Zastanawiasz się, jak będą wyglądać zakupy przyszłości i co zrobić, by być bardziej eko i marnować mniej żywności? To posłuchaj Dobrego Tematu, czyli zupełnie nowego podcastu Lidla! W audycji Karol Okrasa wraz z nietuzinkowymi gośćmi opowiada o świecie od ciekawej strony, rozmawia o tajnikach i ciekawostkach żywieniowych, ekonomicznych czy ekologicznych. Słowem – ten podcast to dobre rozmowy na dobre tematy.
Oto Dobry Temat!
Odcinek #43
CZEKOLADA, czyli o szczęściu w kostce
O czekoladzie jako leku na wszystko, wiśniach w czekoladzie i czekoladzie w śledziach, ziarnach kakaowca z Peru, domowych sposobach na trufle i rzeźbieniu w czekoladzie – Karol Okrasa rozmawia z Pawłem Małeckim, mistrzem cukiernictwa.
Odcinek #42
SYSTEM NACZYŃ POŁĄCZONYCH – czyli Lidl, a bioróżnorodność
Czym jest bioróżnorodność? Czy warto o nią dbać? A jeśli tak, to jak? I czy można to zrobić, chodząc na zakupy? O tych bardzo ważnych sprawach dla nas i naszej przyszłości rozmawia Karol Okrasa z Barbarą Dąbek z WWF Polska.
Odcinek #41
TALENCIAKI – czyli jak obudzić w dzieciach pasję do nauki?
Jak pielęgnować w sobie naturalną ciekawość, jak pokochać naukę i dlaczego warto wspierać szkoły pełne talentów w Lidlu – o tym wszystkim Karol Okrasa rozmawia z pewnie wszystkim znanym popularyzatorem nauki, Tomaszem Rożkiem.
Odcinek #40
ZDROWE MYŚLI, czyli jak zadbać o równowagę psychiczną?
Małymi krokami do wielkich zmian – czyli o tym, jak nauczyć się rozumieć swoje emocje, reagować na stres, zadbać o swój dobrostan psychiczny i żyć spokojniej oraz lepiej Karol Okrasa rozmawia psycholożką Magdaleną Chorzewską.
Odcinek #39
NAJTRUDNIEJSZY PIERWSZY KROK, czyli jak zacząć ćwiczyć?
Jak polubić się z ruchem i zacząć ćwiczyć? Pierwszy krok w kierunku lepszej kondycji wcale nie musi być trudny. Jak go zrobić? O tym rozmawiamy wspólnie z Kubą Głąbem, trenerem personalnym z wieloletnim doświadczeniem, który jest również ekspertem towarzyszącym nam podczas kampanii „Zadbajmy o siebie”.
Odcinek #38
DIETA MAŁYMI KROKAMI, czyli jak poczuć się lepiej?
Czy wyobrażasz sobie życie bez słodyczy? Na szczęście – nie musisz! Wystarczy wybierać mądrze i zastępować wysoko przetworzone, zawierające cukier prosty produkty bardziej przyjaznymi i wartościowymi dla naszego organizmu. O tym, jak małymi krokami zmienić swoje złe nawyki żywieniowe na dobre i w konsekwencji czuć się zdecydowanie lepiej – Karol Okrasa rozmawia z Dominiką Hatalą, dietetyczką kliniczną.
Odcinek #37
BEZ GLUTENU, czyli jak żyć na eliminacyjnej diecie?
Karol Okrasa rozmawia z Małgorzatą Źródlak i Pauliną Sabak-Huzior z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej o glutenie – białku, które może zrobić sporo zamieszania, smaku produktów bezglutenowych, celiakii, różnym kształcie diety z ograniczeniami żywieniowymi i restauracjach bezglutenowych w Polsce.
Odcinek #36
JOGURTY BEZ DODATKU CUKRU, czyli jak naturalnie posłodzić?
O słodkim bez cukru, czystych etykietach, najsłodszych odmianach owoców, truskawkach, które zdobywają nagrody, laktoferynie, czyli białku, którego najwięcej jest w mleku matki – Karol Okrasa rozmawia z Krzysztofem Ochalem, przedstawicielem producenta jogurtów Pilos Pure, marki własnej Lidla.
Odcinek #35
PORANNA KAWA, czyli jak obudzić w sobie baristę?
Czy istnieje coś takiego jak „kawa po polsku”, dlaczego zrezygnowaliśmy z popularnych plujek czy zalewajek, jak dobierać ziarna do kawowych urządzeń i jak przygotować perfekcyjną kapuczinę – o tym między innymi Karol Okrasa rozmawia z Marcinem Rzońcą, autorem bloga Popular Coffee i wielkim miłośnikiem kawy.
Odcinek #34
ROZMOWA AROMATYZOWANA – czyli, jakie znaczenie mają zapachy
Węch to ewolucyjnie najstarszy zmysł, a zapachowe wspomnienia zostają z nami praktycznie na całe życie. Czy mając świadomość tego, jak ważny jest zmysł powonienia, nauczyliśmy się już wykorzystywać zapachy do kreowania wizerunku, odpowiedniego nastroju? Na te i wiele innych pytań Karol Okrasa poszuka odpowiedzi z Martą Siembab – jedyną w Polsce senselierką, niezależną specjalistką od zapachów.
Odcinek #33
OSZCZĘDZAĆ KAŻDY MOŻE, czyli jak wydawać mądrze
Jak oszczędzać pieniądze, nie oszczędzając na jakości i jak samotne banany mogą pomóc w ograniczaniu wydatków? O sprawdzonych zakupowych patentach i sztuce oszczędzania, Karol Okrasa rozmawia z Mią i Sarą, specjalistkami od promocji i przecen z instagramowego profilu BABASIERZUCA.
Odcinek #32
ŚWIĘTA NA HACZYKU, czyli czy karp jest wigilijną rybą?
Czy karp jest tradycyjną wigilijną rybą, jak smakuje amur, a jak tołpyga i czy Polacy w ogóle lubią słodkowodne ryby – Karola Okrasa rozmawia z Andrzejem Kalitą, pracownikiem firmy Fair Fish, która dostarcza ryby do Lidla.
Odcinek #31
FAIRTRADE, czyli jak być fair na zakupach
Jak podczas codziennych zakupów wesprzeć rolników na Mauritiusie? Jak kupować w duchu fair i gdzie trafiają pieniądze wydawane na produkty z certyfikatem Faitrade? Odpowiedzi poszuka Karol Okrasa wspólnie ze Zbigniewem Szalbotem z organizacji Faitrade Polska. Zapraszamy na kolejny odcinek podcastu Dobry Temat!