Kraj pochodzenia: Austria
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Ser pleśniowy o delikatnej, kremowej konsystencji i wykwintnym aromacie. Niebieska pleśń, zwana też pleśnią penicilium roqueforti, nadaje mu wyrazisty aromat. Polecany jako mocny akcent na deskę serów, do sałatek, farszów, sosów i zapiekanek.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Austria
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Znany w Austii jako "Tiroler Adler" ser dojrzewający z czerwoną skórką o aromatycznym i intensywnie ostrym smaku. Jego sprężysta konsystencja, lekko podobna do parmezanu sprawia, że ma przyjemną w smaku teksturę. Z uwagi na swój mocny smak, stanowi silny akcent deski serów.
Dojrzewa ok. 9 miesięcy.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Francja
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Fourme d’Ambert to półtwardy ser z przerostem niebieskiej pleśni. Jego nazwa pochodzi od drewnianych cylindrów, w których dojrzewa. Ma kremowy, słono-pikantny smak i uznawany jest za jeden z najłagodniejszych serów z niebieską pleśnią. Dobrze sprawdzi się w sałatkach, tartach, zapiekankach, sosach i na klasycznej desce serów. Komponuje się z karmelizowaną gruszką i winogronami. Chroniona Nazwa Pochodzenia gwarantuje, że ser został wyprodukowany w regionie, z którego pochodzi.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rodzaj mleka: owcze, niepasteryzowane
Kulinarna wizytówka Hiszpanii. Chroniona Nazwa Pochodzenia gwarantuje, że jego proces powstawania od produkcji mleka po zakończenie dojrzewania odbył się na terenie hiszpańskiej La Manchy. Często dodawany do sałatek, zapiekanek, na kanapkach, świetnie pasuje na deskę serów. Hiszpanie łączą go z szynką serrano, oliwkami i suszonymi pomidorami. Wyróżnia się kolorem – ma odcień kości słoniowej – oraz lekko kwaśnym, intensywnym i wyśmienitym smakiem. Dojrzewał 3 miesięce; wyprodukowany z mleka surowego.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Rodzaj mleka: owcze, pasteryzowane
Delikatny ser owczy, łagodniejszy w smaku od rolady koziej. Rolada owcza pleśniowa to zarówno świetny składnik deski serów, jak i dobry dodatek do sałatki, zapiekanki, czy tarty. Doskonale komponuje się z owocami: karmelizowaną gruszką, figą, żurawiną, a także z miodem i orzechami.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Niderlandy
Rodzaj mleka: Krowie, pasteryzowane
Ser z dodatkiem czosnku i bazylii, charakteryzuje się intensywnie zieloną barwą oraz delikatnym ziołowym smakiem. Dobrze pasuje do pizzy, kanapek oraz na deskę serów.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Niderlandy
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Ser z dodatkiem lawendy i alg. Urozmaici deskę serów swym intensywnym, fioletowym kolorem. W smaku łagodny z ciekawą kwiatową nutą. Doskonale nadaje się na deskę serów lub kanapkę.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Ser topiony o śmietankowo-orzechowym smaku, pokryty orzechami włoskimi. Dokonale sprawdzi się zarówno na desce serów, jak i na kanapce.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Szwajcaria
Rodzaj mleka: krowie, niepasteryzowane
Gruyère AOP Réserve to znany szwajcarski klasyk o typowym ostrym, mocnym smaku. Zalicza się go do twardych, podpuszczkowych, długo dojrzewających serów. W odróżnieniu od większości szwajcarskich specjałów serowych, nie posiada dziur, charakteryzuje go natomiast gładka, lekko żółta konsystencja. Wraz z upływem czasu dojrzewania zmienia smak, staje się bardziej wyrazisty i złożony. Pochodzenie, skład, sposób produkcji oraz nazwa chronione są znakiem AOP. Gruyere oferowany w ramach Deski Serów Lidla dojrzewał 10 miesięcy.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Rodzaj mleka: krowie, pasteryzowane
Brytyjski Wensleydale to kremowy, słodko-kwaśny delikatny ser półtwardy, w Desce Serów Lidla połączony ze skórką pomarańczy i białą oraz mleczną czekoladą. Deserowy duet sera ze słodkimi dodatkami w smaku może przypominać świąteczny sernik. Dzięki swojemu oryginalnemu, wyrazistemu smakowi, świetnie urozmaici deskę serów.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: owcze, pasteryzowane
Ten tradycyjny ser z Sardynii ujmuje delikatnym aromatem owczego mleka w połączeniu z intensywną, pikantną nutą. Lekko ziarnista tekstura i posmak (typowe dla włoskich, twardych serów z wł. grana) nadają mu wyjątkowy charakter. Dobrze sprawdzi się na desce serów, kanapce, w sałatce, zapiekance.
Produkt jest dostępny w wybranych sklepach.