Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(
    Brand Navigation
    1. Kim jesteśmy?
    2. Kariera
    3. Nieruchomości
    4. Informacje dla klienta
    5. Regulaminy i promocje
    6. Dla Dostawców
    Grill i akcesoria
    Grill i akcesoria
    Sortiert nach: 71 Produkte
    Produkte angezeigt 48 / 71 Produkt

    Grille i akcesoria do grillowania



    Grillowanie to po prostu część udanego lata. Czy to nad jeziorem, w domowym ogrodzie czy na balkonie, z rodziną lub najlepszymi przyjaciółmi - przygotowanie mięsa, warzyw i innych smakowitości na grillu to zawsze atrakcja. Na szczęście dostępne są odpowiednie modele na każdy rodzaj grilla i na każdą okazję.



    Grill dla każdego: tak znajdziesz grill odpowiedni dla siebie


    1. Jakie grille są dostępne?
    2. Jakie właściwości decydują o zakupie?
    3. Jakie akcesoria do grilla są godne polecenia?
    4. Wskazówki i porady dotyczące grilla


    Jakie grille są dostępne?



    Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów grilli. Dzięki odpowiedniemu modelowi możesz cieszyć się nawet takim grillowaniem, które nie generuje prawie w ogóle dymu. W ten sposób grillowanie nie będzie stanowić już problemu, nawet dla wrażliwych sąsiadów.




    • Klasykiem wśród grilli jest grill węglowy. Jest podgrzewany węglem drzewnym, brykietami lub nowoczesnym węglem drzewnym z łupin orzecha kokosowego i zapewnia klasyczne wrażenia podczas grillowania.




    • Grille gazowe stały się bezdymną i bezpopiołową alternatywą wśród fanów grilla. Urządzenia podłącza się do butli z gazem ziemnym lub propanem i w ten sposób ogrzewa.




    • Grillowanie na grillu elektrycznym jest jeszcze łatwiejsze. Do uruchomienia grilla wystarczy zwykłe gniazdko elektryczne. Wiele grilli elektrycznych ma dodatkowe funkcje i może być również używane do przygotowania raclette lub jako grill kontaktowy.




    To, który grill będzie właściwy, zależy od indywidualnych życzeń i danych okoliczności.




    Zalety i wady poszczególnych typów grilla w skrócie

    Grill węglowy - zalety:


    Klasyczne wrażenia podczas grillowania i klasyczny aromat grilla

    Niedrogi w zakupie i eksploatacji

    Łatwy w obsłudze

    Elastyczny i mobilny  Skomplikowane czyszczenie

    Produkcja dymu

    Popiół

    Długa faza nagrzewania

    Utrudniona kontrola temperatury



    Wady:


    Skomplikowane czyszczenie

    Produkcja dymu

    Popiół

    Długa faza nagrzewania

    Utrudniona kontrola temperatury



    Grill gazowy - zalety:


    • Nie generuje prawie żadnego dymu
    • Nie generuje popiołu
    • Łatwa kontrola temperatury
    • Szybki w użyciu
    • Łatwe czyszczenie  Drogi w zakupie
    • Nie generuje typowego aromatu grilla

    Wymaga zakupu i magazynowania gazu, dlatego jego użycie jest mało spontaniczne



    Wady:


    • Nie generuje typowego aromatu grilla
    • Wymaga zakupu i magazynowania gazu, dlatego jego użycie jest mało spontaniczne



    Grill elektryczny - zalety:


    1. Nie generuje prawie żadnego dymu
    2. Nadaje się również do grillowania w pomieszczeniach
    3. Często wielofunkcyjny
    4. Szybki w użyciu
    5. Niezbyt elastyczny w użyciu z powodu kabli
    6. Nie generuje typowego aromatu grilla



    Wady:


    • Niezbyt elastyczny w użyciu z powodu kabli
    • Nie generuje typowego aromatu grilla

    Jakie właściwości decydują o zakupie?

    Niezależnie od tego, czy będzie to grill węglowy, grill gazowy czy model elektryczny, w przypadku zakupu nowego grilla znaczenie ma nie tylko sposób wykorzystania. Wybór grilli jest ogromny, poszczególne urządzenia różnią się przede wszystkim wykonaniem, materiałem, rozmiarem oraz, w przypadku grillów elektrycznych, ich wydajnością. Dlatego wskazane jest, aby przyjrzeć się bliżej odpowiednim właściwościom produktu, aby znaleźć odpowiedni model do swoich osobistych wymagań.


    Materiał

    Materiał, z jakiego wykonany jest grill, decyduje o tym, ile kosztuje jego zakup i jak długo będziesz mógł cieszyć się nowym urządzeniem. Grille wykonane ze stali nierdzewnej lub stali emaliowanej są szczególnie wysokiej jakości i trwałe. Są odporne na rdzewienie, stosunkowo ciężkie i niewrażliwe. Grille malowane proszkowo są zwykle tańsze, ale bardziej podatne na rdzę. Skład rusztu grillowego jest niemal ważniejszy niż materiał wierzchni. Miłośnicy grillowania zwykle mają wybór między stalą nierdzewną a żeliwem. Ruszty grillowe wykonane ze stali nierdzewnej wyjątkowo dobrze przechowują ciepło i są łatwe do czyszczenia. Żeliwny ruszt najlepiej pozwala uzyskać typowy wzór grillowania na mięsie podobnych produktach, a także dobrze magazynuje ciepło. Ruszty chromowane występują w dość niedrogich modelach i szybko zaczynają rdzewieć.

    Powierzchnia


    Aby znaleźć odpowiedni rozmiar grilla, należy odpowiedzieć sobie na dwa pytania: Gdzie grill ma stać? I ile jedzenia chcemy grillować jednocześnie? Mały grill nagrzewa się szybciej, podczas gdy duży grill zapewnia więcej miejsca do przygotowywania różnych potraw. W razie wątpliwości lepszym wyborem jest zawsze większy model. Grill z pokrywą powinien mieć średnicę co najmniej 57 cm, aby umożliwić wygodne grillowanie. W przypadku grilla gazowego, który jest na ogół nieco większy, należy liczyć co najmniej 100 cm² powierzchni do grillowania na osobę.


    Moc

    Podczas grillowania gazem lub prądem kluczowe znaczenie ma wydajność urządzenia. Małe grille gazowe powinny mieć od 3 do 6 kW, większe modele z wieloma palnikami co najmniej 15 kW. Grill elektryczny ma moc co najmniej 2 kW, dzięki czemu grillowanie nie trwa wiecznie, a grillowane potrawy stają się naprawdę gorące.


    Jakie akcesoria do grilla są godne polecenia?



    W zależności od przepisu, miejsca i czasu użytkowania lub osobistych upodobań, niektóre akcesoria do grillowania stanowią zaletę lub są wręcz niezbędne.


    • Mistrza grillowania i jego ubranie zabezpieczy fartuch i rękawice kuchenne.


    • Oprócz szczypiec do grilla powinny być również dostępne odpowiednie sztućce do ryb lub steków.


    • Jeśli chcesz zmienić grill na węgiel drzewny w piec do pizzy, możesz to zrobić za pomocą ognioodpornego kamienia do pizzy.


    • Jeśli nie dysponujesz pojemnym wózkiem grillowy, małe kosze, przystawki, wózki boczne i półki pomogą zaprowadzić porządek i zapewnić miejsce.


    • Jeśli chcesz grillować w niskich temperaturach, promienniki lub przytulne misy do grillowania zadbają o dobry nastrój u gości.


    Wskazówki i porady dotyczące grilla



    Aby zmaksymalizować żywotność grilla, należy go czyścić w miarę możliwości po każdym użyciu. Szorowanie rusztu, opróżnianie ociekacza na tłuszcz i popielnika oraz czyszczenie zewnętrznej powłoki sprawi, że grill będzie wyglądał dobrze przez długi czas. Właściwe przechowywanie grilla jest również ważne dla zachowania jego żywotności. Oczywiście grill jest najbezpieczniejszy w pomieszczeniu – miejsce do przechowywania w piwnicy lub w szopie na narzędzia pozwoli ochronić go przed warunkami atmosferycznymi. Większe modele, których nie można tak łatwo przenosić tam i z powrotem, należy przykryć odpowiednim pokrowcem lub plandeką.