzwierzęce:

    1. Nie stosuje się dodatków do pasz, antybiotyków, hormonów.
    2. Pasza, którą karmione są zwierzęta, musi być wytwarzana w gospodarstwie – jej składniki muszą być znane.
    3. W hodowli zwierząt stosuje się system ściółkowy.
    Certyfikat z euroliściem

    Certyfikat z euroliściem

    Na opakowaniach żywności często widzimy nazwy z przedrostkami „eko”, „bio” albo spotykamy określenia „żywność ekologiczna” lub „żywność organiczna”. Sama nazwa jednak nie decyduje o stanie faktycznym. Żywność ekologiczna czy organiczna zawsze musi być opatrzona odpowiednim certyfikatem, czyli unijnym logo rolnictwa ekologicznego. Logo, czyli tak zwany euroliść – to połączenie flagi Unii Europejskiej oraz liścia, symbolu natury i idei zrównoważonego rozwoju – na zielonym prostokątnym tle z białych gwiazdek ułożony jest liść. Zazwyczaj pod certyfikatem umieszczony jest numer upoważnienia nadanego jednostce certyfikującej przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Certyfikat wydawany jest na 12 miesięcy, a producenci żywności poddawani są obowiązkowym kontrolom.

    Żywność ekologiczna a zdrowie

    O żywności ekologicznej krąży wiele mitów. Mówi się, że konwencjonalna żywność jest jałowa, a wartości odżywcze i witaminy znajdziemy tylko w tej ekologicznej. Inni z kolei podważają sens mówienia o żywności organicznej, twierdząc, że i tak uprawia się ją w tej samej glebie, w tym samym zanieczyszczonym powietrzu, co żywność konwencjonalną. Prawda jest taka, że brakuje badań, które przedstawiałyby jednoznacznie jej pozytywny wpływ na zdrowie. Są natomiast dostępne badania, z których wynika, że żywność ekologiczna:


    • zawiera więcej antyoksydantów (głównie kwasów fenolowych, flawonoli, antocyjanów),
    • zawiera więcej witamin (głównie witamin z grupy C i grupy B),
    • ma obniżoną zawartość azotanów i azotynów oraz metali ciężkich takich jak kadm,
    • jest mniej zanieczyszczona chemicznymi środkami ochrony roślin,
    • w przypadku mięsa wykazuje wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych1.

    Czy warto sięgać po żywność ekologiczną?

    Trzeba podkreślić, że najważniejsza w odżywianiu jest zbilansowana dieta. To zbilansowane posiłki dostarczają właściwych składników odżywczych i witamin. Jeśli kierujemy się tą zasadą w przygotowywaniu posiłków – bez względu na to, czy będziemy sięgać po żywność konwencjonalną czy ekologiczną – nasza dieta będzie zdrowa. Żywność ekologiczną powinniśmy traktować jako wartość dodaną do diety. Jeśli możemy sobie na to pozwolić, jeśli mamy łatwy dostęp do produktów organicznych – korzystajmy z nich.

    Żywność ekologiczna w diecie niemowląt

    Czy do rozszerzania diety niemowląt potrzebna jest żywność ekologiczna? Nie. W taki sam sposób możemy rozszerzać dietę za pomocą zarówno żywności ekologicznej, jak i konwencjonalnej. Jeśli jednak masz łatwy dostęp do żywności ekologicznej i wybór nie rujnuje budżetu domowego – może warto sięgać częściej po produkty oznaczone euroliściem? Przemawia za tym głównie fakt braku zanieczyszczeń w żywności – warzywa i owoce wolne od środków ochrony roślin, a mięso wolne od antybiotyków i hormonów. Można się zastanowić, jaka grupa produktów jest dla nas najistotniejsza, i ograniczyć swoje ekowybory do niej – np. mięso będziemy kupować tylko certyfikowane. To niewielka zmiana, a działa korzystnie na dietę.

    Gotowe posiłki i przekąski Lupilu z certyfikatem żywności ekologicznej

    Kiedy nie masz czasu na gotowanie, warto sięgać po gotowe rozwiązania. Gotowe, ale stworzone z wykorzystaniem najlepszych składników. W ofercie Lupilu znajdziesz gotowe obiadki, deserki i przekąski – wszystkie w jakości BIO.

    Co to oznacza?

    Składniki wszystkich produktów spożywczych marki Lupilu pochodzą z certyfikowanych gospodarstw rolnych. Każdy produkt posiada oznaczenie euroliścia. Ponadto, w trosce o małe brzuszki, obiadki, deserki i przekąski w swoich składach nie zawierają cukru, konserwantów ani barwników.

    Na każdym produkcie znajduje się informacja o wieku dzieci, dla których przeznaczony jest posiłek. Te z najprostszym składem będą idealne dla maluchów rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety. Te bardziej skomplikowane będą odpowiednie dla starszych dzieci.

    Co znajdziesz w ofercie Lupilu?

    • Obiadki – słoiczki z gotowymi zbilansowanymi posiłkami, które łatwo dobierzesz do wieku swojego dziecka.
    • Desery, czyli owocowe musy w wygodnych tubkach – świetne w podróży, na wycieczce i placu zabaw.


    • Przekąski:
    • biociasteczka – o kształcie idealnie dostosowanym do niewielkich rączek, ciasteczka nie zawierają dodanego cukru,
    • batony owocowe – o dwóch smakach: banan-jabłko-aronia oraz gruszkowo-bananowy.