Grillowanie to po prostu część udanego lata. Czy to nad jeziorem, w domowym ogrodzie czy na balkonie, z rodziną lub najlepszymi przyjaciółmi - przygotowanie mięsa, warzyw i innych smakowitości na grillu to zawsze atrakcja. Na szczęście dostępne są odpowiednie modele na każdy rodzaj grilla i na każdą okazję.
Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów grilli. Dzięki odpowiedniemu modelowi możesz cieszyć się nawet takim grillowaniem, które nie generuje prawie w ogóle dymu. W ten sposób grillowanie nie będzie stanowić już problemu, nawet dla wrażliwych sąsiadów.
• Klasykiem wśród grilli jest grill węglowy. Jest podgrzewany węglem drzewnym, brykietami lub nowoczesnym węglem drzewnym z łupin orzecha kokosowego i zapewnia klasyczne wrażenia podczas grillowania.
• Grille gazowe stały się bezdymną i bezpopiołową alternatywą wśród fanów grilla. Urządzenia podłącza się do butli z gazem ziemnym lub propanem i w ten sposób ogrzewa.
• Grillowanie na grillu elektrycznym jest jeszcze łatwiejsze. Do uruchomienia grilla wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne. Wiele grilli elektrycznych ma dodatkowe funkcje i może być również używane do przygotowania raclette lub jako grill kontaktowy.
To, który grill będzie właściwy, zależy od indywidualnych życzeń i danych okoliczności.
Zalety i wady poszczególnych typów grilla w skrócie
Grill węglowy - zalety:
Klasyczne wrażenia podczas grillowania i klasyczny aromat grilla
Niedrogi w zakupie i eksploatacji
Łatwy w obsłudze
Elastyczny i mobilny Skomplikowane czyszczenie
Produkcja dymu
Popiół
Długa faza nagrzewania
Utrudniona kontrola temperatury
Wady:
Skomplikowane czyszczenie
Produkcja dymu
Popiół
Długa faza nagrzewania
Utrudniona kontrola temperatury
Grill gazowy - zalety:
Wymaga zakupu i magazynowania gazu, dlatego jego użycie jest mało spontaniczne
Wady:
Grill elektryczny - zalety:
Wady:
Niezależnie od tego, czy będzie to grill węglowy, grill gazowy czy model elektryczny, w przypadku zakupu nowego grilla znaczenie ma nie tylko sposób wykorzystania. Wybór grilli jest ogromny, poszczególne urządzenia różnią się przede wszystkim wykonaniem, materiałem, rozmiarem oraz, w przypadku grillów elektrycznych, ich wydajnością. Dlatego wskazane jest, aby przyjrzeć się bliżej odpowiednim właściwościom produktu, aby znaleźć odpowiedni model do swoich osobistych wymagań.
Materiał, z jakiego wykonany jest grill, decyduje o tym, ile kosztuje jego zakup i jak długo będziesz mógł cieszyć się nowym urządzeniem. Grille wykonane ze stali nierdzewnej lub stali emaliowanej są szczególnie wysokiej jakości i trwałe. Są odporne na rdzewienie, stosunkowo ciężkie i niewrażliwe. Grille malowane proszkowo są zwykle tańsze, ale bardziej podatne na rdzę. Skład rusztu grillowego jest niemal ważniejszy niż materiał wierzchni. Miłośnicy grillowania zwykle mają wybór między stalą nierdzewną a żeliwem. Ruszty grillowe wykonane ze stali nierdzewnej wyjątkowo dobrze przechowują ciepło i są łatwe do czyszczenia. Żeliwny ruszt najlepiej pozwala uzyskać typowy wzór grillowania na mięsie podobnych produktach, a także dobrze magazynuje ciepło. Ruszty chromowane występują w dość niedrogich modelach i szybko zaczynają rdzewieć.
Powierzchnia
Aby znaleźć odpowiedni rozmiar grilla, należy odpowiedzieć sobie na dwa pytania: Gdzie grill ma stać? I ile jedzenia chcemy grillować jednocześnie? Mały grill nagrzewa się szybciej, podczas gdy duży grill zapewnia więcej miejsca do przygotowywania różnych potraw. W razie wątpliwości lepszym wyborem jest zawsze większy model. Grill z pokrywą powinien mieć średnicę co najmniej 57 cm, aby umożliwić wygodne grillowanie. W przypadku grilla gazowego, który jest na ogół nieco większy, należy liczyć co najmniej 100 cm² powierzchni do grillowania na osobę.
Podczas grillowania gazem lub prądem kluczowe znaczenie ma wydajność urządzenia. Małe grille gazowe powinny mieć od 3 do 6 kW, większe modele z wieloma palnikami co najmniej 15 kW. Grill elektryczny ma moc co najmniej 2 kW, dzięki czemu grillowanie nie trwa wiecznie, a grillowane potrawy stają się naprawdę gorące.
W zależności od przepisu, miejsca i czasu użytkowania lub osobistych upodobań, niektóre akcesoria do grillowania stanowią zaletę lub są wręcz niezbędne.
• Mistrza grillowania i jego ubranie zabezpieczy fartuch i rękawice kuchenne.
• Oprócz szczypiec do grilla powinny być również dostępne odpowiednie sztućce do ryb lub steków.
• Jeśli chcesz zmienić grill na węgiel drzewny w piec do pizzy, możesz to zrobić za pomocą ognioodpornego kamienia do pizzy.
• Jeśli nie dysponujesz pojemnym wózkiem grillowy, małe kosze, przystawki, wózki boczne i półki pomogą zaprowadzić porządek i zapewnić miejsce.
• Jeśli chcesz grillować w niskich temperaturach, promienniki lub przytulne misy do grillowania zadbają o dobry nastrój u gości.
Aby zmaksymalizować żywotność grilla, należy go czyścić w miarę możliwości po każdym użyciu. Szorowanie rusztu, opróżnianie ociekacza na tłuszcz i popielnika oraz czyszczenie zewnętrznej powłoki sprawi, że grill będzie wyglądał dobrze przez długi czas. Właściwe przechowywanie grilla jest również ważne dla zachowania jego żywotności. Oczywiście grill jest najbezpieczniejszy w pomieszczeniu – miejsce do przechowywania w piwnicy lub w szopie na narzędzia pozwoli ochronić go przed warunkami atmosferycznymi. Większe modele, których nie można tak łatwo przenosić tam i z powrotem, należy przykryć odpowiednim pokrowcem lub plandeką.