"W zależności od tego jaką kuchenkę albo płytę grzejną posiadamy, musimy dobrać do niej odpowiednie garnki i patelnie. Tylko wtedy czas przygotowania potraw oraz zużycie energii będą optymalne. Na płycie gazowej i elektrycznej możemy używać takich samych garnków i patelni (mogą to być garnki i patelnie emaliowane lub stalowe). Jeśli posiadamy płytę indukcyjną, potrzebne nam będą specjalne garnki na indukcję. Te modele mają wyjątkowo grube dno, które wykonane jest z metalu przyciągającego magnes. Wszystko po to, by mechanizm płyty grzewczej mógł je wykryć. Pamiętajmy, że nie wszystkie garnki stalowe nadają się na indukcję – przed zakupem sprawdźmy oznakowanie na opakowaniu produktu lub bezpośrednio na jego dnie. Lidl wychodzi naprzeciw oczekiwaniom wszystkim miłośnikom gotowania. W naszej ofercie dostępne są zarówno garnki do indukcji, jak i klasyczne garnki żeliwne i emaliowane.
W Lidlu dostępne są również garnki do gotowania na parze, które umożliwiają przygotowanie warzyw lub mięsa bez dodatku soli i bez utraty zawartych w nich witamin i minerałów. Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe, ale także szybkie. Jeśli zależy nam na tym, żeby prędko przygotować pożywny obiad, nie ma lepszego sposobu. Dla wielbicieli tzw. potraw jednogarnkowych, dostępne są garnki żeliwne, doskonałe do długiego duszenia potraw takich jak gulasz czy leczo."