Spirulina, komosa ryżowa, jagody acai – lista produktów o nadzwyczajnych właściwościach jest naprawdę długa. Wśród nich są nie tylko te egzotyczne, ale również dobrze nam znane, polskie. Na czym właściwie polega fenomen superfoods?
Żyjemy w biegu i nie mamy czasu na gotowanie. Często sięgamy po jedzenie o niskiej wartości odżywczej, naszpikowane chemią i konserwantami. Efekt? Zaburzony metabolizm, obniżona odporność organizmu i przyspieszone procesy starzenia.
Chcąc zachować zdrowie i dobre samopoczucie, powinniśmy wybierać produkty bogate w składniki odżywcze. Taką żywność określa się mianem "superfoods". Termin po raz pierwszy został użyty w 1998 r. przez Aarona Mossa w czasopiśmie "Nature Nutrition" i szybko wskoczył na listę światowych trendów kulinarnych. Co takiego sprawiło, że ludzkość pokochała "superjedzenie"?
Bioaktywne związki korzystne dla organizmu
Najprościej mówiąc, superfoods to naturalna, nieprzetworzona żywność, która zawiera bogactwo związków biologicznie aktywnych pozytywnie wpływających na organizm, a także takich, które mają działanie profilaktyczne lub lecznicze. Korzystne dla nas są: błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, oligosacharydy, witaminy, składniki mineralne oraz probiotyki. Niektóre z nich mają szczególnie cenne właściwości, np. neutralizują wolne rodniki, poprawiają metabolizm, oczyszczają organizm, a także rewitalizują i poprawiają odporność.
Włączając do swojej diety superprodukty, możemy nie tylko czuć się i wyglądać lepiej, ale też obronić się przed chorobami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca czy rak. Co wobec tego powinniśmy jeść, aby zachować zdrowie na długie lata?
Najzdrowsze warzywa i owoce
Wszyscy wiemy, że jedzenie owoców i warzyw dodaje energii, a ponadto wpływa pozytywnie na przemianę materii. Polacy wciąż jedzą zbyt mało owoców, dlatego warto promować codzienne spożywanie warzyw i owoców – co najmniej 0,5 kg dziennie. Dla przykładu Lidl Polska jest partnerem akcji "Czas na polskie superowoce!". Sieć wraz z Krajowym Związkiem Grup Producentów Owoców i Warzyw przypomina o istocie jedzenia odpowiedniej ilości owoców jagodowych, szczególnie w trakcie sezonu! Po jakie superowoce warto sięgać latem? Przede wszystkim po maliny, agrest, jagody czy polski hit eksportowy – pyszną i zdrową borówkę amerykańską.
Grono superfoods jednak nie kończy się na tych owocach. Oto lista tych, które warto włączyć do swojej diety:
Zamienniki soli, cukru i kwasów tłuszczowych nasyconych
Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej sprawia, że częściej chorujemy i przybieramy na wadze. Świadomie lub nie, spożywamy ogromne ilości cukru, soli oraz tłuszczów trans ukrytych w produktach spożywczych.
Jeśli wydaje nam się, że spożywamy cukier jedynie wtedy, kiedy słodzimy herbatę, jesteśmy w błędzie. Cukier, podobnie zresztą jak sól, znajduje się w wielu produktach, np. w ketchupie, sokach, a nawet w płatkach śniadaniowych. Używając tłuszczu do smażenia, też nie zawsze sięgamy po ten właściwy. Na szczęście na liście superfoods znajdziemy mnóstwo zdrowych zamienników:
Nasiona chia i nie tylko…
Superfoods nie tylko chronią organizm przed chorobami, ale też pozwalają przygotować niskokaloryczne posiłki. Wśród produktów zawierających biologicznie aktywne składniki są również:
Superfoods to już nie tylko moda, ale świadomy wybór. Weganie i amatorzy kuchni roślinnej zawsze znajdą wśród nich coś dla siebie, ale każdy z nas powinien rozważyć sięganie po nie podczas zakupów. Szczególnie, że o superprodukty dziś naprawdę nietrudno – zdecydowaną większość z wymienionych powyżej bez problemu znajdziemy w sklepach Lidl. Warto: w końcu kluczem do zdrowia jest właściwa dieta.
Katarzyna Rapczyńska-Lubieńska