NASZE WYRÓŻNIKI

  1. Odkryj bogatą ofertę Italiamo

    Odkryj bogatą ofertę Italiamo

    Wybierz się w kulinarną podróż i zasmakuj kuchni w stylu włoskim – poznaj jej słodkie i słone oblicze

  2. Chroniona nazwa pochodzenia

    Chroniona nazwa pochodzenia

    Oznacza produkt pochodzący z miejsca, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego

  3. Chronione oznaczenie geograficzne

    Chronione oznaczenie geograficzne

    Oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego

Mascarpone

Mascarpone

Tiramisu? Pyszne kremy do ciasta? Mascarpone sprawdzi się idealnie w przygotowaniu słodkich deserów. Stosuje się go także do wzbogacenia smaku sosów, zup krem czy przygotowania dipów do pieczywa i grzanek.

Ser pecorino romano DOP

Ser pecorino romano DOP

Charakteryzuje się wyrazistym, przyjemnie ostrym i bardzo słonym smakiem. Często wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, makaronów i dań głównych.

Burrata

Burrata

To rodzaj włoskiego sera z półpłynnym, kremowym środkiem. Świetnie nadaje się do sałatek, na pizzę lub do grzanek.

UŻYJ SERÓW W PRZEPISACH

Włoska szynka surowa dojrzewająca 14 miesięcy Prosciutto crudo

Włoska szynka surowa dojrzewająca 14 miesięcy Prosciutto crudo

Aromatyczna, o delikatnym, słodkim smaku – idealna jako dodatek do pizzy oraz tostów. Wspaniale komponuje się również z owocami, koniecznie spróbuj jej połączenia z arbuzem!

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma

Surowa, podsuszana szynka pochodząca z regionu Emilia-Romania z regionu Parma. Ma łagodny i słodki smak ze względu na niższą zawartość soli.

Salami fino

Salami fino

To gruboziarnista wędlina włoska, która zachwyca wyrazistym smakiem. Zawdzięcza go doprawieniu mięsa wieprzowego czosnkiem. Produkowana jest we Włoszech z najwyższej jakości produktów. Idealna jako dodatek do antipasti.

Mortadela z Bolonii

Mortadela z Bolonii

Mortadela - rodzaj włoskiej parzonej kiełbasy z mięsa wieprzowego z dodatkiem słoniny. Jest wyrobem typowym dla regionu Lombardii i Emilii-Romanii, zwłaszcza dla Bolonii.

Szynka fiocchetto

Szynka fiocchetto

Fiocchetto to długo dojrzewająca, podwędzana wędlina wytwarzana z mięsa wieprzowego. Ma delikatny, lekko słony smak.

UŻYJ WĘDLIN W PRZEPISACH

Linguine z sepią

Linguine z sepią

Charakterystyczny czarny kolor makaronu osiąga się dzięki wykorzystaniu atramentu z kałamarnicy. To doskonała baza dań z owocami morza.

Maccheroni al ferretto z pszenicy durum

Maccheroni al ferretto z pszenicy durum

To makaron o wyjątkowym, spiralnym kształcie, który doskonale łączy się z sosami. Powstałe w makaronie zagięcie doskonale absorbuje sos, dzięki czemu dania z nim są wyjątkowo smaczne.

Makaron orcchiette

Makaron orcchiette

Orcchiette po włosku oznacza "uszka", co doskonale oddaje kształt makaronu. Można porównać go również do muszelek.

Makaron trofie

Makaron trofie

Nieregularny kształt makaronu trofie sprawdza się w daniach z sosami. Najpopularniejsze połączenia to trofie al pesto i trofie alla genovese.

UŻYJ MAKARONÓW W PRZEPISACH

Pinsa

Pinsa

Ciasto na pinsę zrobione jest z mniejszej ilości mąki i oleju niż ciasto na pizzę, co sprawia, że pinsa jest mniej kaloryczna! Spróbuj koniecznie!

Pesto z Sycylii

Pesto z Sycylii

Wykonane wyłącznie z bazylii, pietruszki, czosnku i szczypty chili. Może być stosowane jako dodatek do salami lub deski wędlin lub serów.

Oliwa z oliwek niefiltrowana

Oliwa z oliwek niefiltrowana

Wytłaczana z oliwek najwyższej kategorii. Zawiera cząstki miąższu, charakteryzuje się korzennym i lekko gorzkawym smakiem.

Passata pomidorowa

Passata pomidorowa

To gęsty i gładki przecier pomidorowy powszechnie wykorzystywany w kuchni włoskiej. Jest bazą wielu dań z makaronem, zup czy gulaszy.

Sos pomidorowy alla Siciliana

Sos pomidorowy alla Siciliana

Sos pomidorowy alla Siciliana jest przygotowywany m.in. z pomidorów, oliwy z oliwek, czosnku i cebuli. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza bakłażanom i serowi grana padano.

Espresso Bar Vivace, kawa ziarnista

Espresso Bar Vivace, kawa ziarnista

Nazwa espresso pochodzi od słowa espressivo, czyli wyrazisty. Ziarna kawy Pellini są precyzyjnie wybierane, prażone oraz suszone chłodnym powietrzem, dzięki czemu możemy się cieszyć aromatem włoskiego espresso.

UŻYJ TYCH PRODUKTÓW W PRZEPISACH