Grillowanie to po prostu część udanego lata. Czy to nad jeziorem, w domowym ogrodzie czy na balkonie, z rodziną lub najlepszymi przyjaciółmi - przygotowanie mięsa, warzyw i innych smakowitości na grillu to zawsze atrakcja. Na szczęście dostępne są odpowiednie modele na każdy rodzaj grilla i na każdą okazję.
Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów grilli. Dzięki odpowiedniemu modelowi możesz cieszyć się nawet takim grillowaniem, które nie generuje prawie w ogóle dymu. W ten sposób grillowanie nie będzie stanowić już problemu, nawet dla wrażliwych sąsiadów.
• Klasykiem wśród grilli jest grill węglowy. Jest podgrzewany węglem drzewnym, brykietami lub nowoczesnym węglem drzewnym z łupin orzecha kokosowego i zapewnia klasyczne wrażenia podczas grillowania.
• Grille gazowe stały się bezdymną i bezpopiołową alternatywą wśród fanów grilla. Urządzenia podłącza się do butli z gazem ziemnym lub propanem i w ten sposób ogrzewa.
• Grillowanie na grillu elektrycznym jest jeszcze łatwiejsze. Do uruchomienia grilla wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne. Wiele grilli elektrycznych ma dodatkowe funkcje i może być również używane do przygotowania raclette lub jako grill kontaktowy.
To, który grill będzie właściwy, zależy od indywidualnych życzeń i danych okoliczności.
Grill węglowy - zalety:
Wady:
Grill gazowy - zalety:
Wady:
Grill elektryczny - zalety:
Wady:
Niezależnie od tego, czy będzie to grill węglowy, grill gazowy czy model elektryczny, w przypadku zakupu nowego grilla znaczenie ma nie tylko sposób wykorzystania. Wybór grilli jest ogromny, poszczególne urządzenia różnią się przede wszystkim wykonaniem, materiałem, rozmiarem oraz, w przypadku grillów elektrycznych, ich wydajnością. Dlatego wskazane jest, aby przyjrzeć się bliżej odpowiednim właściwościom produktu, aby znaleźć odpowiedni model do swoich osobistych wymagań.
Czy grill powinien być jak najbardziej mobilny i kompaktowy? A może bardziej należy się skupić na rozbudowanym wyposażeniu dodatkowym i maksymalnej łatwości użytkowania? Czy wystarczy, że można grillować w klasyczny sposób, czy też pożądana jest opcja wędzenia lub gotowania? W zależności od życzeń, które ma spełniać zakupione urządzenie, możliwe są różne rodzaje konstrukcji.
Grill okrągły lub obrotowy
Klasyk wśród grilli węglowych. Jest lekki, szybki w montażu i odpowiedni również dla początkujących. Obrotowy grill najprawdopodobniej będzie sprawiał wrażenie otwartego kominka.
Grill z pokrywą
Grill z pokrywą posiada dodatkową kopułę, która zapewnia bardziej równomierne i trwałe wydzielanie ciepła. Kapiący tłuszcz nie dostaje się bezpośrednio do rozżarzonych węgli, ale jest wyłapywany do osobnego pojemnika, dzięki czemu powstaje mniej szkodliwych substancji.
Grill kolumnowy
Grille kolumnowe to luksusowa wersja grilli węglowych. Nagrzewają się szczególnie szybko, rekompensując jedną z wad grilla węglowego. Za to są mniej mobilne i droższe w zakupie.
Grill z podwoziem
Szczególnie praktyczne są grille gazowe, drewniane i elektryczne z podwoziem z rolkami i bocznymi półkami. Z jednej strony można je łatwo transportować, z drugiej strony oferują wystarczająco dużo miejsca na akcesoria do grillowania i grillowane potrawy. W większych modelach butlę z gazem można również dyskretnie schować w podwoziu.
Grill stołowy
Grille elektryczne są często dostępne w postaci grilli stołowych. Kompaktowe wymiary w porównaniu do grilla stojącego umożliwiają grillowanie na niewielkiej przestrzeni, takiej jak balkon. Niektóre grille stołowe mogą być również zasilane węglem drzewnym.
Smoker
Przeciwieństwem grilla stołowego jest obszerny smoker, który w pełni zadowoli miłośników porządnego grillowania. Grillowane potrawy przyrządzane są tu na gorącym dymie, co czyni je szczególnie smacznymi. Jednak przygotowanie zajmuje również dużo czasu. Ponadto duże urządzenia mają stacjonarny charakter.
Grill wbudowany
Jeśli posiadasz kuchnię na świeżym powietrzu, możesz pomyśleć o zakupie odpowiedniego grilla do zabudowy, aby zapewnić sobie największą wygodę podczas grillowania.
Materiał, z jakiego wykonany jest grill, decyduje o tym, ile kosztuje jego zakup i jak długo będziesz mógł cieszyć się nowym urządzeniem. Grille wykonane ze stali nierdzewnej lub stali emaliowanej są szczególnie wysokiej jakości i trwałe. Są odporne na rdzewienie, stosunkowo ciężkie i niewrażliwe. Grille malowane proszkowo są zwykle tańsze, ale bardziej podatne na rdzę. Skład rusztu grillowego jest niemal ważniejszy niż materiał wierzchni. Miłośnicy grillowania zwykle mają wybór między stalą nierdzewną a żeliwem. Ruszty grillowe wykonane ze stali nierdzewnej wyjątkowo dobrze przechowują ciepło i są łatwe do czyszczenia. Żeliwny ruszt najlepiej pozwala uzyskać typowy wzór grillowania na mięsie podobnych produktach, a także dobrze magazynuje ciepło. Ruszty chromowane występują w dość niedrogich modelach i szybko zaczynają rdzewieć.
Aby znaleźć odpowiedni rozmiar grilla, należy odpowiedzieć sobie na dwa pytania: Gdzie grill ma stać? I ile jedzenia chcemy grillować jednocześnie? Mały grill nagrzewa się szybciej, podczas gdy duży grill zapewnia więcej miejsca do przygotowywania różnych potraw. W razie wątpliwości lepszym wyborem jest zawsze większy model. Grill z pokrywą powinien mieć średnicę co najmniej 57 cm, aby umożliwić wygodne grillowanie. W przypadku grilla gazowego, który jest na ogół nieco większy, należy liczyć co najmniej 100 cm² powierzchni do grillowania na osobę.
Podczas grillowania gazem lub prądem kluczowe znaczenie ma wydajność urządzenia. Małe grille gazowe powinny mieć od 3 do 6 kW, większe modele z wieloma palnikami co najmniej 15 kW. Grill elektryczny ma moc co najmniej 2 kW, dzięki czemu grillowanie nie trwa wiecznie, a grillowane potrawy stają się naprawdę gorące.
W zależności od przepisu, miejsca i czasu użytkowania lub osobistych upodobań, niektóre akcesoria do grillowania stanowią zaletę lub są wręcz niezbędne.
• Mistrza grillowania i jego ubranie zabezpieczy fartuch i rękawice kuchenne.
• Oprócz szczypiec do grilla powinny być również dostępne odpowiednie sztućce do ryb lub steków.
• Jeśli chcesz zmienić grill na węgiel drzewny w piec do pizzy, możesz to zrobić za pomocą ognioodpornego kamienia do pizzy.
• Jeśli nie dysponujesz pojemnym wózkiem grillowy, małe kosze, przystawki, wózki boczne i półki pomogą zaprowadzić porządek i zapewnić miejsce.
• Jeśli chcesz grillować w niskich temperaturach, promienniki lub przytulne misy do grillowania zadbają o dobry nastrój u gości.
Aby zmaksymalizować żywotność grilla, należy go czyścić w miarę możliwości po każdym użyciu. Szorowanie rusztu, opróżnianie ociekacza na tłuszcz i popielnika oraz czyszczenie zewnętrznej powłoki sprawi, że grill będzie wyglądał dobrze przez długi czas. Właściwe przechowywanie grilla jest również ważne dla zachowania jego żywotności. Oczywiście grill jest najbezpieczniejszy w pomieszczeniu – miejsce do przechowywania w piwnicy lub w szopie na narzędzia pozwoli ochronić go przed warunkami atmosferycznymi. Większe modele, których nie można tak łatwo przenosić tam i z powrotem, należy przykryć odpowiednim pokrowcem lub plandeką.
Zrównoważone grillowanie, czyli o czym warto pamiętać przygotowując grill? Warto sięgnąć po rozwiązania, które będą dobre nie tylko dla nas, ale także dla środowiska. Poznaj 5 ważnych zasad i przekonaj się, że dbanie o planetę nie jest takie trudne!
Piękny ogród na wyciągnięcie ręki. Sprawdź pomysły jak urozmaicić swój ogród za pomocą techniki DIY i nie tylko. Cenne wskazówki na wyjątkowy wystrój - sprawdź!
Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki, małego ogrodu, niezależnego garażu lub komórki, w której zaimprowizowaliśmy kameralny warsztat, potrzebujemy odpowiednich narzędzi, by móc utrzymywać te miejsca we właściwej kondycji.