danger
Błąd przeglądarki

Twoja przeglądarka nie jest obsługiwana.

ERIDANOUS Ser Feta

200 g

oryginalny grecki ser6,99200 g/1 opak.  100 g=3,50
od 16.02.

Oferta ważna do wyczerpania zapasów.

Przepis Karola Okrasy na wytrawne ciasteczka szpinakowe z serem feta:

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 opakowanie (275 g)
  • szpinak, mrożony lub świeży 200 g
  • ser Feta Eridanous 100 g
  • oliwa z oliwek Eridanous 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz biały
  • jajko
  • mleko 50 ml
  • suszone oregano 2 łyżki
  • świeża bazylia – 1 garść

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ SZPINAKOWY

Szpinak łączymy w misce z drobno pokruszonym serem feta. Doprawiamy oregano. Dodajemy drobno posiekaną bazylię i oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Krok 2: KROIMY CIASTO I SKŁADAMY CIASTECZKA

W miseczce roztrzepujemy jajko z mlekiem.

Ciasto francuskie kroimy wzdłuż na cztery prostokąty – dwa z nich powinny być węższe o centymetr od pozostałych. Prostokąty przekrawamy wszerz na pół. Powinniśmy uzyskać osiem kawałków ciasta.

Węższe kawałki smarujemy z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, a następnie nakładamy na nie porcję farszu, zostawiając ok. 0,5 cm na krawędziach.

Szersze kawałki kilkukrotnie nacinamy wszerz (tak, by nie przeciąć ciasta do końca), a następnie nakrywamy nimi kawałki z farszem. Krawędzie ciasta dociskamy.

Krok 3: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem z jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200-210°C.

 

Więcej szczegółów
Karol Okrasa
Chronione oznaczenie geograficzne