Polityka prywatności i cookies

Dziękujemy za zainteresowanie ochroną danych na naszej stronie internetowej. Chcemy, aby użytkownicy naszej strony czuli się na niej komfortowo i bezpiecznie, a ochronę danych postrzegali jako wyznacznik naszej jakości i dbałości o Klienta.
Poniższe wskazówki dotyczące ochrony danych zawierają informacje o rodzaju i zakresie przetwarzania Twoich danych osobowych przez Lidl sp. z o.o. sp. k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne. Dane osobowe to informacje, które są bezpośrednio lub pośrednio przyporządkowane albo możliwe do przyporządkowania do konkretnej osoby. Podstawę prawną ochrony danych stanowi w szczególności Rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO).


Wykorzystywane przez nas dane dotyczące użytkowania to np. adresy IP, wyświetlenia stron internetowych oraz informacje o rozpoczęciu, zakończeniu i zakresie odwiedzonych stron. Dane dotyczące urządzenia i przeglądarki to np. ustawienia języka i kraju, informacje związane z wyświetlaczem, głębią koloru oraz informacje o zainstalowanych przeglądarkach, wtyczkach, programach i ich wersjach.

 

Spis treści

1. Zestawienie

2. Wyświetlanie naszej strony internetowej

3. Formularz kontaktowy / kontakt mailowy / kontakt telefoniczny / ankiety wśród klientów.

4. Składanie zamówień

5. Witryny internetowe i optymalizacja stron internetowych

6. Odbiorcy danych spoza UE

7. Prawa osoby, której dane dotyczą

8. Osoba kontaktowa

9. Nazwa i dane kontaktowe właściwego administratora ochrony danych odpowiedzialnego za przetwarzanie oraz dane kontaktowe inspektora ochrony danych.

1. Zestawienie

Wraz z wyświetleniem strony internetowej spółki Lidl sp. z o.o. sp. k. następuje wymiana różnych informacji między Państwa urządzeniem końcowym i naszym serwerem. Mogą to być również dane osobowe. Zgromadzone w ten sposób informacje są wykorzystywane m.in. do optymalizacji naszej strony internetowej do Państwa urządzenia końcowego. 

2. Wyświetlanie naszej strony internetowej

Cel przetwarzania danych / podstawy prawne:

Podczas wyświetlania naszej strony internetowej działająca na Twoim urządzeniu końcowym przeglądarka bez Twojego udziału wysyła na serwer naszej strony i czasowo zapisuje w tzw. pliku dziennika:

  • adres IP kompatybilnego z Internetem urządzenia, na którym jest wyświetlana strona,
  • datę i godzinę wejścia,
  • nazwę i adres URL wyświetlanego pliku,
  • stronę / aplikację, z której nastąpiło wejście (adres URL strony),
  • użytą przez Ciebie przeglądarkę i ewentualnie system operacyjny Twojego komputera połączonego z Internetem

w następujących celach:

  • zagwarantowanie niezakłóconego tworzenia połączenia,
  • zagwarantowanie komfortowego korzystania z naszej strony internetowej / aplikacji, Analiza bezpieczeństwa i stabilności systemu:

Podstawę prawną przetwarzania adresu IP oraz pozostałych danych wskazanych powyżej stanowi artykuł 6 ustęp 1 litera f) RODO. Nasz uzasadniony interes wynika z wymienionych powyżej celów przetwarzania danych.


Odbiorca danych / kategorie odbiorców danych:


W wyjątkowych przypadkach dane są przetwarzane na nasze zlecenie przez firmy świadczące usługi IT – np. hosting. Firmy te wybieramy z największą starannością, poddajemy audytom i w zawartej umowie zobowiązujemy je do przestrzegania postanowień artykułu 28 RODO.


Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane / kryteria ustalania tego okresu:


Dane są przechowywane przez okres Twojej wizyty na stronie i następnie automatycznie usuwane do 6 miesięcy od wizyty.

 

 

3. Formularz kontaktowy / kontakt mailowy / kontakt telefoniczny

Jeżeli masz pytania do swojej rezerwacji, działania strony lub chcesz przekazać nam inne uwagi, możesz je złożyć za pośrednictwem Portalu Obsługi Klienta Lidl: link.

Cel przetwarzania danych / podstawy prawne:

Dane osobowe, które powierzysz nam przy wypełnianiu formularzy kontaktowych, rozmów telefonicznych lub przez e-mail, traktujemy oczywiście poufnie. Wykorzystujemy Twoje dane wyłącznie zgodnie z określonym celem, aby opracowywać Twoje zapytania. Podstawę prawną stanowi artykuł 6 ustęp 1 litera f) RODO. Nasz i Twój wspólny uzasadniony interes polegający na przetwarzaniu danych wynika tutaj z celu, jakim jest odpowiadanie na Twoje zapytania, rozwiązywanie ewentualnych problemów i tym samym utrzymywanie oraz zwiększanie Twojego zadowolenia jako klienta lub użytkownika naszej strony internetowej.

Odbiorca danych / kategorie odbiorców danych:

Przekazywanie danych osobom trzecim jest wykluczone. W wyjątkowych przypadkach dane są przetwarzane na nasze zlecenie przez firmę podwykonawczą. Firmy te wybieramy z największą starannością, poddajemy audytom i w zawartej umowie zobowiązujemy je do przestrzegania postanowień artykułu 28 RODO.

Konieczne może być również przekazanie fragmentów Twoich zgłoszeń kontrahentom (np. dostawcom w przypadku kierowanych przez Ciebie zapytań) w celu opracowania Twojego zapytania. W takich przypadkach zapytanie zostanie najpierw zanonimizowane, aby żadna osoba trzecia nie mogła go powiązać z Tobą. Jeżeli w pojedynczych przypadkach będzie konieczne przekazanie Twoich danych osobowych, poinformujemy Cię o tym z wyprzedzeniem i poprosimy o wyrażenie na to zgody.

Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane / kryteria ustalania tego okresu:

Wszystkie dane osobowe, które uzyskaliśmy od Ciebie w ramach zapytań (sugestie, pochwały lub krytyka) za pośrednictwem tej strony internetowej lub przez e-mail przechowywane są do czasu zakończenia realizacji zgłoszenia.

Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych w Serwisie Portal Obsługi klienta znajdziesz w Polityce prywatności Portalu Obsługi Klienta

 

4. Rezerwacja Produktów

Cel przetwarzania danych / podstawy prawne:

W przypadku dokonania rezerwacji  na portalu rezerwuj.lidl.pl  (polegającego na wstępnej rezerwacji Produktów do opłacenia i odbioru w wybranym sklepie) Twoje dane osobowe przetwarzane są w związku z dokonaną rezerwacją i korzystaniem z Serwisu.

Dokonanie rezerwacji wybranych Produktów  w Serwisie wymaga podania danych niezbędnych do jej realizacji, przetwarzanie odbywa się w pierwszej kolejności na podstawie art.  6 ust. 1 lit b) RODO oraz art. 6 ust. 1 lit f) RODO z uwagi na okoliczność, iż  jest ono niezbędne do wykonania umowy oraz ze względu na uzasadniony interes Administratora danych oraz Użytkowników, polegający na obsłudze realizacji dokonanej rezerwacji, w tym dostarczeniu informacji o możliwości odbioru, zmianach w rezerwacji wynikających z dostępności artykułów do nabycia w wybranym sklepie, prowadzeniu historii rezerwacji.

Oprócz danych wymienionych w formularzu rejestracyjnym gromadzone są również informacje o IP Użytkownika, data logowania się na stronie, potwierdzenia zapoznania się z regulaminami.

Dodatkowo w Serwisie przetwarzane  są również informacje, takie jak: identyfikator użytkownika,  nr telefonu (weryfikacja tożsamości,) adres poczty elektronicznej e-mail (potwierdzenie zawarcia umowy rezerwacji, powiadomienie o odbiorze i dostępności produktów), zawartość koszyka, udzielone zgody oraz dane lokalizacyjne sklepu stacjonarnego i czas w którym ma nastąpić odbiór zarezerwowanych produktów.

Odbiorca danych / kategorie odbiorców danych:

Dane nie są przekazywane osobom trzecim.

Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane / kryteria ustalania tego okresu:

Dane zgromadzone w Serwisie rezerwuj.lidl.pl  są przechowywane do końca 6 roku kalendarzowego w którym dokonano rezerwacji.

 

5. Korzystanie z Mojego Konta Lidl

Cel przetwarzania danych / podstawy prawne:

W celu zapewnienia naszym użytkownikom jak największego komfortu podczas korzystania z usług oferowanych drogą internetową przez Grupę Lidl, oferujemy stałe przechowywanie Twoich danych osobowych na zabezpieczonym hasłem Moim Koncie Lidl. Po utworzeniu konta klienta, ponowne wpisywanie danych osobowych nie jest konieczne.

Możesz używać Mojego Konta Lidl w niektórych serwisach internetowych Grupy Lidl, między innymi w niniejszym Serwisie rezerwuj.lidl.pl, bez konieczności oddzielnej rejestracji lub ponownego wprowadzania szczegółowych danych użytkownika. W dowolnym momencie możesz przeglądać i zmieniać swoje dane osobowe zapisane na Twoim koncie klienta.

Aby założyć Moje Konto Lidl musisz wpisać samodzielnie wybrane hasło. Razem z Twoim adresem e-mail i numerem telefonu tworzy ono dostęp do Mojego Konta Lidl.

Podstawę prawną stanowi tutaj artykuł 6 ustęp 1 litera b) RODO, co oznacza, że udostępniasz nam dane w celu wykonania umowy.

Odbiorcy danych / kategorie odbiorców danych:

W celu realizacji umowy lub innych usług zleconych za pośrednictwem ofert zawartych w Moim Koncie Lidl, Twoje dane są przekazywane operatorowi danej oferty, w przypadku Serwisu rezerwuj.lidl.pl jest to spółka Lidl sp. z o.o. sp. k. Otrzyma on te dane, które konieczne są do wykonania zleconej usługi, pod warunkiem, że zostały one podane na Moim Koncie Lidla. W przypadku rezerwuj.lidl.pl będą to: imię i nazwisko, adres e-mail, i numer ttelefonu potrzebne do weryfikacja danych do logowania. Innego rodzaju przekazywanie osobom trzecim wyszczególnionych powyżej danych osobom jest wykluczone.
 

Okres, przez który dane osobowe będą przechowywane / kryteria ustalania tego okresu:
 

Jeżeli usuniesz Moje Konto Lidl, Twoje dane zostaną usunięte. Przetwarzanie i przechowywanie danych należy w pozostałym zakresie do obowiązków danego operatora wykorzystywanej oferty, który wykorzystuje dane niezbędne do wykonania zamówionej usługi w tym celu, a następnie archiwizuje je zgodnie z ustawowymi okresami przechowywania danych (por. w tym celu punkt 4 powyżej).

 

6. Witryny internetowe i optymalizacja stron internetowych

6.1 Pliki cookie – Informacje ogólne

Korzystając z naszych serwisów, poprzez odpowiednie skonfigurowanie ustawień swojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies i innych podobnych technologii zgodnie z niniejszą polityką. Cookie to małe pliki, które są zapisywane na Twoim urządzeniu końcowym (laptopie, tablecie, smartfonie itp.) podczas odwiedzin na naszej stronie internetowej. Pliki cookie nie wyrządzają szkód na Twoim urządzeniu końcowym, nie zwierają wirusów, trojanów ani innych szkodliwych programów. W pliku cookie zapisywane są informacje odnoszące się do użytego urządzenia końcowego. Nie oznacza to jednak, że za ich pośrednictwem otrzymujemy bezpośrednią informację o Twojej tożsamości. Stosowanie plików cookie służy do tego, aby korzystanie z naszej oferty było dla Ciebie przyjemniejsze. Stosujemy tak zwane sesyjne pliki cookie, aby rozpoznać, że odwiedziłeś już poszczególne strony naszej witryny. Po opuszczeniu naszej strony internetowej są one automatycznie usuwane. Aby zapewnić przyjazne użytkownikowi korzystanie ze strony internetowej, stosujemy również czasowe pliki cookie, które są zapisywane na Twoim urządzeniu końcowym na ustalony okres czasu. Jeżeli ponownie odwiedzasz naszą stronę, aby skorzystać z naszych usług, następuje automatyczne rozpoznanie, że już  u nas byłeś, jakich wpisów/zmian dokonałeś, aby czynności tych nie trzeba było wykonywać ponownie.

Stosujemy pliki cookie również m.in. w celu statystycznej analizy korzystania z naszej strony internetowej. Podczas ponownych odwiedzin na naszej stronie internetowej te pliki cookie umożliwiają nam automatyczne rozpoznanie, że już u nas byłeś. Po każdorazowo zdefiniowanym czasie pliki te są automatycznie usuwane.

 Listę stosowanych plików cookie oraz dalsze informacje (np. na temat czasu ich przechowywania), a także szczegółowe informacje o zasadach i sposobie znajdziesz w naszych Informacjach dotyczących plików cookie, dostępnych poniżej.

Większość przeglądarek automatycznie akceptuje pliki cookie. Możesz jednak tak skonfigurować swoją przeglądarkę, aby na Twoim urządzeniu końcowym nie były zapisywane żadne pliki cookie albo aby na ekranie pojawiała się informacja, zanim zostanie zapisany nowy plik cookie. Całkowite wyłączenie plików cookie może jednak skutkować tym, że nie będziesz mógł korzystać ze wszystkich funkcji naszej strony internetowej.
 

 

 6.2 Pliki cookies stosowane na stronie rezerwuj.lidl.pl

a) Cookies niezbędne
 

Poniższe pliki cookies oraz technologie podobne do cookies są niezbędne do działania podstawowych funkcji i zapewnienia bezpieczeństwa strony rezerwuj.lidl.pl. Pliki te przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.
 

NazwaŹródłoPrzeznaczenieOkres przechowywaniaRodzaj pliku
s_ccAdobePlik cookie wykorzystywany przez kod JavaScript w celu weryfikacji, czy wykorzystywanie plików cookie jest włączone.Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony  lub wyłączenia przeglądarki internetowej.   HTTP Cookie
com.adobe.reactor.dataElements.DomainAdobeZapisuje adres domeny, pod którą uzyskano dostęp do witryny oraz przechowuje tę informację dla Adobe Analytics przez czas trwania sesji.Plik sesyjny przechowywany do czasu wylogowania ze strony  lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTML Session Storage
com.adobe.reactor.dataElements.CompanyAdobeZapisuje nazwę podmiotu, do którego przypisana jest witryna i zapewnia stały dostęp do informacji dla Adobe Analytics.Plik trwały.HTML Local Storage

com.adobe.reactor.dataElements.Website Info - Website Type & System Environment
AdobeZapisuje wewnętrzne określenie typu oraz środowiska programistycznego witryny oraz  zapewnia stały dostęp do tych informacji dla Adobe Analytics.Plik trwały.HTML Local Storage
com.adobe.reactor.dataElementCookiesMigratedAdobeUłatwia migrację danych pomiędzy DTM (bazą danych w chmurze) a witryną w momencie jej uruchomienia. Wartości tymczasowo zapisanych elementów danych zapisywane są jako ciasteczka w DTM, natomiast po uruchomieniu witryny w ogólnodostępnej sieci.Plik trwały.HTML Local Storage
accountrezerwuj.lidl.plZapisuje dane użytkownika dla zalogowanego użytkownika.Plik trwały.HTML Local Storage
AuthServicerezerwuj.lidl.plUmożliwia zalogowanie na stronie.Plik trwały.HTML Local Storage
cartrezerwuj.lidl.plZapisuje informacje o zawartości koszyka użytkownika.Plik trwały.HTML Local Storage
cookies   rezerwuj.lidl.plZapisuje informacje o wyrażeniu lub niewyrażeniu zgody na wykorzystywanie cookies.Plik trwały.HTML Local Storage
countryConfigrezerwuj.lidl.plZapisuje informacje o kraju użytkownika.Plik trwały.HTML Local Storage
storerezerwuj.lidl.plZapisuje informacje o wybranym sklepie użytkownika.Plik trwały.HTML Local Storage
redirectAfterLoginrezerwuj.lidl.plZapisuje informacji o konkretnej stronie, którą wyświetla użytkownik, aby móc go na nią przekierować po zalogowaniu.   Plik sesyjny przechowywany do czasu wylogowania ze strony  lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTML Session Storage
uirezerwuj.lidl.plZapisuje informacje o aktualnie otwartych modułach w ramach witryny (np. profil, koszyk zakupowy).Plik sesyjny przechowywany do czasu wylogowania ze strony  lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTML Session Storage

 

 

 

b) Cookies analityczne
 

Poniższe pliki cookies oraz technologie podobne do cookies są wykorzystywane do celów statystycznych i analitycznych. Za pomocą tych plików cookies możemy na przykład monitorować liczbę wizyt lub skuteczność strony, aby na tej podstawie optymalizować naszą treść: Pliki te pomagają właścicielem stron internetowych zrozumieć, w jaki sposób różni użytkownicy zachowują się na stronie, gromadząc i zgłaszając anonimowe informacje.
 

NazwaŻródłoPrzeznaczenieOkres przechowywaniaRodzaj pliku
AMCV_#Adobe Unikalny identyfikator użytkownika, który rozpoznaje go przy powracających wizytach.2 lataHTTP Cookie

AMCVS_#AdobeOrg
AdobeUżywany przez Adobe Experience Cloud do przechowywania unikalnych identyfikatorów użytkowników i organizacji.Plik sesyjny przechowywany do czasu wylogowania ze strony  lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTTP Cookie
s_sqAdobeUżywany przez Adobe Site Catalyst w celu przechowywania linku poprzednio klikniętej strony.Plik trwały.HTTP Cookie

 

b) Cookies marketingowe
 

Poniższe pliki cookies oraz technologie podobne do cookies są wykorzystywane przez nas lub naszych Zaufanych partnerów do celów marketingowych. Pozwalają one wyświetlać użytkownikom odpowiednie treści reklamowe na podstawie analizy ich zachowań. Dane mogą być zbierane za pośrednictwem różnych stron internetowych, przeglądarek lub urządzeń końcowych z wykorzystaniem unikalnego identyfikatora użytkownika.

NazwaŹródłoPrzeznaczenieOkres przechowywaniaRodzaj pliku
s_ecidAdobe   Przydziela użytkownikowi unikalny identyfikator, który umożliwia niezależnym reklamodawcom wyświetlanie użytkownikowi dopasowanych do niego reklam. Ta usługa prowadzona jest przez zewnętrzne agencje reklamowe, co umożliwia reklamodawcom uzyskiwanie wyników w czasie rzeczywistym.2 lataHTTP Cookie

 

6.3  Pliki cookies stosowane na stronie Moje Konto Lidl

 

a) Cookies niezbędne

Poniższe pliki cookies oraz technologie podobne do cookies są niezbędne do działania podstawowych funkcji i zapewnienia bezpieczeństwa strony Moje Konto Lidl. Bez nich storna nie może prawidłowo funkcjonować

 

NazwaŹródłoPrzeznaczenieOkres przechowywaniaRodzaj pliku
.AspNetCore.Identity.ApplicationLidl

Plik cookie ustanowiony przez aplikację serwera uwierzytelniania, niezbędny do korzystania z Asp.Net.

Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.

HTTP Cookie

.AspNetCore.Antiforgery.#

Lidl

Plik cookie ustanowiony przez aplikację serwera uwierzytelniania, niezbędny do zapobiegania atakom CSRF.

Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.

HTTP Cookie

culturehttps%3A%2F%2Flidleu--qshdev.my.salesforce.comLidlZapewnia wyświetlanie informacji na stornie oraz regulaminu i polityki prywatności w odpowiednim języku.1 dzień

HTTP Cookie

idsrv.sessionLidlPlik cookie używany przez platformę Identity Server Framework do monitorowania sesji po stronie klienta w celu upewnienia się, że sesja użytkownika nie zmieniła się podczas logowania.Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.

HTTP Cookie

saleschannelLidlPlik cookie używany przez Moje konto Lidl w celu zapewnienia, że wymagane funkcjonalnie elementy są wyświetlane w zależności od tego, czy pojedyncze logowanie zostało wywołane z przeglądarki, czy z aplikacji mobilnej.Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.

HTTP Cookie

 

b) Cookies analityczne

 

Poniższe pliki cookies oraz technologie podobne do cookies są wykorzystywane do celów statystycznych i analitycznych. Za pomocą tych plików cookies możemy na przykład monitorować liczbę wizyt lub skuteczność strony, aby na tej podstawie optymalizować naszą treść:

 

NazwaŹródłoPrzeznaczenieOkres przechowywaniaRodzaj pliku
_dc_gtm_UA-# [x2]Lidl

Używany przez Google Tag Manager do kontrolowania ładowania tagu skryptu Google Analytics.

Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTTP Cookie
_ga [x4]Google LLCRejestruje identyfikator, który jest używany do generowania danych statystycznych na temat sposobu w jaki użytkownik korzysta ze strony.1 dzieńHTTP Cookie
gat [x4]Google LLCWykorzystywany przez Google Analytics do optymizacji szybkości żądania.1 dzieńHTTP Cookie
gid [x4]Google LLCRejestruje identyfikator, który jest używany do generowania danych statystycznych na temat sposobu w jaki użytkownik korzysta ze strony.1 dzieńHTTP Cookie

Collect

Google LLC

Służy do wysyłania danych do Google Analytics na temat urządzenia i zachowania odwiedzającego.

Cookie sesyjne przechowywane do czasu wylogowania ze strony lub wyłączenia przeglądarki internetowej.HTTP Cookie

 

c) Technologie dostawców zewnętrznych (Zaufani partnerzy)

 

Strona rezerwuj.lidl.pl korzysta z Adobe Experience Cloud (https://www.adobe.com/pl/privacy/experience-cloud.html) – internetowej usługi analitycznej dostarczanej przez Adobe Systems Software Ireland Limited, 4-6 Riverwalk, Citywest Business Park, Dublin 24, Irlandia. Adobe używa powyżej wymienionych plików cookie w celu generowania następujących informacji na temat Twoich odwiedzin w Serwisie:

•    typ/wersja przeglądarki,
•    nazwa, data i godzina zapytania serwera,
•    adres URL strony odsyłającej (poprzednio odwiedzona strona),
•    zanonimizowany adres IP.

Informacje te wykorzystujemy w celu zarządzania użytkownikami, prowadzenia analiz statystycznych, dostosowywania witryny do potrzeb użytkowników oraz wyświetlania dopasowanych do zachowań użytkownika reklam.

Dane zbierane za pomocą technologii Adobe Experience Cloud nie są wykorzystywane do identyfikacji osób odwiedzających naszą stronę internetową i nie są powiązywane z innymi danymi osobowymi użytkowników przetwarzanymi na stronie.

Strona Moje Konto Lidl korzysta z Google Analytics (https://policies.google.com/privacy?hl=pl) — internetowej usługi analitycznej dostarczanej przez Google LLC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google”). Google Analytics używa powyżej wymienionych plików cookie w celu generowania następujących informacji na temat Twoich odwiedzin w Serwisie:
•    typ/wersja przeglądarki,
•    używany system operacyjny,
•    adres URL strony odsyłającej (poprzednio odwiedzona strona),
•    adres IP,
•    czas żądania serwera.
Informacje te są wykorzystywane przez nas do oceny korzystania przez użytkowników z naszej strony Moje Konto Lidl, do sporządzania raportów dotyczących aktywności na stronie oraz do świadczenia innych usług związanych z korzystaniem ze strony i Internetu w celu badania rynku.

Informacje przesyłane są na serwer Google w USA i tam przechowywane. Transfer danych odbywa się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych Komisji Europejskiej.

Ponadto informujemy, że adresy IP są anonimizowane, tak aby przypisanie ich do danego użytkownika nie było możliwe (tak zwane maskowanie IP).  Według naszej wiedzy Twój adres IP nigdy nie zostanie połączony z Twoimi innymi  danymi przechowywanymi przez Google.
Maksymalny okres przechowywania danych w Google Analytics to 26 miesięcy. Raporty utworzone na podstawie Google Analytics są anonimowe, aby nie można było zidentyfikować konkretnej osoby.

 

6.4 Podstawy prawne

 

Przetwarzanie danych osobowych pochodzących z plików cookies wykorzystywanych przez nasze strony internetowe opisane w punktach 6.2 i 6.3 odbywa się na podstawie artykuł 6 ustęp 1 lit. f) RODO, w związku z wyrażoną zgodą na przechowywanie i dostęp do plików cookies innej podobnej technologii na Twoim urządzeniu końcowym, co oznacza, że operator strony ma uzasadniony interes w zapewnieniu jej funkcjonowania i bezpieczeństwa a  w odniesieniu do plików analitycznych o ile wyrazisz na to zgodę odpowiednio konfigurując ustawienia przeglądarki.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookie na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony (takimi plikami są cookie oznaczone powyżej  jako niezbędne i dotyczące preferencji). Do wszystkich innych rodzajów plików cookie (w szczególności analitycznych i reklamowych) potrzebujemy zezwolenia użytkownika. Korzystając z naszych serwisów, poprzez odpowiednie skonfigurowanie ustawień przeglądarki, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies i innych podobnych technologii zgodnie z niniejszą polityką. W każdej chwili możesz wycofać zgodę zmieniając ustawienia przeglądarki zgodnie z instrukcją wskazaną w sekcji: Jak wycofać zgodę na zapisywanie plików cookie.

 

6.5 Jak wycofać zgodę na zapisywanie plików cookie

Możesz sam i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki cookies do waszego komputera zmieniając ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Wykorzystywane przeglądarki mogą być oczywiście tak ustawione, aby żadne pliki cookies nie mogły być przechowywane na dysku twardym, lub aby już przechowywane pliki cookies zostały usunięte. Wycofanie zgody na wykorzystanie plików cookies możliwe jest za pośrednictwem ustawień przeglądarki, zgodnie z poniższymi instrukcjami:

 

W przypadku przeglądarki Google Chrome (wersja 75.0.3770), poprzez:
•    wybór przycisku Dostosowywanie i kontrolowanie Google Chrome,
•    następnie przejście do pozycji Ustawienia,
•    u dołu strony rozwinięcie listy Zaawansowane,
•    w sekcji Prywatność i bezpieczeństwo wybranie Ustawienia witryn
•    a następnie Pliki cookie i wybór pożądanego rozwiązania:
a.    Odznaczenie domyślnie zaznaczonej opcji Zezwalaj witrynom na zapisywanie danych w plikach cookie i ich odczytywanie – aby uniemożliwić wszystkim witrynom internetowym zapisywanie plików cookie na komputerze;
b.    Zaznaczenie domyślnie odznaczonej opcji Blokuj pliki cookie innych firm – aby blokować zapisywanie plików cookies z innych witryn niż witryna odwiedzana;
c.    Obok sekcji Blokuj kliknięcie przycisku Dodaj i wpisanie adresu internetowego – aby blokować zapisywanie plików cookies z konkretnej strony, nawet w przypadku domyślnego zezwalania na zapisywanie plików cookies. Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem: https://support.google.com/chrome/answer/95647?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl

 

W przypadku przeglądarki Mozilla Firefox (wersja 67.0.4), poprzez:
•    wybór przycisku Otwórz menu,
•    kliknięcie opcji Blokowanie treści,
•    następnie wybór preferowanego ustawienia blokowania treści:
a.    Ścisłe – aby blokować skrypty śledzące we wszystkich oknach oraz śledzące pliki cookies z witryn trzecich;
b.    Własne – aby samodzielnie wybrać kiedy i którym elementom śledzącym oraz plikom cookies uniemożliwić zapis.
Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem:
https://support.mozilla.org/pl/kb/W%C5%82%C4%85czanie%20i%20wy%C5%82%C4%85czanie%20obs%C5%82ugi%20ciasteczek

 

W przypadku przeglądarki Opera (wersja 62), poprzez:
•    wybór przycisku Spersonalizuj i miej kontrolę nad Operą,
•    następnie przejście do opcji Ustawienia,
•    rozwinięcie listy Zaawansowane i przejście do zakładki Prywatność i bezpieczeństwo,
•    w sekcji Ustawienia treści wybranie zakładki Ciasteczka,
•    oraz wybór pożądanego rozwiązania:
a.    Odznaczenie domyślnie zaznaczonej opcji Zezwalaj witrynom na zapisywanie danych w plikach cookie i ich odczytywanie – aby uniemożliwić wszystkim witrynom internetowym zapisywanie plików cookies na komputerze;
b.    Zaznaczenie domyślnie odznaczonej opcji Blokuj pliki cookie innych firm – aby blokować zapisywanie plików cookies z innych witryn niż witryna odwiedzana;
c.    Obok sekcji Blokuj kliknięcie przycisku Dodaj i wpisanie adresu internetowego – aby blokować zapisywanie plików cookies z konkretnej strony, nawet w przypadku domyślnego zezwalania na zapisywanie plików cookies. Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem:
https://help.opera.com/pl/latest/web-preferences/

 

W przypadku przeglądarki Safari (wersja 12.1.1), poprzez:
•    wybór przycisku Menu Safari,
•    kliknięcie opcji Preferencje,
•    przejście do zakładki Prywatność i wybór opcji:
a.    Blokuj wszystkie cookie – aby uniemożliwić zapisywanie plików cookies z witryn, od innych podmiotów oraz reklamodawców. Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem:
https://support.apple.com/pl-pl/guide/safari/sfri11471/mac

 

W przypadku przeglądarki Microsoft Edge (wersja 44.18362.1.0), poprzez:
•    wybór przycisku Ustawienia i nie tylko, następnie z rozwijanej listy przycisku Ustawienia,
•    w karcie Prywatność i zabezpieczenia, rozwinięcie listy w obszarze Pliki cookie oraz wybór preferowanego ustawienia:
a.    Blokuj wszystkie pliki cookie – aby uniemożliwić wszystkim witrynom internetowym zapisywanie plików cookies na komputerze;
b.    Blokuj tylko pliki cookie innych firm – aby zezwolić na instalowanie plików cookies z odwiedzanej witryny internetowej, ale blokować pliki cookies z zewnętrznych usług internetowych, takich jak reklamy osadzone w odwiedzanych stronach. Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/4468242/microsoft-edge-browsing-data-and-privacy-microsoft-privacy

 

W przypadku przeglądarki Internet Explorer (wersja 11), poprzez:
•    wybór przycisku Narzędzia,
•    kliknięcie opcji Opcje internetowe,
•    wybór karty Prywatność i w obszarze Ustawienia kliknięcie pozycji Zaawansowane,
•    następnie wybór preferowanego ustawienia blokowania treści:
a.    Zablokuj – aby domyślnie blokować zapisywanie plików cookies tej samej firmy lub innych firm;
b.    Monituj – aby przeglądarka każdorazowo wyświetlała monity o fakcie zapisywania plików cookies w trakcie przeglądania witryn internetowych, umożliwiając bieżące podejmowanie decyzji w zakresie blokady wybranych plików cookies przez użytkownika Więcej informacji na temat zmiany ustawień przeglądarki można znaleźć pod adresem:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies
 

Adobe Experience Cloud


Możliwe jest zablokowanie zbierania danych przez Adobe Experience Cloud poprzez zainstalowanie specjalnego pliku cookie (opt-out-cookie), który zapamięta Twoją decyzję podczas kolejnych odwiedzin naszej strony. Proszę jednak pamiętać, że stanie się tak jedynie dla konkretnej przeglądarki oraz urządzenia końcowego.
Możesz dostosować swoje wybory w zakresie przetwarzania danych przez Adobe, a także pobrać opt-out-cookie, klikając w ten link.
Ograniczenie stosowania plików cookie może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie.

 

Google Analytics


Możliwe jest zablokowanie wykorzystania danych przez Google Analytics Premium poprzez zainstalowanie dodatku blokującego do przeglądarki.
Prosimy zwrócić uwagę na to, iż zastosowanie wtyczek jest ograniczone do konkretnej przeglądarki oraz urządzenia i aby zapewnić nieprzerwane działanie blokady Google Analytics – wtyczki nie powinny zostać deaktywowane lub usunięte po ich instalacji.
Gromadzenia danych przez Google Analytics można uniknąć również klikając na link. Na Twoim urządzeniu zostanie wówczas zainstalowany specjalny plik cookie (Opt-Out-Cookie), który zapobiegnie przekazaniu informacji z Twojego urządzenia  podczas odwiedzin tej strony w przyszłości.
Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie portalu.

 

7. Odbiorcy danych spoza UE

Z wyjątkiem przypadków opisanych w polityce prywatności nie przekazujemy Twoich danych odbiorcom z siedzibą poza Unią Europejską lub Europejskim Obszarem Gospodarczym. Rodzaje przetwarzania danych opisane w punkcie 6.3 skutkują przekazaniem danych na serwery pracujących na nasze zlecenie dostawców technologii monitorowania. Niektóre z tych serwerów znajdują się w USA (szczegółowe informacje na ten temat można znaleźć w opisach dotyczących odbiorcy danych). Przekazywanie danych odbywa się na podstawie tzw. standardowych klauzul umownych Komisji UE. 

8. Prawa osoby, której dane dotyczą

Jeżeli spełnione są odpowiednie warunki prawne, oprócz prawa do odwołania udzielonych nam zgód przysługują Ci jeszcze następujące prawa:
•    prawo do uzyskania informacji o zapisanych u nas Twoich danych osobowych zgodnie z artykułem 15 RODO,
•    prawo do sprostowania niepoprawnych lub uzupełnienia niekompletnych danych zgodnie z artykułem 16 RODO,
•    prawo do usunięcia zapisanych u nas Twoich danych zgodnie z artykułem 17 RODO,
•    prawo do ograniczenia przetwarzania Twoich danych zgodnie z artykułem 18 RODO,
•    prawo do przenoszenia danych zgodnie z artykułem 20 RODO,
•    prawo do wyrażenia sprzeciwu zgodnie z artykułem 21 RODO

 

9. Osoba kontaktowa 

9.1 Osoba kontaktowa w przypadku pytań lub wykonania Państwa praw do ochrony danych

W przypadku pytań dotyczących witryny internetowej albo w celu skorzystania ze swoich praw związanych z przetwarzaniem Twoich danych (prawo do ochrony danych) możesz się zwrócić do naszego Biura Obsługi Klienta: https://obsluga-klienta.lidl.pl/

9.2 Osoba kontaktowa w przypadku pytań dotyczących ochrony danych

W razie dalszych pytań dotyczących przetwarzania Twoich danych prosimy o kontakt z inspektorem ochrony danych: ochronadanychosobowych@lidl.pl

9.3 Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego odpowiedzialnego za ochronę danych

Masz również prawo do wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego odpowiedzialnego za ochronę danych. Właściwym organem nadzorczym w Polsce jest od 25.05.2018 Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2 , 00-193 Warszawa

10. Nazwa i dane kontaktowe właściwego administratora ochrony danych odpowiedzialnego za przetwarzanie oraz dane kontaktowe inspektora ochrony danych

Niniejsza Polityka prywatności obowiązuje w stosunku do przetwarzania danych przez spółkę Lidl sp. z o.o. sp. k., ul., 62-080 Tarnowo Podgórne („Administrator”) i w odniesieniu do strony internetowej rezerwuj.lidl.pl. Z inspektorem ochrony danych  można się skontaktować przesyłając list na podany powyżej adres, do rąk inspektora ochrony danych lub e-mail na adres ochronadanychosobowych@lidl.pl.

Administratorem danych osobowych dla usługi Moje Konto Lidl - w rozumieniu przepisu artykułu 4 punkt 7 RODO jest Lidl Stiftung & Co. KG, Stiftbergstraße 1, 74167 Neckarsulm. Prosimy o kontakt przy użyciu adresu e-mail: datenschutz@lidl.com

 

Stan na: 20.08.2020­­ r.