
Stół, przy którym znajdzie się miejsce dla wszystkich, radość dzielenia się i posiłki przyrządzone w oparciu o proste, autentyczne produkty – oto włoska filozofia gotowania!
W zgodzie ze śródziemnomorskim przepisem na życie pełne smaku, słońca i bliskości powstała rodzina produktów Italiamo!
Znajdziesz w niej najlepszej jakości oliwy, makarony, passaty i sosy idealne na obiad we włoskim stylu, sery (np. parmezan, pecorino, scamorza) nadające smak każdej paście, wędliny, przekąski do pochrupania i desery do rozmakowania się w chwili, która przeniesie Cię do małej kafeterii.
Zainspiruj się przepisami na proste dania i bądź blisko prawdziwych smaków. Oferta produktów Italiamo jest ich pełna!
NASZE WYRÓŻNIKI
Odkryj bogatą ofertę Italiamo
Wybierz się w kulinarną podróż i zasmakuj kuchni w stylu włoskim – poznaj jej słodkie i słone oblicze
Chroniona nazwa pochodzenia
Oznacza produkt pochodzący z miejsca, którego jakość lub cechy charakterystyczne są w istotnej mierze zasługą szczególnego środowiska geograficznego
Chronione oznaczenie geograficzne
Oznacza nazwę regionu, określonego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, która służy do oznaczenia produktu rolnego lub środka spożywczego

Mascarpone
Tiramisu? Pyszne kremy do ciasta? Mascarpone sprawdzi się idealnie w przygotowaniu słodkich deserów. Stosuje się go także do wzbogacenia smaku sosów, zup krem czy przygotowania dipów do pieczywa i grzanek.

Ser pecorino romano DOP
Charakteryzuje się wyrazistym, przyjemnie ostrym i bardzo słonym smakiem. Często wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek, makaronów i dań głównych.

Ser ricotta z mleka owczego
Ricotta z owczego mleka to prawdziwa rozkosz dla miłośników kremowych, rozpływających się w ustach serów. Wysokiej jakości produkt perfekcyjnie nadaje się do włoskich deserów, np. do cannoli, a także jako dodatek do sosów i makaronów.
UŻYJ SERÓW W PRZEPISACH

Włoska szynka surowa dojrzewająca 14 miesięcy Prosciutto crudo
Aromatyczna, o delikatnym, słodkim smaku – idealna jako dodatek do pizzy oraz tostów. Wspaniale komponuje się również z owocami, koniecznie spróbuj jej połączenia z arbuzem!

Prosciutto di Parma
Surowa, podsuszana szynka pochodząca z regionu Emilia-Romania z regionu Parma. Ma łagodny i słodki smak ze względu na niższą zawartość soli.

Salami veronese
To gruboziarnista wędlina włoska, która zachwyca wyrazistym smakiem. Zawdzięcza go doprawieniu mięsa wieprzowego czosnkiem. Produkowana jest we Włoszech z najwyższej jakości produktów. Idealna jako dodatek do antipasti.

Salami ventricina
To tradycyjne dojrzewające salami gruboziarniste. Włoska wędlina wieprzowa ma pikantny smak, bo doprawiona jest czosnkiem, białym i czarnym pieprzem oraz pepperoncini. Świetnie nadaje się na antipasti i jako dodatek do włoskich dań.
UŻYJ WĘDLIN W PRZEPISACH

UŻYJ MAKARONÓW W PRZEPISACH

Pizza z oliwkami i serem caciocavallo
Połączenie wyrazistego smaku sera oraz nuty goryczy oliwek – spróbuj koniecznie!

Sardele
Przekąska w stylu włoskim, którą przygotujesz w kilka minut. Na bagietkę połóż pomidorki pokrojone w kostkę, kilka plastrów mozzarelli oraz sardele. Zapiecz całość w piekarniku. Smacznego!

Sos z żółtych pomidorów
Delikatny, słodko-kwaśny i atrakcyjny dodatek do wielu dań. Wykorzystasz go do makaronów, pizzy, kanapek czy też jako bazę do dań gulaszowych i zup.

Pesto z Sycylii
Wykonane wyłącznie z bazylii, pietruszki, czosnku i szczypty chili. Może być stosowane jako dodatek do salami lub deski wędlin lub serów.

Pesto z pistacjami
Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem pistacji, wzbogaconym prawdziwym parmigiano reggiano.

Oliwa z oliwek niefiltrowana
Wytłaczana z oliwek najwyższej kategorii. Zawiera cząstki miąższu, charakteryzuje się korzennym i lekko gorzkawym smakiem.
UŻYJ TYCH PRODUKTÓW W PRZEPISACH

Cannoli
Przysmak w stylu sycylijskim ceniony na całym świecie. Chrupiący wafelek wypełniony słodkim i delikatnym kremem: waniliowym lub pistacjowym.

Espresso
To sposób parzenia kawy wywodzący się z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa espressivo, czyli wyrazisty.