NASZE WYRÓŻNIKI
Odkryj bogatą ofertę Italiamo
Wybierz się w kulinarną podróż i zasmakuj kuchni w stylu włoskim – poznaj jej słodkie i słone oblicze
Chroniona nazwa pochodzenia
Oznacza produkt pochodzący z miejsca, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego
Chronione oznaczenie geograficzne
Oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego
Mascarpone
Tiramisu? Pyszne kremy do ciasta? Mascarpone sprawdzi się idealnie w przygotowaniu słodkich deserów. Stosuje się go także do wzbogacenia smaku sosów, zup krem czy przygotowania dipów do pieczywa i grzanek.
Ser pecorino romano DOP
Charakteryzuje się wyrazistym, przyjemnie ostrym i bardzo słonym smakiem. Często wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, makaronów i dań głównych.
Burrata
To rodzaj włoskiego sera z półpłynnym, kremowym środkiem. Świetnie nadaje się do sałatek, na pizzę lub do grzanek.
UŻYJ SERÓW W PRZEPISACH
Włoska szynka surowa dojrzewająca 14 miesięcy Prosciutto crudo
Aromatyczna, o delikatnym, słodkim smaku – idealna jako dodatek do pizzy oraz tostów. Wspaniale komponuje się również z owocami, koniecznie spróbuj jej połączenia z arbuzem!
Prosciutto di Parma
Surowa, podsuszana szynka pochodząca z regionu Emilia-Romania z regionu Parma. Ma łagodny i słodki smak ze względu na niższą zawartość soli.
Salami fino
To gruboziarnista wędlina włoska, która zachwyca wyrazistym smakiem. Zawdzięcza go doprawieniu mięsa wieprzowego czosnkiem. Produkowana jest we Włoszech z najwyższej jakości produktów. Idealna jako dodatek do antipasti.
Mortadela z Bolonii
Mortadela - rodzaj włoskiej parzonej kiełbasy z mięsa wieprzowego z dodatkiem słoniny. Jest wyrobem typowym dla regionu Lombardii i Emilii-Romanii, zwłaszcza dla Bolonii.
Szynka fiocchetto
Fiocchetto to długo dojrzewająca, podwędzana wędlina wytwarzana z mięsa wieprzowego. Ma delikatny, lekko słony smak.
UŻYJ WĘDLIN W PRZEPISACH
Linguine z sepią
Charakterystyczny czarny kolor makaronu osiąga się dzięki wykorzystaniu atramentu z kałamarnicy. To doskonała baza dań z owocami morza.
Maccheroni al ferretto z pszenicy durum
To makaron o wyjątkowym, spiralnym kształcie, który doskonale łączy się z sosami. Powstałe w makaronie zagięcie doskonale absorbuje sos, dzięki czemu dania z nim są wyjątkowo smaczne.
Makaron orcchiette
Orcchiette po włosku oznacza "uszka", co doskonale oddaje kształt makaronu. Można porównać go również do muszelek.
Makaron trofie
Nieregularny kształt makaronu trofie sprawdza się w daniach z sosami. Najpopularniejsze połączenia to trofie al pesto i trofie alla genovese.
UŻYJ MAKARONÓW W PRZEPISACH
Pinsa
Ciasto na pinsę zrobione jest z mniejszej ilości mąki i oleju niż ciasto na pizzę, co sprawia, że pinsa jest mniej kaloryczna! Spróbuj koniecznie!
Pesto z Sycylii
Wykonane wyłącznie z bazylii, pietruszki, czosnku i szczypty chili. Może być stosowane jako dodatek do salami lub deski wędlin lub serów.
Oliwa z oliwek niefiltrowana
Wytłaczana z oliwek najwyższej kategorii. Zawiera cząstki miąższu, charakteryzuje się korzennym i lekko gorzkawym smakiem.
Passata pomidorowa
To gęsty i gładki przecier pomidorowy powszechnie wykorzystywany w kuchni włoskiej. Jest bazą wielu dań z makaronem, zup czy gulaszy.
Sos pomidorowy alla Siciliana
Sos pomidorowy alla Siciliana jest przygotowywany m.in. z pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku i cebuli. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza bakłażanom i serowi grana padano.
Espresso Bar Vivace, kawa ziarnista
Nazwa espresso pochodzi od słowa espressivo, czyli wyrazisty. Ziarna kawy Pellini są precyzyjnie wybierane, prażone oraz suszone chłodnym powietrzem, dzięki czemu możemy się cieszyć aromatem włoskiego espresso.