Dobry temat! - baner główny

Zastanawiasz się, jak będą wyglądać zakupy przyszłości i co zrobić, by być bardziej eko i marnować mniej żywności? To posłuchaj Dobrego Tematu, czyli zupełnie nowego podcastu Lidla! W audycji Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem  – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.

Trailer Podcast Lidla

Oto Dobry Temat!

Wsłuchaj się w podcast Dobry Temat! i dowiedz się więcej o świecie żywienia, ekonomii czy ekologii! Karol Okrasa i jego nietuzinkowi goście rozmawiają m.in. o zero waste, sposobach na oszczędzanie, zakupach przyszłości i trendach żywieniowych. 

 

POBIERZ NOTATKĘ PRASOWĄ

NAJNOWSZE ODCINKI

Odcinek #6

Odcinek #6

Roślinożercy – czyli dieta wege na widelcu

O green power, diecie wege, roślinnym smaku i ogólnej fascynacji zielonym menu Karol Okrasa rozmawia z Ewą Ługowską, autorką bloga „Misa Mocy” z cudownie smakowitymi przepisami na bazie roślin i przydatnymi wegeporadami.

Odcinek #5 - skąd się biorą ceny

Odcinek #5

DROGO VS TANIO, czyli skąd się biorą ceny?

Pieniądze – temat, który rozgrzewa wyobraźnię. Jeśli jesteście ciekawi, skąd się biorą ceny, czy tanio może być dobrze, jak oszczędzać i radzić sobie z inflacją – zapraszamy od odsłuchu. Odpowiedzi wspólnie z Karolem Okrasą udzieli Paweł Svinarski, twórca największego kanału o tematyce finansowej na polskim YouTube.

Odcinek #4

Odcinek #4

SZLACHETNE PLUCIE, czyli jak degustować wino?

Czy wiesz, jakie wino podać do kaczki z pyzami, a jakie do makaronu z owocami morza? I czym różni się pinot noir od sauvignon blanc? Albo – czy wypada pluć… winem!? Zapraszamy na porcję smacznej i przydatnej wiedzy o winie w rozmowie Karola Okrasy z Michałem Jancikiem, Mistrzem Polski Sommelierów, wykładowcą sensoryki na enologii UJ i znawcą-specjalistą w Winnicy Lidla.

Więcej informacji o winach znajdziesz na https://winnicalidla.pl/

Odcinek 3

Odcinek #3

POLSCY, LOKALNI DOSTAWCY – dlaczego polskie produkty smakują nam bardziej?

Produkt polski to brzmi… smacznie! O tym, jak chętnie Polacy sięgają po to, co polskie, o ewolucji czy rewolucji myślenia i o tym, że miarą sukcesu nie zawsze są pieniądze, ale także szczęście – Karol Okrasa rozmawia z Magdą Kubit, pomysłodawczynią polskiej marki, Jogurty Magda.

Odcinek #2

Odcinek #2

ASY W RĘKAWIE WIELODZIETNEJ MAMY, czyli jak planować budżet dużej rodziny?

W dzisiejszym odcinku Karol Okrasa gości Marię Śpikowską, mamę sześciorga dzieci, autorkę bloga Mamajastado, prężnie działającą w mediach społecznościowych. Rozmawia między innymi o organizacji w dużej rodzinie, gotowaniu, KDR i zakupowych lifehackach oraz edukacji ekonomicznej dzieciaków.

Zero waste - jak nie marnować żywności i być bardziej eko?

Odcinek #1

ZERO WASTE, EKO, CZYLI JAK KONSUMOWAĆ, BY NIE MARNOWAĆ

Karol Okrasa rozmawia z Jagną Niedzielską – kucharką, entuzjastką nurtu zero waste w kuchni i w życiu – o tym, jak mądrze przygotowywać jedzenie i marnować mniej.  W odcinku między innymi o braku nieba dla plastiku, jedzeniu, które jest przecież do radosnego spożywania, a nie wiecznego przechowywania i drzwiach lodówki, na których nie rozbudujesz tricepsu, ale na pewno posegregujesz dobrze produkty!

O prowadzącym

Karol Okrasa - prowadzący

KAROL OKRASA

Pasjonat ze smakiem! I kucharz z reporterskim zacięciem. Mistrzowsko gotuje, kocha jedzenie i potrafi o nim ciekawie i inspirująco mówić. Od lat związany z Lidlem – współtworzy Kuchnię Lidla, akademię kulinarną, która nie tylko uczy gotować, ale i objaśnia tajniki sztuki kulinarnej.

Karol Okrasa - prowadzący

Gdzie jeszcze nas słuchać?