Ta przeglądarka nie jest przez nas wspierana!
Aby wyświetlić stronę poprawnie, użyj jednej z następujących przeglądarek:Uwaga!Jeśli będziesz kontynuować za pomocą tej przeglądarki, Twoje zakupy mogą się nie udać :(

Gazowy, elektryczny, a może węglowy? Jaki grill wybrać na wiosenno-letnie imprezy plenerowe w ogrodzie, na działce poza miastem albo na balkonie? Poznaj zalety każdego modelu. Postaw na najlepszy sprzęt, na którym przyrządzisz pyszne kiełbaski, karkówkę, wegeburgery albo pieczone warzywa. Zaproś na ucztę rodzinę i znajomych, abyście mogli wspólnie rozkoszować się smakiem dań prosto z rusztu.

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie zalety powinien mieć dobry grill węglowy?
  • Jaki grill elektryczny sprawdzi się na rodzinne biesiadowanie?
  • Grill gazowy – jaki kupić, aby szybko przygotować ulubione dania?

Jaki grill węglowy sprawdzi się na imprezy w plenerze?

Text And Image Section

Polacy słyną z tego, że uwielbiają grillować. Jeżeli planujesz wiosenno-letnie spotkania z rodziną i przyjaciółmi, warto zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu i w trakcie zaserwować do jedzenia dania z rusztu w wersji mięsnej lub wege. Aby je przyrządzić, musisz mieć dobry sprzęt, na którym upieczesz kiełbaski, karkówkę, chleb, a także ryby, warzywa i sery. Pomoże Ci w tym tradycyjny grill węglowy. Dzięki niemu wydobędziesz z produktów wyjątkowy smak, chrupkość, soczystość i nasycisz je przydymioną nutą drewna.


Najlepsze grille węglowe to te żeliwne, jednak śmiało możesz wybierać także modele wykonane ze stalowej blachy czy ceramiczne z powłoką emaliową. Przy ich zakupie zwróć uwagę na rozmiar grilla. Jeżeli zazwyczaj organizujesz barbecue dla kilkunastu osób, zainwestuj w modele z dużym rusztem, na którym za jednym razem uda się upiec więcej kiełbasek. Grille węglowe dostępne są w wersji otwartej albo z pokrywą i termometrem. W przypadku tej drugiej opcji można kontrolować stopień wysmażenia potraw. Dzięki pokrywie możesz także grillować nawet w trakcie silnego wiatru i deszczu.


Pamiętaj również o tym, aby wybrać grill z wytrzymałą misą ogniową i regulowaną wysokością rusztu, zbiornikiem z odprowadzeniem powietrza i uchwytami (np. drewnianymi), które nie będą się nagrzewać. Do wyboru masz modele na kółkach, grille okrągłe czy prostokątne. Te ostatnie sprawdzą się np. do zabudowy w własnoręcznie przygotowanym wózku do grilla.


Jesteś koneserem grillowania i lubisz eksperymentować z przygotowywaniem jedzenia? Możesz pomyśleć o grillo-wędzarni do bezpośredniego i pośredniego grillowania, a także aromatycznego wędzenia potraw. Taki grill ma najczęściej oddzielną komorę paleniska. Przygotujesz w nim np. ryby, mięsa, warzywa i drób. A jeśli wolisz tradycyjne ognisko i masz wydzielone na nie miejsce w ogrodzie, postaw na grilla trójnożnego z wiszącym, chromowanym rusztem, który można regulować nad ogniem za pomocą łańcuszka.

Grill elektryczny – jaki wybrać?

Text And Image Section

Największą zaletą grilla elektrycznego jest to, że przyrządzanie potraw odbywa się bez grama dymu i bez… ognia! Tego typu urządzenie możesz wykorzystać np. na balkonie czy tarasie w bloku. W tym przypadku sąsiedzi nie będą skarżyć się na zapach palonego brykietu. Grill elektryczny jest też bardzo prosty w obsłudze. Trzeba tylko podłączyć go do gniazdka (czasami potrzebny jest przedłużacz), jednak nie musisz już martwić się o podpałkę, brykiet i jego utylizację.


Przy zakupie wystarczy dopasować rozmiar grilla do własnych potrzeb. Producenci oferują zarówno kompaktowe modele, z których można korzystać nawet w domu (np. zimą), jak i nieco większe urządzenia ze sporym rusztem pozwalającym za jednym razem przyrządzić kilka wyśmienitych porcji obiadowych. Najlepiej postawić na grill 2w1 (stołowy i stojący) – idealny zarówno na zewnątrz, jak i w domu – ze zdejmowaną płytą i pojemnikiem ociekowym dla łatwiejszego zachowania czystości, termostatem z płynną regulacją temperatury, tacką na tłuszcz i maksymalną mocą 2400 W.


Najlepszy grill elektryczny to taki, który dostępny jest w wersji energooszczędnej, ma nieprzywierającą powierzchnię idealną do pieczenia np. piersi kurczaka bez grama tłuszczu. Taki model sprawdzi się w szczególności u osób dbających na co dzień o linię. Jego jedynym mankamentem jest to, że potrawy grillowane nie mają charakterystycznego zapachu po upieczeniu i smaku, który jest wyczuwalny w przypadku potraw przygotowywanych bezpośrednio na ogniu.


W przypadku grilla elektrycznego można jednak precyzyjnie kontrolować temperaturę, dlatego o przypaleniach nie ma mowy. Wiele modeli elektrycznych ma także specjalny pojemnik z wodą na tłuszcz, który zapobiega jego ściekaniu bezpośrednio na ogień, co niweluje ilość toksycznych związków wytwarzanych podczas grillowania.

Jaki grill gazowy sprosta Twoim kulinarnym wymaganiom?

Text And Image Section

Jeżeli chodzi o grille gazowe, ich zaletą jest to, że podczas pieczenia nie wydobywa się duża ilość dymu, jaki powstaje podczas grillowania na węglu drzewnym. Grill gazowy w ogrodzie powinien być łatwy w obsłudze. Warto poszukać modeli na kółkach – ze specjalnym wózkiem do transportu i prostym mechanizmem składania.


Najlepsze grille gazowe mają termometr w pokrywie i kilka palników o wysokiej jakości oraz mocy. Dzięki tym cechom mięso, warzywa i ryby są zawsze grillowane w odpowiedniej temperaturze. Możesz także przygotować kilka potraw za jednym razem. Osoby, które miały już styczność z grillami gazowymi, podkreślają, że takie urządzenia łatwo się rozpala, ich wnętrze szybko się grzeje, zaś smak potraw – w porównaniu do tych z grilla węglowego – jest praktycznie ten sam.


Mięso czy warzywa nie mają jednak bezpośredniego kontaktu z ogniem. Pomiędzy rusztem a palnikami znajduje się specjalna blacha (tzw. aromatyzer), na którą spływa tłuszcz, marynata i soki z potraw. Płyny parują i nadają jedzeniu charakterystyczny grillowy posmak.

Text And Image Section

JAKI GRILL LEPSZY: GAZOWY CZY WĘGLOWY, A MOŻE ELEKTRYCZNY?

Wiele badań wskazuje, że przygotowywanie potraw na grillu elektrycznym jest najbezpieczniejszą metodą dla naszego zdrowia, dzięki której do organizmu dostaje się znacznie mniej szkodliwych związków. Na drugim miejscu są grille gazowe. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie tradycyjnego grilla bez ognia i najbardziej przemawia do Ciebie grill węglowy, podczas przygotowywania dań z rusztu użyj aluminiowych lub emaliowanych tacek na jedzenie, które ograniczą przenikanie toksycznych związków do pieczonego mięsa czy kiełbaski.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym podpowiedziom uda Ci się wybrać najlepsze urządzenie do grillowania i przydatne akcesoria na wiosenno-letnie spotkania z bliskimi. Gdy już kupisz idealny sprzęt, pamiętaj o zasadach zrównoważonego grillowania i koniecznie poznaj nasze nieoczywiste i przesmaczne przepisy barbecue prosto z Kuchni Lidla.